Zlatko Crnčec

Lokalni izbori ne gube se na koroni

Zlatko Crnčec

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ako se SDP nađe u problemu u PGŽ-u, bit će to isključivo posljedica stanja u toj stranci, a ne AstraZenece. U Zagrebu će se sve vrtjeti oko potresa, a ne oko korone

placeholder


Na kraju se ipak situacija barem donekle smirila. Šef istarskog stožera Dino Kozlevac pojasnio je, Vlada bi vjerojatno rekla reterirao, da se terase kafića neće otvarati prije nego što to odobri Nacionalni stožer. Dodao je da se u Istri došlo do zaključka da se olabavi rad kafića na osnovi izuzetno dobre epidemiološke situacije na našem najvećem poluotoku. Istra u ovom trenutku ima izuzetno dobre brojke. Pa se nakon razgovora s cehom ugostitelja zaključilo da bi bilo razborito razmisliti o tome da se mjere olabave kada je u pitanju rad kafića, odnosno njihovih terasa. Ali tek nakon što to odobri Nacionalni stožer. Do neke mjere svoju je poziciju pojasnio i šef Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a vezano za cijepljenje AstraZenecom starijih od 65 godina.


Vladajući su napali lokalne vlasti da ovim otklonima žele skupljati političke bodove. S druge je strane oporba optužila Vladu i premijera da turnejom po južnoj Dalmaciji isto tako žele podići svoj rejting pred lokalne izbore.
Međutim, jako je upitno koliko je itko ovdje skupio političkih bodova, čak i ako mu je to bila namjera. I SDP u PGŽ-u i IDS u Istri naravno mogli bi imati neke marginalne političke koristi od toga da su se malo sukobili sa središnjom vlašću. Lokalni birači, od koji neki imaju jak osjećaj regionalne pripadnosti, mogli bi zaista u izbornom smislu honorirati svojim čelnicima bilo kakvo, makar i najmanje suprotstavljanje središnjoj vlasti u Zagrebu. Ali to su zanemarive brojke. I sigurno neće utjecati na ishod lokalnih izbora. U Istri je IDS ionako totalni favorit da još četiri godine ima i funkciju župana i većinu u Županijskoj skupštini. U PGŽ-u je SDP u nešto složenijoj poziciji od IDS-ovaca u Istri. Ali eventualne teškoće s kojima bi se socijaldemokrati mogli susresti u namjeri da osvoje još jedan mandat, imat će veze s nekim drugim stvarima, potpuno različitim od toga čime se cijepe stariji od 65. Državni se izbori možda i mogu dobiti ili izgubiti na epidemiji korone, ali lokalni jako teško.


Lokalni izbori imaju svoju logiku. Ona je prilično udaljena od one koju građani koriste kada glasuju na parlamentarnim izborima. Potvrdilo se to puno puta. Kada se već govori o Istri, SDP u pravilu u toj županiji jako dobro prolazi na parlamentarnim, a puno lošije na županijskim izborima. Izbori za Sabor znaju pobuditi nade u SDP-u da bi mogli ugroziti IDS na lokalnoj razini. Ali se to onda svaki put pokaže da su te nade bile uzaludne. Ili, možemo se sjetiti i primjera Zagreba i Milana Bandića. Vječiti prvi čovjek Zagreba tragično prolazi na izborima na državnoj razini, a onda se kao feniks pobjednički vraća na zagrebačku scenu. U srpnju prošle godine tragično je prošao na parlamentarnim izborima. Što nikako ne znači da u svibnju ne može ponovo biti izabran za zagrebačkog gradonačelnika.
Svake se godine nakon lokalnih izbora mediji i politički analitičari muče oko toga tko je na njima bio pobjednik. Iako se rezultati ponavljaju, a stranu promijeni tek neka jedinica lokalne samouprave. HDZ uvijek rasturi u pet slavonskih i četiri dalmatinske županije. I u još nekoliko njih koje su često potpuno ispod medijskih radara, kao što su Sisačko -moslavačka ili Karlovačka. IDS dobije Istru, SDP PGŽ i Krapinsko-zagorske županiju. Bildao ili ne netko svoje političke mišiće na koroni, ovakvi će rezultati biti i na sljedećim lokalnim izborima.


Ako i bude nekakvih odstupanja, ona će imati veze sa stvarima koje nemaju nikakve veze s koronom. Ako recimo HDZ upadne u nevolju u Istočnoj Slavoniji, to će imati više veze sa stanjem u tamošnjoj organizaciji stranke i pojavom Domovinskog pokreta, nego s brojem zaraženih na 100.000 stanovnika. HDZ će biti u problemu jer nemaju jakog kandidata za gradonačelnika Vukovara, a sada im se dogodilo i to da će se za desne birače, kao nezavisni kandidat uz potporu Domovinskog pokreta, boriti još uvijek aktualni dožupan koji je prije nekoliko dana izašao iz HDZ-a. Također, ako se SDP nađe u problemu u PGŽ-u, bit će to isključivo posljedica stanja u toj stranci, a ne AstraZenece. U Zagrebu će se sve vrtjeti oko potresa, a ne oko korone.


Čak ni afera oko prekorednog cijepljenja neće utjecati na ishod lokalnih izbora. Osim, naravno, ako se netko od kandidata nije ogrebao za višak cjepiva.