Piše Tihana Tomičić

Kreće reforma samouprave u potpuno novom obliku

Tihana Tomičić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Dvije velike najave izmjena zakona stigle su jučer na hrvatski politički prostor

placeholder


Dvije velike najave izmjena zakona stigle su jučer na hrvatski politički prostor. De facto, Plenkovićeva Vlada godinu prije parlamentarnih izbora, i dvije godine prije novih lokalnih izbora, kreće u reformu lokalne samouprave. Ali ne kroz izmjene broja lokalnih jedinica ili ukidanje županija, što je prevladani pristup toj temi, očito. Nego je reforma – sadržajna.


Najprije je na skupu Zajednice županija, gdje ionako dominiraju HDZ-ovi župani, premijer najavio izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom, kojima bi se upravljanje velikim dijelom imovine u vlasništvu države s centralne državne razine spustilo na županijsku razinu.


Premijer najavljuje kako će se županijama delegirati veliki broj trenutnih ovlasti u upravljanju jer u Vladi drže da županije imaju kapacitete i mogućnosti, ali i da bez problema mogu rješavati pitanja vezana uz imovinu.
To su i pitanja vezana uz investiranje u pojedinim regijama ili jedinicama, a to je direktno vezano i za propulzivnost hrvatskog gospodarstva. O tome će se naravno tek raspravljati, ali nema živog župana koji će se tome suprotstaviti, bez obzira na to iz koje stranke dolazio.


Godinama je lokalna i regionalna samouprava bila zanemarena, pa čak i oštećivana, jer su ponekad fiskalna rješenja jednostavno trebala biti usmjerena u korist Vlade, a na štetu županija. Bilo je prihoda koji su bili nemali, ali tada su trebali državi, i niža razina je bila ozbiljno pogođena takvim politikama. Sad kad se javni dug u državnom proračunu bitno smanjuje, a europski novci dolaze, pritisak na samoupravu pada.


A ove izmjene su suštinske – ne samo u bitnom podizanju ovlasti županija, koje će napokon moći same raspolagati svojom imovinom, nego i u smislu donošenja odluka o konkretnim investicijama. Mnogo je onih, poput recimo bivšeg riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, koji nisu godinama razumjeli da samouprava među ostalim služi tome i da na svoje područje donese kapital. Odnosno, da otvara vrata.


Mnogi nisu ništa naučili od Istre, radilo se o IDS-u ili sada istarskom županu Borisu Miletiću, koji su itekako znali od svoje regije napraviti mjesto za investiranje i novu destinaciju. Sada će županije dobiti mogućnost da same upravljaju svojom imovinom i svojim projektima. To je doista velika stvar. Odnosno, reforma samouprave na mala vrata.


Da se župani s tim itekako slažu, potvrdio je i Zlatko Komadina jučer kad je rekao, po tisućiti put, da županijama trebaju veće ovlasti, decentralizacija i novi izvori prihoda. On tvrdi da je sve što su županije preuzimale od države kasnije i unaprijeđeno, a za to su dokaz bolnice, domovi, škole.


Tu je i njegova ideja da i županije imaju dio prihoda od PDV-a, što bi već bilo istinska reforma, ali je i logično – jer to je pitanje gospodarskih aktivnosti na nekom području. Nema smisla da gradovi, općine i županije na čijem se području odvijaju značajne gospodarske aktivnosti, od toga u konačnici nemaju gotovo ništa, i to je istina. Tu je odmah prisnažio i Boris Miletić, s prijedlogom da taj postotak od PDV-a bude – jedan posto. U apsolutnim iznosima, to bi bila drastična razlika u prihodima za regionalne jedinice.


Uz to, jučer je potvrđeno i da idu izmjene Zakona o turizmu, opet uz jačanje samouprave. Indeks turističke aktivnosti bit će »lokalno« pitanje, i o razvoju turizma odlučivat će se lokalno, odnosno regionalno. Prihvatni kapacitet turizma, turističke projekte od posebne važnosti i drugo, ubuduće bi definirale županijske skupštine i gradska vijeća.


To je ogromna promjena, a uz to se predviđa i novi prihod – ekološki doprinos. Naime, uz sve one pozitivne efekte koje donosi turizam, treba pratiti i učinak turizma na okoliš i život lokalnog stanovništva, opterećenje komunalnog sustava, prometne infrastrukture, i slično. A to će ubuduće procjenjivati i utvrđivati lokalna razina.


I dok oporba još razmatra treba li Hrvatskoj 550 jedinica i 20 županija, Vlada polazi od te točke kao nulte, i dalje razvija alate za jačanje samouprave. To je prava reforma, ako se provede.


A pritom da se ne govori da će Plenković za to pobrati lovorike od aktualnih župana i gradonačelnika, čak i onih koji nisu HDZ-ovi.