Piše Zlatko Crnčec

Korona pokrenula četvrtu ofenzivu

Zlatko Crnčec

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Sve u svemu, sada je jasno da nas čeka još jedna zima s koronom

placeholder


Sve u svemu, sada je jasno da nas čeka još jedna zima s koronom. Prošle godine smo se nadali da će biti jedina. Da će proljeće 2021. označiti više-manje kraj epidemije nakon što su započela masovna cijepljenja u svim europskim zemljama, kao i u cijelom svijetu. Činilo se tada da trebamo odvaliti zimu, cijepiti se na proljeće i onda mirno otići na ljetovanje. A da će jesen i zima ove godine biti manje-više slobodni od korone. Ali sada smo se našli usred četvrtog vala za koji nitko ne zna je li već došao do svog vrhunca, a ako nije, kada će. Brojke su počele vrtoglavo rasti. U bolnicama je već 1.170 osoba s jako teškim simptomima. Sljedeći će dani ovu brojku sigurno pogurati prema gore. Koliko visoko, tek ćemo vidjeti.


Jedna od dobrih stvari, zapravo jedna jedina dobra stvar ove najnovije krize jest to da bi mogla potaknuti ljude da se ipak cijepe. Hrvatska je među najmanje cijepljenim zemljama članicama EU-a. Iza nas su, čini se, samo Bugarska i Rumunjska. Zašto je to tako, postoje razna mišljenja. Vlada je osigurala dovoljan broj cjepiva i zaista svatko tko to želi može se cijepiti. Odavno se ne treba naručivati. Dovoljno je samo doći na odgovarajuće mjesto. Država je, dakle, svoje napravila. Cjepiva ima za svakog, a zašto skoro pola odraslih građana ne želi iskoristiti to pravo, prilično je nejasno. Među necijepljenima je i dalje solidan broj starijih ljudi, kao i osoba s kroničnim bolestima. Mogla je Vlada organizirati savršenu medijsku kampanju, ali brojke bi ostale više-manje iste. Jedan dio populacije naprosto se ne želi cijepiti. I tu se ne može ništa. Čak ni uvođenje obveznog cijepljenja za cijelu populaciju vrlo vjerojatno ne bi puno pomoglo.


Do povećanja interesa za cijepljenje sigurno neće dovesti ni proturječne informacije koje dolaze iz svijeta o tome je li ili nije potrebna treća doza ili hoće li i kada doći do primjene lijeka za koronu. Najgora je priča o novim sojevima. Svakih se nekoliko dana pojavi novi, navodno puno zarazniji od prethodnih. Pa se onda pokrene rasprava o tome štite li nas cjepiva koja smo primili od tog naj-naj-najnovijeg soja. Medijska i informacijska konfuzija kojoj je izloženo cjelokupno čovječanstvo traje sada već skoro dvije godine. I ne vidi joj se kraj.
Budući da oko četvrtine novozaraženih dolazi iz školskog sustava, Vlada je odlučila iskoristiti tjedan u kojem se obilježava Dan svih svetih i na tjedan dana isprazniti učionice. U četvrtak i petak sljedeći tjedan odvijat će se online nastava. Međutim, za očekivati je da bismo se uskoro mogli ponovo naći usred polemika oko funkcioniranja ugostiteljske djelatnosti u zatvorenim prostorima. Sve hladnije vrijeme samo što nije zatvorilo terase kafića. Pod kojim režimom će kavopije ubuduće ispijati svoj omiljeni napitak, ubrzo će se vidjeti. Tu su i teretane koje su dosad stradale u ovakvim situacijama. Zasad Vlada ne predviđa postrožavanje mjera niti uvođenje novih, već samo pojačan nadzor nad poštovanjem postojećih. Dokad će to biti dovoljno, prilično je neizvjesno.
Nema se tu što pametno reći što se tiče ovog četvrtog vala. Sve što se događa već smo vidjeli prije godinu dana. Ali opet svaka prognoza je potpuno bespredmetna. Može samo dodatno iziritirati ljude. Novi sojevi stalno mijenjaju pravila igre pa je nemoguće reći kako će se utakmica odvijati. Ni koji će biti njen krajnji rezultat, koliko će trajati, a kamoli tko će pobijediti. Nitko ne može sa sigurnošću reći ni hoćemo li za godinu dana morati igrati još jednu. Jedino što je jasno, jest da nam ostaje da pretrpimo da preko nas prođe i ova četvrta korona -ofenziva. Gubitaka će biti. A na nama je da ih bude što manje. Znatno povećanje broja cijepljenih sigurno bi pomoglo. Iako je četvrti val gadno napao i neke zemlje s visokom cijepljenošću, one se s njim lakše nose nego one gdje je postotak na 50 posto ili još manje. Ali opet, sve je ovo krajnje depresivno. Lako je moguće da će za Novu godinu ulice opet biti manje-više prazne. Da neće biti adventskih druženja na kakva smo navikli u starom-normalnom. Ako i bude nekih događanja, ona će morati biti krajnje sterilna. Distanca, nema rukovanja, higijena. Testiranje, cijepljenje. Užas.