UVODNIK

Korona je korona, ali Krk je Krk

Zlatko Crnčec

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Ako bi se spasio turizam barem do kraja kolovoza, barem još ova sljedeća dva tjedna, bila bi to velika pomoć za domaći proračun. I stvaranje nekakve, kakve-takve, ali ipak zalihe za predstojeće jesenske i zimske mjesece

placeholder


Baš kada se činilo da bi turistička sezona ipak mogla ispasti bolja nego se očekivalo, brojke zaraženih počele su ponovo rasti. I naravno, odmah su nama susjedne zemlje počele raznim mjerama otežavati dolazak svojih građana na ljetovanje u Hrvatsku.


Prvi razlog je briga za zdravlje. Nitko ne želi povratak na lockdown i ponovno zamrzavanje gotovo cijelog gospodarstva. Nitko stoga ne želi da mu se u zemlju vraćaju tisuće građana koji su ljetovali u zemljama gdje ima puno slučajeva korone.


Koje u Hrvatskoj ima puno, puno manje nego što to svoje građane plaše mediji susjednih zemalja. I puno manje nego u samim tim zemljama. Nema tu baš ni neke prevelike logike. Pa neizmjerno je manja šansa zakačiti virus ako netko provodi ljetovanje u hotelu, a posebno u privatnom smještaju u Hrvatskoj, nego ako svaki dan putuje na posao javnim prijevozom u Münchenu, Milanu, Ljubljani ili Beču.
Kao što se i moglo očekivati, najodgovorniji za ovo naglo povećanje broja oboljelih su mladi. Kako naši, tako i oni koji dolaze u Hrvatsku provesti koji tjedan na moru. Budući da ogromna većina mladih osoba koje se zaraze imaju relativno blage ili čak nikakve simptome, rizik od ozbiljnih posljedica za njih gotovo da i ne postoji.


Osim toga, mladim je ljudima svega dosta i žele se naprosto istutnjati nakon mjeseci koje su proveli zatvoreni u svojim kućama tijekom proljetnih mjeseci, kada je cijela Europa bila pod ključem. Usto, mladima je i prirodno da žele biti što je moguće fizički bliže svojim vršnjacima i vršnjakinjama. Nekome tko ima 18 ili 20 godina, socijalna distanca od metar i pol ili dva do neke zanimljive osobe teško je prihvatljiva.


Još ako se to događa u nekom beach baru uz koktel i zalazak sunca negdje u Dalmaciji, na Kvarneru ili u Istri, i potpuno nemoguća.


Naravno, neki strani mediji preuveličavaju stvari i govore o noćnim klubovima gdje su prisutne nekakve desetine tisuća mladih koji se navodno valjaju jedni po drugima, nemilice si prenoseći nesretnu koronu. A sve, naravno, kako bi poplašili svoje građane i pokušali ih uvjeriti da novac predviđen za ljetovanje potroše u vlastitoj zemlji, a ne u nekakvoj Hrvatskoj.


To do neke mjere i uspijeva, ali samo djelomično, što pokazuje i primjer Hrvatskoj često krajnje nesklonog slovenskog dužnosnika, nekadašnjeg političara Jelka Kacina. Korona je korona, ali Krk je ipak Krk.


Ali i u matičnim zemljama disciplina popušta. Italija otežava svojim građanima ljetovanje u Hrvatskoj koliko je to god u njenoj moći. A istovremeno su se mogle vidjeti fotografije da su navijači Atalante ponovo napučili ulici Bergama kako bi dočekali svoje nogometne heroje koji su nesretno u zadnjih par minuta utakmice protiv PSG-a prokockali povijesni ulazak u polufinale lige prvaka.


Popušta čini se i disciplina u uvijek stegovnih Nijemaca. Jedna prijateljica koja živi u Dresdenu zajedno sa suprugom i dvoje djece u strahu od korone i kompliciranog putovanja do Hrvatske, odlučila je provesti ljetovanje na sjevernom moru. Išla je vlakom opskrbivši se prethodno najboljim maskama koje je moguće naći na tržištu. Ali višesatno putovanje ispalo je prilično stresno jer gotovo ni jedan od suputnika Nijemaca masku uopće nije ni imao. I njima je čini se naprosto dosta korone.


U ovakvoj situaciji europske zemlje gledaju svoje interese. Svaki građanin koji ljeto umjesto na hrvatskom Jadranu odluči provesti u svojoj zemlji, ipak pridonosi punjenju tamošnjih proračuna koje je korona kriza u proljeće ove godine sasvim solidno ispraznila. Pa je tako, nažalost, očekivano da službeni Beč ili Ljubljana radije žele vidjeti kako se za vrućih ljetnih mjeseci penju po njihovim Alpama nego da svoje eure ostavljaju po hrvatskim apartmanima, hotelima i restoranima.


Hrvatska se sada nalazi u jako delikatnom trenutku. Treba povući odlučne i razborite poteze kako bi se odagnao strah od dolaska u Hrvatsku. Tamošnji građani nisu glupi i znaju da je Hrvatska sigurna zemlja što se tiče korone. Ako nemaju namjeru tulumariti po noćnim klubovima, gotovo sto posto sigurna.


Ako bi se spasio turizam barem do kraja kolovoza, barem još ova sljedeća dva tjedna, bila bi to velika pomoć za domaći proračun. I stvaranje nekakve, kakve-takve, ali ipak zalihe za predstojeće jesenske i zimske mjesece, kada se očekuje dodatni napad tog čudnog virusa.