Politika na trapezu

Korak dug deset milja

Tihana Tomičić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Srećom, jučer smo iz Jasenovca čuli i nešto konstruktivno, za promjenu

placeholder


Hrvatska javnost ponovo je zgrožena načinom komunikacije predsjednika Zorana Milanovića. Iako ima puno onih koji ga glasno podržavaju, većina aktera političke scene, komunikacijskih stručnjaka i politologa slaže se da takav diskurs nije primjeren javnom prostoru.
Spominjanje obitelji političkog suparnika, prijetnje, vulgarni riječnik i uvrede, nisu samo neprimjereni i neukusni, nego su takve izjave visokih tenzija ujedno i snažan alat za podjele u društvu. Takav intenzitet političke polemike nužno polarizira cijelo društvo, i dugoročne posljedice takvog načina vođenja politike društvo će još dugo osjećati.


Posebno je naporno kad se takav diskurs koristi čak i na jednom mjestu kao što je Jasenovac, kamo je predsjednik Milanović jučer išao sa svojom ekipom, dok je ostatak službene kolone okupio sve ostale koji su ondje bili, od predstavnika Vlade do manjina, udruga itd. I to je vrsta polarizacije koja je posljedica ovih teških političkih sukoba u vrhu vlasti kojima svjedočimo zadnjih dana.


Srećom, jučer smo iz Jasenovca čuli i nešto konstruktivno, za promjenu. Vlada najavljuje da će povećati kazne za izricanje sramotnog pozdrava Za dom spremni. Plenković podsjeća i tvrdi da su postojeći propisi i presude Ustavnog suda vrlo jasni što se tiče pokliča, te da samo treba ujednačiti sudsku praksu, naravno na način da se ZDS može koristiti isključivo u komemorativnim prilikama. No, stvarnost ga demantira pa se ponovo morao ispričavati za izjavu izaslanika Ministarstva branitelja Matka Raosa na obilježavanju obljetnice HOS-a u Splitu 10. travnja. Raos je »teško pogriješio«, ocjena je premijera Plenkovića. Nakon što je o tome progovorio baš u Jasenovcu, Plenkoviću nije preostalo drugo nego da najavi da se ubuduće nikoga iz Vlade više neće ni slati na takve događaje, za koje je shvatio da su više provokacija nego obilježavanje bilo čega.
Dvije su to dosta važne jučerašnje Plenkovićeve izjave: više se neće zatvarati oči pred činjenicom da se 10. travnja »obilježava« upravo nastanak NDH i ništa drugo, i da u takvim prilikama službenim predstavnicima vlasti sigurno ondje nije mjesto. I drugo, pooštravanje kazni za ZDS. Naime, upravo je to zahtjev židovske zajednice u Hrvatskoj – da se, ako ne potpuno zabrani poklič ZDS, barem zakoni suštinski promijene i oštrije kazne počinitelji takvih djela. Ostalo je još uvijek upitno je li jučer premijer najavio izmjenu prekršajnog ili kaznenog zakona, pri čemu židovska zajednica naravno traži kaznene sankcije, ali svakako je ta najava jedan korak bliže prema njihovim zahtjevima.


Uostalom, razlog zbog kojega se u Jasenovcu održavaju dva odvojena obilježavanja proboja iz tog endehazijskog logora, pa je jučer održana službena komemoracija, a idući utorak bit će još jedna, baš u organizaciji židovske zajednice, upravo i leži u tome što se ovi zakoni oko ZDS-a još nisu izmijenili.


No, u vezi s tim je posljednjih dana ipak učinjen određen pomak – predstavnici naroda žrtava Jasenovca, zajedno sa antifašistima, sastali su se nedavno s premijerom Plenkovićem i tom je prilikom dogovoreno »Deset točaka o Jasenovcu«, koje se tiču općenito odnosa premu režimu NDH. Govori se o kompleksu Jasenovac, ali i o ustaškim simbolima i relativiziranju tog režima, uz konkretnu najavu drukčijeg načina sankcioniranja onih koji veličaju ustaški, ali i nacistički režim, kao i četništvo.


Plenkovićeva najava pooštravanja kazni za ZDS, dakle, izravna je posljedica ovog dogovora koji je veoma važan i zbog kojega bi već iduće godine komemoracija u Jasenovcu opet mogla biti u jednom danu i jednoj zajedničkoj koloni.


Naravno, ako i predsjednik Milanović bude želio sudjelovati u njoj, a kao osvjedočeni antifašist sigurno bi trebao.