Politika na trapezu

Kompromis za sve

Tihana Tomičić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Jasno je da vladajući neće tjerati mak na konac s trgovcima i uslužnim sektorom ako u idućim danima ne bude dodatnih razloga za to

placeholder


Iako se očekivalo da će Vlada drakonskim kaznama sankcionirati trgovce i one u sektoru ugostiteljstva i usluga koji su neopravdano dizali cijene, na kraju je Vlada svima dala time-out da se još jednom razmisli o svemu. HDZ se ne želi odreći imidža klasične stranke desnog centra koji počiva na temeljima slobodnog tržišta, i zna da državni intervencionizam bazično počiva kao temelj nekih drugih ideoloških pozicija, stoga je dao još vremena svima da se usklade s eurom.


Ako je istina, kako tvrde, da je dobar dio trgovačkih lanaca počeo vraćati cijene na one koje su bile na snazi 31. prosinca, to daje određeni manevarski prostor jednima i drugima da se nađe neka zlatna sredina i da se cijene vrate u razumne okvire. Sada se možda može očekivati da javni pritisak izvršne vlasti krene u smjeru da to budu cijene koje su bile na snazi ne 31. prosinca, nego čak 1. prosinca 2022. godine, no u svakom slučaju situacija se pomalo nivelira i oni koji su pretjerivali u svojim zaokruživanjima u euru naviše, sada su svjesni da mogu biti izloženi i sankcijama i javnoj osudi ako nastave u istom smjeru. To, plus pritisak koji putem dijela udruga čine poduzetnici na Vladu i resorne ministre, na kraju je zasad dovelo do kompromisa, i neke nove radikalne mjere su na čekanju.


No, ako se preporuke Vlade shvate kao dobra ideja, a ne kao ozbiljna sugestija, u sljedećim tjednima mogli bismo svjedočiti onome što se i najavljuje – ukidanju subvencija za račune za struju i plin za one poduzetnike i lance koji zloupotrebljavaju ovu situaciju. Jasno je da su zato svi dobili još malo vremena da razmisle, sve dok im na počnu pristizati novčane kazne u vrlo konkretnim iznosima. Naime, možda se u javnosti manje zna o tome, ali u trenutku kad su doneseni zakoni koji prate ulazak u eurozonu, donesene su i odredbe koje se tiču neopravdanog povećanja cijena i kazni za njih. Najprije je ta odredba nedostajala u tim aktima, a onda je naknadno dodana, stoga se čini da teze nekih trgovaca i udruga koje tvrde da nema zakonske osnove za izricanje kazni i novčanih sankcija za ovo povećanje cijena – ne stoje.
Uostalom, vladajuća većina je i predlagač i zakonodavac, stoga se nitko ne mora nadati da akte neće tumačiti kako im odgovara. Sve je, kao i uvijek, pitanje političke volje – hoće li HDZ oštrije krenuti prema poduzetnicima i lancima koji iskorištavaju ovu situaciju ili neće. Kako iz vladajuće stranke poručuju, njihov je stranački račun očišćen od svih dugova ili minusa, i ne trebaju im sponzori zbog kojih bi odstupali od svojih politika. A činjenica je da je premijer Andrej Plenković među onim europskim šefovima vlada koji su se otpočetka zalagali i za limitiranje cijena plina i struja, i za mjere za građane i gospodarstvo, a evo sada i za sankcije za one koji svojom pohlepom (citat) žele na građanima zarađivati samo zbog konverzije u novu valutu.


Nasuprot tome, imamo i oporbu koja kreće s interpelacijom kojom traži odgovornost Vlade ne samo za stopu inflacije i ove ekonomske probleme, već i zbog spore obnove. No, koliko god legitimno bilo, činjenica je da je pokretač inicijative stranka koja je danas svedena na jednu osobu – GLAS, sa zastupnicom Ankom Mrak Taritaš. Uz sve ostale veće i moćnije stranke, bilo kakvu odgovornost Vlade, sada za potres, a moglo je biti i za inflaciju, pokreće »one man band« stranka, GLAS. Rezona ima samo u tome da je Mrak Taritaš bila ministrica graditeljstva u (pret)prošloj vladi u kojoj je imala zadatak obnove Gunje nakon poplave, i u tome uspjela, no radilo se o puno manjem području i puno više ciljanom konceptu obnove od onog što su Banija i Zagreb nakon potresa. Nema nikakvog drugog rezona da iza takve oporbene inicijative ne stanu veće i ozbiljnije stranke, bilo SDP, Možemo! ili bilo tko treći. Ovako, kad opoziv Vlade traži doslovce jedna osoba, to ne izgleda ozbiljno.


U svakom slučaju, jasno je da vladajući neće tjerati mak na konac s trgovcima i uslužnim sektorom ako u idućim danima ne bude dodatnih razloga za to. A također je jasno i to da je samim promjenama u resoru obnove, koje će biti izglasane idućeg tjedna u Saboru, anticipirana i oporbena interpelacija oko obnove. Koliko god se ovaj tjedan činio dramatičnim, na kraju će završiti kompromisima.