Sto dana do konačne pobjede

Komentar Roberta Franka

Robert Frank

»Rijeka« u narednih 100 dana može do konačne pobjede. I zato, svi na Rujevicu! / Foto Vedran KARUZA

»Rijeka« u narednih 100 dana može do konačne pobjede. I zato, svi na Rujevicu! / Foto Vedran KARUZA

Rijeka konačno, spremna u svim aspektima, kao vrhunski posložen klub na svim poslovnim i sportskim razinama, napada naslov

placeholder


Dolazak Nikice Jelavića u »Rijeku« opravdano se smatra najvećim pojačanjem u povijesti riječkog prvoligaša, no prije svega ima simboličnu vrijednost koja nosi i ozbiljnu poruku – HNK »Rijeka« je ovim transferom, i po zvučnosti imena i po uloženom, pokazala da je spremna za naslov prvaka. S »Dinamom«, Mamićem i njegovom kamarilom kreće se u fajt; spuštenim gardom, otvoreno, beskompromisno, žestoko. Izglednije nego ikada prije, stavljajući ’99. sa svim njenim (ne)poznatim detaljima po strani, »Rijeka« je u šansi ostvariti najveći uspjeh u cjelokupnoj sportskoj povijesti našega grada.


Osvajanje nogometnog prvenstva, koje je predsjednik kluba Damir Mišković svojedobno i najavio u prvoj »petoljetki«, sada je otvoreni imperativ. Čeka se trofej za pamćenje. I ništa drugo više nije važno, barem do daljnjega. Pa ni Kantrida. Ovaj grad živi za prvenstvo. Navijači posebno. Atmosfera na tribinama je pobjednička. Pritom se vremenski gotovo podudara završetak prvenstva s proslavom 30 godina Armade. I zato od prvog Jelavićevog treninga s momčadi Matjaža Keka nema skrivanja ni kalkuliranja. Rijeka konačno, spremna u svim aspektima, kao vrhunski posložen klub na svim poslovnim i sportskim razinama, napada naslov.


Koliko god je Miškovićeva, Juričićeva i Kekova, ova Rijeka toliko je i Gashijeva i Miličina. Struka, sportski segment i logistika kluba – motivirani su do krajnjih granica. To je dokaz koliko svi u klubu vjeruju u ono što rade, vjeruju da se može osvojiti toliko očekivano prvenstvo. No u ovoj se državi puno elemenata mora posložiti da bi se to dogodilo. Mora se pobijediti na svim nogometnim poljima dosad nepobjedivog, ali prije svega nikad ranjivijeg, pravosudno načetog i sudskom postupku izloženog Zdravka Mamića, vladara nogometne scene koji će se u proljeće valjda više baviti sobom nego »Dinamom« i prvenstvom. Ali opet, ne treba se zavaravati pa pomisliti da će Mamić skrštenih ruku promatrati kako mu »Rijeka« oduzima prvenstvo koje je on već upisao u svoje poslovne knjige.
Mamić živi od prodaje svojih igrača u europskom izlogu. Cijena koja garantira opstanak »Dinama« i luksuz života Zdravka Mamića ovisi o osvajanju prvenstva. Upravo zbog toga već unaprijed se mogu očekivati podmetanja, sudački previdi, ali i nenamjerne pogreške koje će se doživljavati kao dio zavjere. Zbog stvarnih žutih, ali i izmišljenih crvenih kartona, nepostojećih penala, ali i nedosuđenih jedanaesteraca, svega onoga lošeg što ne spada u sport, ali je u Hrvatskoj njegov sastavni dio, »Rijeka« mora biti spremna za utakmicu života. Samo koncentrirana i fokusirana, pripremljena na potcjenjivanja i podmetanja, ali s nikad ujedinjenijim tribinama, »Rijeka« u narednih 100 dana može do konačne pobjede. I zato, svi na Rujevicu!