Uvodnik

Kapitalci natraške

Tihana Tomičić

Andrej Plenković / Foto Darko JELINEK

Andrej Plenković / Foto Darko JELINEK

Gotovo da neće biti stranke koja na zadnjim mjestima na listama, dakle na mjestu 14 od 14, neće imati kapitalce koji će se boriti za preferencijalne glasove

placeholder


Ovi bi izbori mogli biti malo naopaki. Kao što je davno Grigor Vitez napisao za svoga Antuntuna, za te izbore bit će potreban pomalo »neobičan um«.


Odnosno, svjedočit ćemo pomalo neobičnom načinu slaganja lista i načinu provođenja izbora, gledajući iz vizure birača. Sigurno će biti zbunjujuće što će se glasati – natraške.Gotovo da neće biti stranke koja na zadnjim mjestima na listama, dakle na mjestu 14 od 14, neće imati kapitalce koji će se boriti za preferencijalne glasove.
Dok će vrh lista biti osiguran za predsjednike i šefove koalicija i stožera, razne koordinatore i glavešine, na zadnjim mjestima vodit će se ona prava bitka.


Andrej Plenković bit će prvi u prvoj jedinici, Davor Ivo Stier mogao bi biti zadnji u sedmoj.


Dok će Davor Bernardić biti prvi u prvoj jedinici na svojoj listi, na zadnjim mjestima bit će u trećoj jedinici Siniša Hajdaš Dončić, u sedmoj Mihael Zmajlović, u osmoj Peđa Grbin, u desetoj Ranko Ostojić.


Dok će Predrag Štromar biti prvi u trećoj jedinici, Ivan Vrdoljak bit će zadnji u osječkoj, četvrtoj. Neki će pritom biti mamci za birače i vući više glasova za svoju slabiju listu, poput Vrdoljaka, a neki će se morati boriti da kao disidenti uopće prežive, kao što su spomenuti suspendirani SDP-ovci, za koje Davor Bernardić ne zna kako bi ih se riješio pa ih šalje u boj za preferencijalne glasove, za što moraju osobno dobiti najmanje 10 posto glasova na listi svoje stranke – i time preskočiti možda i neke favorite.


Taj trend naopakog načina izbora, gdje bi birači više mogli glasati za 14. na listi, nego za prve, iskoristila je jučer i nova akvizicija Mosta, filozofkinja Marija Selak Raspudić, pa je pozvala šefa Sabora Gordana Jandrokovića da bude frajer i da se kandidira ne kao drugi u svojoj 2. jedinici, nego kao – 14. »Jandroković se ne usudi testirati volju naroda, otvoreno ga pozivam da se sam stavi na zadnje mjesto na listi i da vidimo preferencijalne glasove«, poručila mu je nova bojovnica Mosta, aludirajući na ono čime ionako SDP-ovci godinama podbadaju Jandrokovića, da je »agent 808«, jer je upravo toliko preferencijalnih glasova dobio na zadnjim izborima kad su mnogi drugi političari iz sadašnjeg saziva Sabora osvajali po deset, a neki i po 20 tisuća glasova, mada nisu bili prvi na listama.


Tako se čini da je biti 14. danas gotovo jače nego biti prvi. Tu će se pokazivati mišići. Možda se čak, u tom kotekstu, dogodi i da Vojko Obersnel bude 14. na listi u osmoj jedinici, ako to bude htio. Ispada da će, naime, na ovim izborima to zadnje mjesto na listi biti vidljivije od onih drugih usred liste, te stoga tražena roba na političkom tržištu. Tada bi možda Peđa Grbin bio 13., a Željko Jovanović 12. u riječko-istarskoj jedinici, pa u rikverc prema manje atraktivnim imenima što će biti faktički na boljim mjestima na listi.


Šteta je samo što zakon nije izmijenjen, upravo kako je tražila oporba, pa da se biraju po tri kandidata sa svake liste preferencijalnim glasom birača, tada bi bilo još trostruko zanimljivije. No, to bi bio preveliki rizik za glavne igrače, one koji liste i slažu, u prvom redu Plenkovića i Bernardića, jer što da ih netko pretekne?! A što tek ako ih preteknu trojica?!Zbog svega toga slaganje izbornih lista je pravo umijeće. To je najzanimljiviji dio političke borbe – posebno unutarstranačke. A na ovim izborima i Plenković i Bernardić imaju istu intenciju, očistiti svoje liste od unutarstranačkih oponenata, ali tako da to ne izgleda brutalno, nego elegantno, fino, filigranski, u rukavicama. Da ispadne da nitko nije kažnjen, ali da kažnjen bude. Da birači ne osjete šok kad vide popise kandidata, da se ne prekriže i ne kažu: tko su sad pak ovi?!


Zato na listama mora biti i Stiera i Hajdaša, i Vrdoljaka i Ranka.
Šalu na stranu, svaki birač koji namjerava izaći na ove izbore 5. srpnja ima obavezu vrlo, vrlo pažljivo proučiti liste. Više nije cilj samo zaokruživanje neke stranke ili koalicije – dobro informirani građanin, koji želi iskoristiti maksimum koji demokracija pruža i koji želi izravno birati svoje zastupnike u parlamentu, ne mora automatizmom zaokruživati prve na listi. Oni će ionako ući i biti premijeri ili ministri neke buduće vlade. No, bit je da u Saboru doista sjede oni koji to zaslužuju, bilo svojim dosadašnjim radom u parlametu, ili na nekim drugim razinama vlasti. Alat u rukama imamo.