Uvodnik

Kako je Rijeka od Lenjingrada postala Staljingrad

Tihana Tomičić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Ako SDP izgubi vlast u Rijeci, za to neće biti kriv nitko drugi nego ta stranka sama, zajedno sa svojim čelnicima koji ne mogu zatvoriti usta, nego o svojim slabostima i svom defetizmu razglabaju na sav glas, uvijek i svugdje, pred licem javnosti i ilegalno.

placeholder


Hoće li Rijeka nakon ovih lokalnih izbora ostati Lenjingrad ili će postati SDP-ov Staljingrad? Prije četiri godine, kad je u drugom krugu odnio pobjedu i ponovo postao gradonačelnik, Vojko Obersnel poslao je slavodobitni pozdrav Hrvatskoj »iz Lenjingrada s krstarice Aurora«. No, danas, član Predsjedništva SDP-a Ivan Račan poručuje kako bi Rijeka mogla postati »SDP-ov Staljingrad«, a i osnovnoškolci znaju da je ta bitka bila psihološka prekretnica Drugog svjetskog rata, u kojoj su sile osovine izgubile četvrtinu ukupnog ljudstva na istočnom bojištu i od tog se gubitka nisu nikada uspjele oporaviti.Ova Račanova izjava, jučer izrečena na jednom news kanalu, izgovorena je u kontekstu pitanja može li se dogoditi da SDP prvi put u novijoj hrvatskoj demokratskoj povijesti izgubi vlast u Rijeci, pri čemu je ovaj član nacionalnog Predsjedništva vrlo olako rekao: »Ništa u životu nije vječno, pa ako i ne postignemo uspjeh, nije to kraj svijeta. Ali ne dopuštam da se to tumači da će Rijeka biti SDP-ov Staljingrad«. Račan je, potpuno je jasno, u izricanju te tvrdnje zapravo gradio alibi za vrh stranke i predsjednika Peđu Grbina, no njome je doslovce zakucao kandidaturu Marka Filipovića za gradonačelnika u ime SDP-a na ovim izborima duboko u zemlju. Ispalo je da se novi Ibler već pomirio s tim da Filipović ne može pobijediti potukandidate, da ga smatraju slabim kandidatom i da je već osmišljena strategija kojom će se opravdati taj poraz, ako do njega dođe.Ta teza ima samo jedan cilj, a to je da se Grbinovo vodstvo stranke na Ibleru zaštiti od prozivanja nakon izbora u svibnju: SDP i s više nego korektnim kandidatom Joškom Klisovićem teško može osvojiti Zagreb, gdje je još uvijek snažan Milan Bandić, a Tomislav Tomašević već mjesecima u anketama vodi i favorit je. Ako izgubi i Rijeku, svoju utvrdu i bazu, jasno je da će se Grbin odmah naći pred zahtjevima da odstupi. Ekipa oko Rajka Ostojića i Davora Bernardića čeka taj trenutak u niskom startu, i u Grbinovoj ekipi to dobro znaju.
Zato su već sad krenuli s alibi-retorikom o tome da čak ni Rijeka nije ta kap koja može preliti čašu SDP-ovog pada na dno.U toj alibi-retorici, jasno je, spremni su žrtvovati i »vojnika« Marka Filipovića kojem se ovakvim izjavama doslovno izmiče tlo pod nogama. Što da on učini, ako ni vrh stranke ne vjeruje u njega? Kakvu kampanju može odraditi da poništi negativne efekte ovakvih izjava, i taj dojam da je sam u borbi za Korzo 16? Filipović ima nezahvalan zadatak opravdavati potrošenu Obersnelovu vlast u Rijeci – bio mu je osam godina zamjenik i ne može se vaditi na to da ne zna što se događalo oko njega, zašto se projekti poput autobusnog kolodvora nisu realizirali, ili kome zapravo Galeb uopće treba. Ne može se odmicati od Obersnelove politike, a time ni od njegova lika i djela, jer je bio sastavni dio te politike. Utoliko je on kandidat kontinuiteta, a pritom manje konfliktan i borben od aktualnoga gradonačelnika, pa time i lakša meta za protukandidate. Njegova kampanja će se voditi sloganom »dvostruko lakši od Obersnela«, što bi trebalo biti duhovito, jer fizički jest dvostruko lakši, ali poruka je i lakši za komunikaciju i dogovore od svog političkog tate Obersnela.No, čini se da ni u njega, a ni u njegovu kampanju, ne vjeruju ni u samom vrhu stranke, barem sudeći po ovakvim izjavama. A onog trenutka kad se u javnosti stvori dojam da SDP i u Rijeci postaje gubitnička stranka, ona će doista i izgubiti. Naznaka toga, uostalom, bio je izborni rezultat samog Obersnela na parlamentarnim izborima, kad nije uspio proći u Sabor. Ako nije uspio on, kako će skromni i tihi Marko Filipović kojeg građani još ni ne prepoznaju?


Nakon Obersnelovog povlačenja, situacija u Rijeci je zrela za promjene. Riječanima je dosta ideoloških prepucavanja, krstarica Aurora, ali i najskupljeg komunalnog života u Hrvatskoj. No, svejedno, ako SDP izgubi vlast u Rijeci, za to neće biti kriv nitko drugi nego ta stranka sama, zajedno sa svojim čelnicima koji ne mogu zatvoriti usta, nego o svojim slabostima i svom defetizmu razglabaju na sav glas, uvijek i svugdje, pred licem javnosti i ilegalno.