UVODNIK

Izborni lockdown

Tihana Tomičić

Vili Beroš / foto Tomislav Kristo/CROPIX/POOL/PIXSELL

Vili Beroš / foto Tomislav Kristo/CROPIX/POOL/PIXSELL

Zdravlje je ljudima najvažnije, a ako se posumnja da je bilo makar i minimalne manipulacije (samo u interpretaciji) stanja oko prisutnosti koronavirusa, Plenkovićeva karijera bit će zauvijek zapečaćena

placeholder


Premijer Andrej Plenković morat će se hitno rekalibrirati, u skladu s reepidemijom koronavirusa. Ako broj zaraženih dnevno prijeđe sto, i ako žarišta ponovo budu diljem zemlje, vjerojatno će se morati razmisliti i o odgodi izbora 5. srpnja, ma što se sada deklarativno izjavljivalo.


Pokazalo se da je relaksiranje mjera bilo pretjerano, a osobe koje su dopustile održavanje međunarodnog teniskog turnira u Zadru morat će snositi odgovornost.


Pobornici teorije zavjere sada se sigurno pitaju nisu li Nacionalni stožer i Vlada na čelu s premijerom cijelo vrijeme znali da koronavirus nije nestao, ali im nije odgovaralo njegovo spominjanje u trenutku kad su odlučili raspisati parlamentarne izbore.
Ako se pokaže da je virus sve vrijeme postojao i da ova Vlada nije, kako je Plenković ustvrdio u trenutku rapisivanja izbora, bila potpuno pobijedila COVID-19, povjerenje u Andreja Plenkovića će u potpunosti nestati, i neće ga više politički spasiti ni odgoda izbora, ako se na nju odluči.


Zdravlje je ljudima najvažnije, a ako se posumnja da je bilo makar i minimalne manipulacije (samo u interpretaciji) stanja oko prisutnosti koronavirusa, Plenkovićeva karijera bit će zauvijek zapečaćena.


Zbrzao je s odlukom o izborima, htio je iskoristiti trenutak svoje apsolutne popularnosti, i Hrvatska se kao korona-free država prelako i prebrzo vratila u normalu. Tzv. novo normalno zapravo i nije postojalo – odmah smo se vratili starom normalnom, starim navikama, prepunim kafićima, prepunim klubovima, uobičajenim predizbornim skupovima bez ikakvih ograničenja, shopping centrima bez maski i socijalne distance, čak i putovanjima.


Potpuno otvorene granice, bez kakvih dodatnih kontrola za turiste ili tranzitne putnike, pokazale su se najvećom greškom.


U želji da se već do izbora početkom srpnja pokaže da Hrvatska nije turistički propala, politika je dopustila da cilj opravdava sredstvo, i ako postoji osoba koja se danas kaje što su izbori 5. srpnja, a ne recimo krajem godine ili čak početkom iduće – to je Andrej Plenković.


S druge strane, 2020. godina pokazala nam je da su obrati mogući i preko noći. Premijeru na kraju ova situacija može biti i spasonosna, ako se u idućim danima bude vidjelo da Nacionalni stožer i Vlada i dalje kontroliraju situaciju.


U tom smislu, sljedećih sedam dana bit će ključno. Ako se u tih tjedan dana pokaže da se virus ponovo nezaustavljivo širi, nema sumnje da će odgoda izbora biti jedna od opcija. Time će Plenković i HDZ uvelike zaštititi sebe. Izborni poraz bit će odgođen za budućnost.


A Vlada će dobiti drugu šansu da pokaže da ono prvo poluvrijeme borbe s COVID-19 nije bilo slučajno. No, ulog za takvu odluku o izbornom lockdownu je velik – u pitanju će biti turistička sezona, punjenje proračuna, radna mjesta, plaće…


Naime, ako se na kraju odluči ići na odgodu izbora, tada će se to morati pravdati i snažnim ponovnim vraćanjem strožih mjera i za građane.


A ključno pitanje za građane nije hoće li pobijediti Plenković ili Davor Bernardić, nego hoćemo li svi zajedno moći funkcionirati, odlaziti na posao, privređivati i normalno živjeti, te biti zdravi, ili nas ponovo čeka čvrsti lockdown i nastavak najgore ekonomske krize u povijesti.


U slučaju odgode izbora, valja podsjetiti i na to da će tada izvršna vlast dijelom prijeći i u ruke predsjednika Republike Zorana Milanovića, s obzirom na to da je Sabor raspušten.


Zastupnici se više ne mogu vraćati u klupe, stari saziv više ne postoji, i odluke će zajedno morati donositi Plenković i Milanović. Ta činjenica da će morati dijeliti odlučivanje s ne baš uvijek ugodnim sugovornikom, ambicioznim šefom države, moguće isto bude jedan od faktora za odluku Plenkovića o tome odgađati izbore ili ne.


Njih dvojica zajedno u svakoj odluci, i to u zdravstvenoj i ekonomskoj krizi – upitno je je li to za naciju dobra ili loša vijest.


Problem je što država nije organizirana tako da se izbori mogu održati elektroničkim putem. Za to nema odluke Sabora, a ni tehničkih mogućnosti.


Zato će idući tjedan biti ključan.