Zlatko Crnčec

HDZ u Zagrebu pred velikom odlukom

Zlatko Crnčec

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Davor Filipović u ovom trenutku ima jedan jako ozbiljan problem. U Zagrebu je malo tko čuo za njega.

placeholder


Nakon neuspjeha pregovora s Damirom Vanđelićem HDZ je brzo pronašao svog kandidata za gradonačelnika. Bit će to gradski zastupnik Davor Filipović. On ima 36 godina, doktor je ekonomije i predaje na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu na katedri Organizacija i menadžment. Školovao se i na američkom sveučilištu Fairleigh Dickinson University u New Jerseyu. Pristojno izgleda i solidno govori u javnim nastupima.


Njegov dosad najznačajniji javni nastup dogodio se početkom rujna 2019. kada se javno, prilično tvrdo sukobio sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Filipović ga je tom prilikom ni manje ni više optužio da glavni hrvatski grad vodi ravno u bankrot. Vidno uznemireni Bandić tada ga je javno nazvao skojevcem i zaprijetio da će o njemu razgovarati s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem. Filipović nije ni najmanje ustuknuo, uzvrativši Bandiću da je bio u SKOJ-u više no što on ima godina. To je javna prepirka bila melem za dušu brojnim članovima HDZ-a i njihovim biračima, onima koji nisu na bilo koji način navezani za Bandićevu administraciju. A takvih je, bez obzira na zaista široku Bandićevu mrežu, ipak velika većina. Ovakve političke poruke sviđaju se i brojnim drugim Zagrepčanima koji bi željeli što skoriji kraj Bandićeve vladavine. Da se sve nastavilo na taj način, Filipović bi danas bio jedan od najozbiljnijih kandidata za gradonačelnika Zagreba.


Medutim, Filipović u ovom trenutku ima jedan jako ozbiljan problem. U Zagrebu je malo tko čuo za njega. Istina, pasionirani pratitelji događanja u zagrebačkoj politici mogli su zamijetiti da u drugoj polovini 2019. često nastupa uime stranke. I da se gadno »počerupao« s Bandićem. Ali u sljedećih ga godinu dana gotovo nije bilo u javnosti, tako da je vjerojatno i zaboravljen taj njegov javni nesporazum s Bandićem. Koji bi mu, u slučaju da ga je nastavio, svakako donio potrebnu vidljivost. Međutim, na višim je razinama tada očito prosuđeno da u slučaju odnosa s Bandićem treba loptu spustiti na zemlju. I smiriti igru. Pa i po cijenu da Filipović ostane visjeti u zrakopraznom prostoru.
Do izlaska na birališta nešto je manje od tri i pol mjeseca. Malo je to vremena za isprofilirati nepoznatog političara. Mada ne i nemoguće. Društvene su mreže jako promijenile način na koji se odvija izborna utakmica. Preko njih se u vrlo kratkom vremenu može, u smislu izborne promidžbe, napraviti u tri mjeseca puno više nego u doba kada se nije znalo što je to smartphon. Osim toga, tu su i nastupi na televizijama s nacionalnom i lokalnim koncesijama, intervjui u dnevnim i prilozi u obiteljskim tiskovinama. Kroz sve to u tri se mjeseca itekako može predstaviti nekog političkog kandidata. Još ako on dolazi iz vladajuće stranke, taj bi posao trebao biti puno lakši.
Međutim, tu i dalje ostaje otvoreno pitanje što bi kandidat kroz sve te, kako se to moderno kaže, komunikacijske kanale uopće poručivao svojim potencijalnim biračima. Ako će se zadržati samo na općenitostima, Filipović neće imati nikakve šanse. Proći će isto, ako ne i lošije od Drage Prgometa koji je prije četiri godine prilično gadno stradao. U tom bi slučaju mogla stradati i HDZ-ova lista. Ona, istina, dobiva gotovo uvijek više glasova od stranačkog kandidata za gradonačelnika. Ali ako on prođe loše, to se mora nužno odraziti i na nju. To što je kandidat druge velike stranke tek neznatno poznatiji biračima u glavnom gradu, neće nimalo olakšati posao kandidatu HDZ-a. Jer trenutni glavni favoriti – Milan Bandić i Tomislav Tomašević – dolaze iz manjih političkih opcija. Dvije velike stranke već skoro 12 godina nemaju gradonačelnika u glavnom gradu. Zadnji takav bio je sam Bandić koji je krajem 2009. izašao iz SDP-a i pokušao pobijediti na predsjedničkim izborima. HDZ nije imao gradonačelnika Zagreba više od 20 godina. Bila je to Marina Matulović Dropulić.


Ako se HDZ želi uopće približiti situaciji da ponovo ima barem ikakve šanse ponovo osvojiti tu poziciju, morat će promijeniti dosadašnju politiku u Zagrebu. Bez obzira kako se do njega došlo, ima sasvim solidnog kandidata. Koji, ako mu se dozvoli voditi kampanju na osnovi onoga što je govorio u rujnu 2019., sigurno ne bi bio običan statist na ovim lokalnim izborima. Na potezu je sada vodstvo stranke.