Iz druge perspektive

Francuska je u ozbiljnoj krizi

Drago Kraljević

Reuters

Reuters

Od propitivanja globalizacije, »žutih prsluka«, terorističkih napada, pa sve do krize državne administracije. Na sve to sada se nadovezuje i otvoreno pismo umirovljenih generala i vojnih časnika koji su upozorili predsjednika Emmanuela Macrona i Vladu na prijeteću opasnost od socijalnih nemira i vjerskog ekstremizma

placeholder


Tijekom proteklih godina Francuska, koja zajedno s Njemačkom predstavlja okosnicu razvoja projekta EU-a, proživljava ozbiljnu krizu: od propitivanja globalizacije, »žutih prsluka«, terorističkih napada, pa sve do krize državne administracije. Na sve to sada se nadovezuje i otvoreno pismo umirovljenih generala i vojnih časnika koji su upozorili predsjednika Emmanuela Macrona i Vladu na prijeteću opasnost od socijalnih nemira i vjerskog ekstremizma. Otvoreno pismo je rezultat inicijative umirovljenog žandarmerijskog časnika Jean-Pierrea Fabre-Bernadaca, koje je objavljeno na njegovom blogu »Place Armes« – internetskoj zajednici vojnika, a zatim u desničarskom »Veleurs Actuelles«. Potpisalo ga je 20 umirovljenih generala i oko 1.500 časnika različitih rodova u vojsci, policiji i žandarmeriji, koji su izjavili da u trenutačnim okolnostima ne mogu ostati ravnodušni i pasivni promatrači. Do 14. svibnja ove godine, otvoreno pismo je potpisalo 27.258 građana.


Pismo između ostalog pokazuje da je islamizam u Francuskoj rezultirao »stvaranjem teritorija« (Les zones urbaines sensible) u kojima se više ne primjenjuju francuski zakoni. Prema informaciji koju je prenio Reuters, general François Lecointre, načelnik stožera francuskih oružanih snaga, oštro je reagirao na ovo pismo: »Ne mogu to prihvatiti, neutralnost vojske je bitna. Šokirao sam se kad sam pročitao poziv aktivnoj vojsci: ovo me apsolutno zbunilo.« Načelnik stožera vjeruje da tekst otvorenog pisma ni na koji način ne odražava raspoloženje vojske. »Vojska je republikanska, ona nije politizirana«, ističe on. Sukladno iznesenom stavu, general Lecointre traži pokretanje sankcija protiv potpisnika otvorenog pisma. Florence Parly, ministrica obrane, osuđuje »neodgovornu politizaciju vojske«. Posebice joj je zasmetalo što je Marinne Le Pen, vođa oporbe, podržala potpisnike pisma. »Vrijeđa me kada vidim da je predsjednica Nacionalnog fronta zaboravila na princip neutralnosti vojske. Ono čega bi se gospođa Le Pen trebala prisjetiti; vojska nije politička stranka. Vojnici nisu tu da vode političku kampanju«, rekla je ministrica. Jean-Marc Todeschini, socijalistički senator i bivši državni tajnik zadužen za branitelje, rekao je da je »situacija ozbiljnija nego što se na prvi pogled čini«. »Generali ne mogu prijetiti da će uzeti oružje ako političari ne reagiraju. S obzirom na to da imaju slobodu izražavanja, imaju i moralnu dužnost », ističe bivši državni tajnik. ​Harris Interactive je provjerio što Francuzi misle nakon objavljenog pisma. Istraživanje je provedeno 28. travnja 2021. godine na reprezentativnom uzorku od 1.613 ljudi. Većina ispitanika (86 posto), smatra da se zakoni Republike ne primjenjuju na čitavom teritoriju, dok 84 posto misli da je nasilje u porastu. Istovremeno 73 posto ispitanika upozorava na raspad francuskog društva. Gotovo polovica ispitanika (49 posto) predlaže intervenciju vojske, kako bi se osigurao red i sigurnost u Francuskoj. Sveukupno gledajući, 6 od 10 Francuza podržava vojnike koji su potpisali otvoreno pismo upućeno predsjedniku Macronu i Vladi.


​No, teško je procijeniti što se danas događa s umirovljenim i ostalim časnicima francuske vojske, tisućama onih koji ih podržavaju, kao i o onima koji ih osuđuju, ako ne znamo kakvo je aktualno stanje u francuskom društvu. Prema jednom istraživanju koje je proveo Institut Montaigne, kada je riječ o položaju muslimana u zemlji, rezultati su sljedeći: postoji tzv. tiha većina koju čini 46 posto ispitanika. Njihov sustav vrijednosti u skladu je s francuskim društvom i Ustavom. Zatim slijede konzervativci koji čine 25 posto ispitanika. Oni su ponosni što su muslimani i tvrde da mogu slobodno izraziti svoju vjersku pripadnost u javnom prostoru. Vrlo su pobožni, šerijatski zakon im puno znači.
Ipak, odbacuju nikab (tkaninu kojom neke muslimanske žene iz arapskog svijeta pokrivaju lice) i poligamiju te prihvaćaju zapadni sekularizam. Treću skupinu, prema ovom istraživanju koja broji 28 posto, čine autoritarci. Pretežito su to mladi ljudi, niskokvalificirani i slabo integrirani u svijet rada. Žive u kvartovima na periferiji velikih gradova. Ovu skupinu više definira uporaba islama u funkciji pobune protiv francuskog društva, nego li konzervativizam. Prema jednom drugom istraživanju koje je provedeno na uzroku srednjoškolaca u Francuskoj, bilježimo odbacivanje ideje da se »sekularizam sastoji u smanjenju utjecaja religija u društvu«. Na pitanje u vezi s ubojstvom prof. Samuela Patyja, 48 posto mladih muslimana misli da je pogriješio, dok 69 posto nereligioznih vjeruje da je bio u pravu. Relativno visok postotak intervjuiranih srednjoškolaca (37 posto) smatra da je sekularizam diskriminirajući i islamofobičan. Tako misli 81 posto muslimanskih učenika. Nedavno je vraćena u prvi plan rasprava o »pravu na blasfemiju/bogohuljenje«, koja je duboko podijelila učenika francuskih srednjih škola. To pravo koje se oslanja na pravo stečeno još 1881. godine, podržava 52 posto ispitanika-učenika, a temelji se na slobodi nepoštovanja religije i njezinih dogmi. U jednoj anketi, 79 posto Francuza misli da je islam njihovoj zemlji »objavio rat« (»The Wolf«).


​Sociolog i direktor Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS), Luc Rouban, analizira perspektivu francuskog društva. Upozorava na prisustvo anomije (stanja u kojem dolazi do destabilizacije postojećih normi i pravila) koja sve više osvaja Francusku. »Ono što otkrivamo je nepostojanje zajedničkih standarda i vrijednosti.


Gotovo polovica intervjuiranih Francuza (45 posto) ne osjeća pripadnost nacionalnoj zajednici, niti bilo kojoj drugoj zajednici jezika, religije, vrijednosti«, naglasio je Rouban. »Islam je imao epohe u kojima su se dijalog, razum, susreti i asimilacija cijenili. Radikalan islam koji toliko fascinira mnoge mlade ljude, rezultat je mitova i manipulacija i gura prema islamofobiji. Vrijeme je da se rodi i izraste europski islam, jamac slobode savjesti i sposoban za suživot s kršćanima i Židovima«, ističe Hocine Drouiche, imam iz Nîmesa (Francuska) i potpredsjednik Francuske konferencije imama. Tako misli i Francusko vijeće muslimanskog bogoslužja, koje je pokrenulo »plan borbe protiv svih oblika radikalizma i ekstremizma«. Njima se pridružuje i francusko-tuniški imam Hassen Chalghoumi, predsjednik Konferencije imama Francuske, koji je u intervjuu za francuski CNEWS snažno osudio ubojstvo francuskog profesora Samuela Patyja, izjavivši da je riječ o »mučeniku slobode kojeg je ubio zločinački terorist«. To su samo neki predstavnici »tihe većine« s kojima, ne samo francuska, već i mnoge druge vlade u državama članicama EU-a, trebaju početi ozbiljnije i sustavnije surađivati s ciljem očuvanja tolerancije i suradnje s islamom i zaštite ustavnog poretka.