Tihana Tomičić

Fenomen Bandić

Tihana Tomičić

Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Milan Bandić uspio je ostati kontroverzan čak i nakon što je umro, a s obzirom na to da se nakon lokalnih izbora tek očekuje otvaranje dugo zatvorenih ladica, jasno je da će ostati »superstar« i daleko nakon svoje smrti

placeholder


O mrtvima sve najbolje. A o njihovim prijateljima?


Zagreb ovih dana ne trese novi potres, nego je grad potresen naglim i iznenadnim odlaskom svog gradonačelnika Milana Bandića, koji je umro od srčanog udara prije deset dana, ali i načinom na koji je umro, odnosno načinom na koji je to iskomunicirano prema javnosti. Čini se da je Bandić umro kako je i živio – javnost ne može procijeniti koja je informacija o njegovoj smrti istinita, jer joj se pružaju verzije koje su potpuno neuvjerljive i sve zajedno miriše na zataškavanje događaja koji su pratili zadnje trenutke života dugogodišnjeg gradonačelnika.


Bandić se godinama smatrao »kontroverznim«, ne samo zbog svojih afera i preko 250 prijava koje je imao, uključujući dvije najveće afere Agram i Štandovi. I zadnjih dana prije smrti govorilo se da se sastaje s čovjekom koji je bio poveznica s investitorima iz Dubaija, koji su u Zagrebu namjeravali graditi novi »Manhattan«. Radi se o grupaciji koja je u Dubaiju izgradila najvišu zgradu na svijetu, Burj Khalifu, koju zagrebački jet-set tako rado voli posjećivati i objavljivati na društvenim mrežama. Bandić je najvjerojatnije htio u kampanju za ove izbore ići s revidiranim i ažuriranim projektom »Manhattana na Savi«.
Na suprotnoj strani imao je ono što se naziva aktivistima – ljude iz platforma okupljenih u grupaciji Možemo!, one koji su godinama prosvjedovali protiv njegovih projekata, od malih kvartovskih protesta u organizaciji udruge Zagreb je naš, do političkog projekta Možemo! koji je završio izvrsnim izbornim rezultatom na parlamentarnim izborima, njihovim ulaskom u Sabor i političkom promocijom od ranije dobro poznatih aktivista, od Rade Borić, Vilija Matule, Sandre Benčić, sve do Tomislava Tomaševića koji je danas glavni favorit na izborima u Zagrebu, te gotovo trostruko vodi pred ostalim kandidatima. Tomaševića i ekipu za taj »aktivizam«, kao da je riječ o nečem pejorativnom, a ne društvenokorisnom, proziva sada i kandidat HDZ-a u Zagrebu, Davor Filipović, koji kaže otprilike: to su oni koji se protive svakoj investiciji, gradnji i novom projektu. A upravo je s novim velikim ambicioznim projektom na Savi Bandić htio poentirati na ovim izborima, uz slogan »Neumoran«, koji je na kraju ispao njegov epitaf.


U takvim okolnostima Bandić je umro, a neki njemu bliski ljudi evidentno su pokušali sve kako bi zataškali informaciju o tome s kim je gradonačelnik u trenutku smrti zapravo bio. Još uvijek se ne znaju prave okolnosti smrti Milana Bandića: s kim je bio, što je radio, zašto nisu zvali hitnu pomoć, je li se skrivalo s kim je zapravo bio u društvu… Nisu samo tabloidni mediji oni koji danas javno postavljaju ta pitanja, jednostavno zato što su se verzije priče mijenjale – najprije je Pavle Kalinić tvrdio da je gradonačelnik umro u svom domu, na adresi na kojoj je i prijavljen, pa potom da je to bilo u jednom restoranu, a onda se u javnosti pojavio njegov prijatelj, liječnik, koji je svjedočio da je Bandiću pozlilo nakon zajedničke večere, gdje se samo ustao od stola da si natoči vode i onda srušio itd. da bi se potom ustanovilo da ga hitna pomoć sigurno ne bi vozila u udaljeniju bolnicu od one koja mu je u susjedstvu službenog obiteljskog doma. Na kraju je stvoren dojam da se nešto željelo zataškati – nažalost, na štetu samog pokojnog Bandića, koji se možda ne bi ni sramio svojih privatnih odluka, a sada su žrtve tih medijskih napisa i neki njemu bliski suradnici, a i njegova obitelj.


Na sve se nadovezala i činjenica da je njegov pogreb održan uz nepoštovanje epidemioloških mjera, za što su jučer izdane sankcije odgovornima u zagrebačkim poduzećima i upravi, koji su sprovod i organizirali. Nije bilo realno da se čovjeka koji je dobivao stotine tisuća glasova isprati bez »publike«, a pogotovo onih iz Holdinga koji su upravo njemu mogli zahvaljivati na svojim radnim mjestima. No, na kraju je i to mrlja koja će ostati za njim, u danima njegova iznenadnog odlaska.


Milan Bandić uspio je ostati kontroverzan čak i nakon što je umro, a s obzirom na to da se nakon lokalnih izbora tek očekuje otvaranje dugo zatvorenih ladica s podacima o tome s kim je sve surađivao i na koje načine, zašto je sklapao ugovore s raznim Pripuzima i sličnima, jasno je da će ostati »superstar« i daleko nakon svoje smrti. Nema malo onih koji mu se pritom dive, jer je uostalom uspio otići upravo onako kako je i želio – nepobijeđen na izborima.