UVODNIK

DP i SDP upali u velike probleme

Zlatko Crnčec

Miroslav Škoro / Foto Davor Kovačević

Miroslav Škoro / Foto Davor Kovačević

Rat Škore i stranke koju je donedavno vodio lako bi mogao uništiti DP ili ga barem svesti na tek još jednu od brojnih desnih beznačajnih strančica.

placeholder


Nije lako Peđi Grbinu i Mariju Radiću pojasniti što se zbiva u njihovim strankama. Grbin mora javnosti iznijeti razloge zbog čega se išlo u tako obimnu čistku, a Radić kako se moglo dogoditi da je »vođa nacionalne oporbe« Miroslav Škoro gotovo preko noći sveden na suspektnu osobu na koju se blatom nabacuje stranka koja je do prije koji dan nosila njegovo ime. I SDP i DP opako se ljuljaju i prijeti im neizvjesna budućnost. Naravno ne u smislu golog opstanka, barem ne kada je u pitanju SDP, ali definitivno da kada je u pitanju relevantnost na političkoj sceni.


Godinama se unutar SDP-a moglo čuti da u brojnim organizacijama SDP-a postoje jako čudne liste članova. Da se u nekim županijama i gradovima trećina i više članova pojavljuje samo na unutarstranačkim izborima. Da uopće ne sudjeluju na bilo kakav način u radu stranke osim kada treba birati predsjednika stranačke organizacije. Kada glasaju za onog tko ih je u stranku i doveo. Stoga Grbin ima apsolutno pravo provesti svojevrsnu reviziju članstva. Čak i pod cijenu da se u nekim organizacijama radikalno smanji broj članova. Naime, ako je netko član neke stranke, od njega se očekuje i da u njoj bude aktivan. Ako se uopće ne pojavljuje na bilo kakvim stranačkim aktivnostima, onda mu u stranci nema ni mjesta. Međutim, vodstvu SDP-u teško je upoznavati javnost o svim takvim detaljima jer bi njihovim iznošenjem naštetili i samoj stranci. Rejting SDP-a ionako je u padu koji bi sigurno pojačalo iznošenje činjenica o tome kako su neki viđeniji čelnici lokalnih SDP-ovih organizacija vodili stranku.


Jasno je i da se vodstvo SDP-a treba pozabaviti time zbog čega je zagrebačka organizacija godinama bila tek prirepak Milana Bandića i rezervoar prebjega ako mu je ustrebao glas u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Pa SDP je skoro dvije godine držao odlučujući 26 glas za Bandićevu i HDZ-ovu većinu. Pola gradskih zastupnika je na ovaj ili onaj način bilo egzistencijalno povezano s Gradom Zagrebom ili Zagrebačkim holdingom.
Pa su se u skladu s tim i ponašali kada je trebalo glasati. I time ostavili ogromnu prazninu u koju je onda uletila stranka i platforma Možemo!. A to je ne samo gotovo pa uništilo SDP u Zagrebu već je ugrožena čelna pozicija stranke na lijevom spektru na razini države. Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da aktivisti Možemo! opasno ugrožavaju primat SDP-a na lijevom centru. SDP u ovako kritičnoj poziciji nije bio još tamo od početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Prijeti im opasnost da postanu tek mlađi partner dojučerašnjim aktivistima.


I zato treba neke stvari u stranci raščistiti. Međutim, nije naravno svejedno kako će vodstvo SDP-a odraditi ovaj posao revizije članstva. Bilo bi zaista ružno da na kraju ispadne da je Gordan Maras izbrisan samo zato jer je imao jako dobre šanse postati novi predsjednik zagrebačkog SDP-a. Taj se proces mora obaviti brzo i transparentno. Tu priču treba što prije zatvoriti. Ako se u tome ne uspije, ako se ova priča počne razvlačiti mjesecima, SDP-u se ne piše dobro. Što se tiče DP-a, nikome tko prati politiku nije do kraja jasno zbog čega aktualno vodstvo ove stranke nabacuje toliko blata na svog dojučerašnjeg predsjednika.


Radić se ponaša kao vlasnik tvrtke koji je svog direktora uhvatio u muljaži koja joj je financijski naštetila. U tom slučaju postupak je jasan. Direktor dobiva otkaz, imenuje se drugi i tvrtka bez većih problema nastavlja poslovanje. Međutim, sa strankom to ne ide. Ne može se samo tako smijeniti predsjednika. Ili natjerati ga da sam ode, a da sama stranka zbog toga ne trpi posljedice. Ne možeš samo tako otpustiti šefa političke stranke


. Nije ovdje najveći misterij tko je kome i čijim novcem kupovao Cartierove zlatne narukvice, nego zbog čega vodstvo DP-a nije osiguralo mekan i pristojan odlazak Škore s čelne pozicije. Rat Škore i stranke koju je donedavno vodio lako bi mogao uništiti DP ili ga barem svesti na tek još jednu od brojnih desnih beznačajnih strančica. Još ako i Možemo! kroz neko vrijeme posrne pod teretom obnove Zagreba od potresa i 20 godina Bandićeve vladavine, vladajuća bi se stranka mogla prošetati kroz sljedeće parlamentarne izbore.