UVODNIK

Desnica je diletantska, a ne teroristička

Zlatko Crnčec

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Vlast u demokratskoj državi nema pravo uprijeti prstom prema nekome i zatražiti od represivnog aparata da djeluje. Ta su vremena odavno prošla. Ali vlast ima pravo tražiti da taj aparat istraži neke pojave.

placeholder


Desna se oporba gadno osramotila. To što su si Most i Domovinski pokret priuštili prošle subote zaista graniči s krajnjom političkom glupošću. Pa to su stranke koje pretendiraju na to da jednog dana vode Hrvatsku, a daju se navući da podržavaju nešto što organiziraju potpuni politički marginalci na čije akcije nemaju nikakav utjecaj. Pa kako možeš dati svoje političko ime i prezime koje nešto vrijedi i za koje si teško i puno radio nekome tko ga uopće nema. I nije nimalo zainteresiran da ga ikada ima. A jedina mu je ambicija na otvorenoj društvenoj sceni raditi performanse čija je jedina svrha provokacija bez ikakvog smisla. Za ovo što su ove dvije stranke napravile malo je reći da je politički autogol. Reći da se radi o harakiriju bilo bi ipak pretjerivanje, ali ove su dvije opcije napravile značajan korak u tom smjeru.


A slučaj maloljetnika kod kojeg su pronađeni Molotovljevi kokteli samo daje dodatni naglasak tragično pogrešnim političkim prosudbama ovih dviju stranaka. Bez ovog uhićenja radilo bi se o političkoj farsi iz koje bi se relativno lako bilo izvući. U moru događaja birači zaboravljaju sve što se dogodilo dva dana unatrag. Ali sada će ih vladajuća stranka imati na što stalno podsjećati. I ovo će birači zaboraviti, ali će im sada za to trebati nešto više vremena. A nešto bi moglo i ostati.


Naravno, vladajuća stranka ima legitimno pravo na to da koristi ovaj slučaj kako bi ismijavala desnu oporbu, ali i kako bi u javni prostor nametnuli teme koje nemaju veze s milijardu kuna nestalih iz Ine. Iako Most, a posebno Domovinski pokret u ovom trenutku nisu ozbiljan politički takmac HDZ-u, ova stranka naravno neće propustiti priliku pokazati građanima tko bi ih to želio smijeniti s vlasti. Ovakvu priliku nitko ne bi propustio pa neće ni HDZ.
Međutim, Vlada i HDZ itekako moraju paziti da u ovoj situaciji ne pretjeraju. I Most i Domovinski pokret bili su na štihu nakon izbijanja nedavne afere u Ini čiji je glavni protagonist član HDZ-a. Pokušali su tu situaciju legitimno iskoristiti za napad na Vladu i dobivanje pokojeg političkog boda. Ali su pretjerali i to im se obilo o glavu.


Vladi i HDZ-u moglo bi se dogoditi isto ako neće paziti. Potpredsjednik Vlade Tomo Medved nije baš najbolji izbor za frontmena ovih napada na desnu oporbu. To se pokazalo već i nakon pucnjave na Markovu trgu kada je na televiziji prijetio oporbenim čelnicima imenujući ih i govoreći kako će se njima uskoro baviti represivni organi. Na sreću, vrijeme kada su važni drugovi na televiziji najavljivali uhićenja neprijatelja naroda desetljećima su iza nas pa se i ovdje nije dogodilo ništa. Nitko od oporbenih čelnika nije bio uhićen.


Sada opet Medved desnu oporbu optužuje za govor mržnje od čega je samo korak do toga da ih opet izravno poveže s mogućim počiniteljem kaznenog djela terorizma. Zasad nema nikakvih dokaza da je bilo tko iz oporbe izravno povezan s maloljetnikom koji je pred HDZ došao s dva Molotovljeva koktela i hladnim oružjem, ostavljajući iza sebe oproštajno pismo u kojem moli da ga se ne sjećaju kao terorista. Postoji barem deset boljih načina da se politički nagazi Most i Domovinski pokret koji to definitivno zaslužuju od toga da ih se pokuša prikazivati kao poticatelje terorizma.


Vlast u demokratskoj državi nema pravo uprijeti prstom prema nekome i zatražiti od represivnog aparata da djeluje. Ta su vremena odavno prošla. Ali vlast ima pravo tražiti da taj aparat istraži neke pojave. Premijer Plenković je imao svojedobno pravo zatražiti od SOA-e da još jednom provjeri ima li u najkrajnjem desnom političkom spektru pojava koje bi mogle dovesti do nasilja. SOA nije DORH koji radi po strogoj zakonskoj proceduri. Njezin rad usmjeravaju premijer i predsjednik što ne smiju kada je u pitanju DORH. Tako da izvršna vlast ima pravo reći sigurnosnoj službi da se bavi nekim područjem. Ali nikako je ne smije usmjeravati prema konkretnim osobama i strankama. Koje su se, uostalom, same ovaj vikend toliko osramotile da je svakome jasno da u njihovom slučaju nema nikakvog poticanja na terorizam. Već samo užasno loše političke procjene koja ih je preko noći iz političke ofenzive natjerala u paničnu obranu.