Tihana Tomičić

Dan za pamćenje

Tihana Tomičić

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Sve te političarske fraze koje često čujemo, ovoga puta ipak nisu u prazno, jer eurozona i Schengen imaju sasvim praktičnu prirodu

placeholder


Ove godine, nakon svečanog dočeka, novogodišnjeg koncerta i novogodišnjeg ručka, upisujemo za Novu godinu i jednu povijesnu činjenicu: Hrvatska je do kraja integrirana u Europsku uniju, putem eurozone i Schengena. Kako kaže pjesma – insieme, unite Europe!


Svečan je bio jučerašnji dan, a činjenica da je Hrvatsku na prvi dan nove godine posjetila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen daje svemu na značaju. Oduševljenje time kako Hrvatska redom ispunjava sve da postane dio dublje integracije u EU, vidi se u riječima i pristupu predsjednice EK. “My dear, happy new year”, kaže ona hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću. I iako će na to šef države Zoran Milanović vjerojatno odmahnuti rukom i reći “Frankly my dear, I don’t give a damn”, reakcije građana ipak govore da javnost razumije koliko su bitne ove promjene, i da ih podržavaju. U svim anketama koje su jučer vođene s građanima povom dolaska eura i otvaranja granica prema EU, nema onoga tko nije podržao ovu politiku. Građani mahom kažu kako im neće trebati ni 15 dana za navikavanje na euro, i sama činjenica da nije bilo snažnijih poremećaja u opskrbi novcem tijekom novogodišnje noći i prvog dana 2023. na skoro tri tisuće bankomata, dokazuje da je sustav doista bio spreman za primjenu eurozone. Nemali je i broj onih koji su odmah prvog dana nove godine otišli preko granice, najčešće slovenske ili talijanske, doslovce na kavu ili izlet, kako bi i osobno osjetili što znači ta vrsta slobode. Ugodno je biti građanima Europe u punom smislu.


I iako su već možda i dosadne pohvale onima koji su na ovome radili, mora se priznati da su sve pripreme odrađene i na vrijeme, i u svim resorima. Među ostalim, započinje puno članstvo Hrvatske narodne banke u jedinstvenom europskom nadzornom mehanizmu. Prag za provjeru transakcija spušta se na deset tisuća eura, pa je jasno i da se uvođenjem eura uvode i strože kontrole poslovanja u smislu prevencije korupcije. Uvažen je i zahtjev poduzetnika da im se izmjene temeljnog kapitala tvrtki, zbog usklađivanja s uvođenjem eura, može provesti bez dodatnih troškova. Zbog eura, izmjenjen je opći porezni zakon te zakon o PDV-u, o porezu na dobit, financiranju jedinica lokalne samouprave, potrošačkom kreditiranju, stambenom potrošačkom kreditiranju, o računovodstvu, tržištu kapitala, osiguranju, lokalnim porezima, predstečajnoj nagodbi, elektroničkom novcu, itd.
O promjenama u sustavu policije ne treba trošiti puno riječi – jasno je da su granični policajci sada preraspoređeni na nove poslove, a iako to zahtjeva mobilnost pripadnika policije, sve prolazi mirno i normalno.


U svakom slučaju, 2023. nije mogla bolje početi. Bio je to dan slavlja, a kako je rekla šefica EK: “Danas nema boljeg mjesta u Europi gdje bi se mogao slaviti novi početak i jedinstvo Euope”. Iako to zvuči kao fraza, znajući da je rat u Ukrajini blizu nas, to jedinstvo Europe doista ima smisla. Na koncu, sve te političarske fraze koje često čujemo, ovoga puta ipak nisu u prazno, jer eurozona i Schengen imaju sasvim praktičnu prirodu. Tiču se otvorenosti Hrvatske za investicije i tiču se otvorenosti hrvatskih granica, dakle uvjeta života i svakog građanina.


A oni koji tvrde da je sve ovo temelj i za neku buduću briselsku karijeru Andreja Plenkovića, vjerojatno su u pravu. Da želi, vjerojatno bi i sad bilo mjesta za njega u EK, tako da teze o tome da sve radi samo radi neke buduće karijere u vrhu EK, zapravo samo čine logičan zaključak. No, vjerojatnije je da će Plenković još neko duže vrijeme ostati u Hrvatskoj. Sad ima još zadatak obnove do kraja mandata, ostalo je više-manje realizirano. Uz borbu protiv inflacije, naravno.


Ali ovi prvi dani nove godine nisu za neke velike analize. Još uvijek moramo proslavljati i novu godinu, i svoje nove novogodišnje odluke, a i ove realno važne činjenice vezane uz status Hrvatske u EU.