Zlatko Crnčec

Dalić u Podravci – i rizik i prilika za HDZ

Zlatko Crnčec

Foto Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Iako se radi o formalno gledano privatnoj tvrtki čiji je nadzorni odbor donio odluku o osobi koja će je voditi, neće se moći izbjeći povezanost s Vladom, odnosno s vladajućom strankom.

placeholder


Dolazak Martine Dalić na čelo Podravke riskantan je i hrabar potez Andreja Plenkovića. Naravno, formalno gledano, Vlada s njenim imenovanjem nema ništa. Iako je država najveći pojedinačni dioničar, ovo je tvrtka u kojoj preko 50 posto vlasništva imaju mirovinski fondovi pa je njihova riječ bila zadnja kada je u pitanju ovo imenovanje. Međutim, oni u svom portfelju imaju ogroman broj državnih obveznica, a poslovanje im i na druge načine ovisi o državi. Tako je želja Vlade o tome tko bi trebao zamijeniti nedavno preminulog Marina Pucara imala odlučujuću težinu. I mediji, i oporba, sigurno će u sljedeće tri godine stalno podsjećati javnost čija je riječ bila odlučujuća kada je u pitanju ovo imenovanje.


Mada će eventualne primjedbe lijevo liberalne oporbe biti bespredmetne. Kada su oni 2011. pobijedili na parlamentarnim izborima, za prvog čovjeka Podravke bio je imenovan Zvonimir Mršić, gradonačelnik Koprivnice koji je netom prije bio izabran u Sabor kao zastupnik SDP-a. Istina, Mršić je i prije toga bio član vodstva tvrtke, ali zadužen za korporativne komunikacije. Iako je kasnije izgradio solidnu poslovnu karijeru, Mršić je u tom trenutku ipak bio više političar nego menadžer.


Sama Dalić nije, blago rečeno, previše omiljena u samom HDZ-u. Jako joj je bio zamjeren izlazak iz stranke dok je HDZ još bio u oporbi. Tom je prilikom vrlo kritično govorila o kapacitetu stranke da nakon dolaska na vlast napravi potrebne reforme. Na sljedećim je parlamentarnim izborima krajem 2015. čak bila i među donatorima izborne kampanje stranke Pametno, što joj je u HDZ-u bilo jako zamjereno.
Osim toga, Dalić za sobom vuče rep iz Agrokora. U stranci će sigurno biti ljudi koji će se bojati da će njen angažman u Podravci konstantno podsjećati javnost na kontroverze oko načina na koji je pisan, odnosno tko je pisao lex Agrokor. I zbog čega je na kraju krajeva Dalić dala ostavku na poziciju potpredsjednice Vlade kako joj ne bi bila politički teret. U svojoj je izjavi kada je odlazila i sama priznala da je u današnjoj politici najvažnija percepcija. Odnosno da je to kako javnost doživljava nešto puno važnije od toga što se zaista dogodilo.


I u percepciji se krije i to hoće li ova kadrovska odluka, u političkom smislu, biti štetna ili korisna za vladajuću stranku. Kako smo već naveli, iako se radi o formalno gledano privatnoj tvrtki čiji je nadzorni odbor donio odluku o osobi koja će je voditi, neće se moći izbjeći povezanost s Vladom, odnosno s vladajućom strankom.


Što se tiče mogućeg nepovoljnog ishoda, u sljedeće tri i pol godine do sljedećih parlamentarnih izbora zaista se svašta može dogoditi s Agrokorom. Iako je istina ono što govori Dalić, da država, odnosno njen državni proračun, nisu potrošili ni lipe za opstanak Agrokora, ta priča još uvijek nije gotova. Svašta se tu još može dogoditi, kako zbog repova samog rješenja nakon kolapsa nekadašnjeg koncerna Ivice Todorića, tako i zbog otežanog poslovanja cijelog gospodarstva zbog pandemije koronavirusa. A pod tim otežanim uvjetima morat će poslovati i sama Podravka. Pa ako se poremeti poslovanje Agrokora, odnosno Fortenove kako se sada naziva ova tvrtka, a korona uzrokuje i poteškoće u Podravci, cijela će priča imati i političke reperkusije. I tu je taj rizik za vladajuću stranku.


S druge strane, ovo jest i hrabar potez. Nitko, čak ni oni koji je blago rečeno ne vole, a takvih nije malo, ne dvoje u sposobnosti Martine Dalić. Za očekivati je da bi ona mogla provesti nužne promjene u Podravci koje bi ovu tvrtku mogle ojačati za grubu tržišnu utakmicu u kojoj se bori protiv divovskih prehrambenih multinacionalki. Uvjeti na tržištu sve su suroviji i nije lako na njemu uopće opstati, a kamoli rasti i ostvarivati profit. Ako Podravka ostvari napredak, a Fortenova u razdoblju do sljedećih izbora ne doživi značajan problem, činjenica da se imenovanje Dalić povezuje s HDZ-om moglo bi biti u političkom smislu korisno za ovu stranku. Ako bi se tamo negdje u proljeće 2024. moglo pokazati Podravku kao ogledni primjer restrukturirane hrvatske tvrtke, dovoljno konkurentne i na zahtjevnim svjetskim tržištima, bit će to važni politički bodovi za izlazak na parlamentarne izbore. Sve je danas u politici percepcija.