Branko Podgornik

COVID-potvrde ili novo zatvaranje

Branko Podgornik

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Neovisno o dvojbama i teškoćama koje će od utorka izazvati obvezna COVID-potvrda u javnim institucijama u zemlji, najprikladniji odgovor na njih nije izbjegavanje te obveze, nego odlazak na testiranje ili na cijepljenje

placeholder


I prije nego što je stupila na snagu odluka Nacionalnog stožera da bez COVID-potvrda zaposlenici javnih ustanova na državnoj i lokalnoj razini od utorka neće moći doći na posao, znalo se da će to izazvati probleme u primjeni i djelomičan otpor. O tome svjedoči i reakcija školskog Sindikata Preporod koji je svojim povjerenicima poslao upute kako zaštititi one članove koji nemaju COVID-potvrdu ili se odbijaju testirati. Stvar je zakomplicirao i predsjednik Republike Zoran Milanović kada je jučer pozvao građane na neposluh, preporučivši da rade kako im je volja.


Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić preporučio je sindikalnim povjerenicima da u slučaju članova sindikata koji ne mogu ući u školsku zgradu sastave bilješku i sačuvaju je. Zašto? Zato da bi sindikat naknadno mogao sastaviti tužbu i pokrenuti sudski spor protiv poslodavca, u ovom slučaju države. Postoji, naime, mogućnost da poslodavac, država, radnicima bez COVID-potvrde uskrati dio plaće. O tome se zasad malo govori, a još manje o krajnjoj mogućnosti, kao što je gubitak posla za one bez potvrde. Od sindikata se ne može očekivati drugo nego da svoje članove zaštiti, pa uputa Preporoda nije nelogična.


Ono što je manje očekivano jest da Preporod govori samo o zaštiti necijepljenih članova. Manje govori o tome da se Hrvatska susrela s opasnošću za javno zdravlje i da bi se svi trebali cijepiti – pogotovo djelatnici obrazovnih institucija koji bi mlade ljude trebali upućivati na znanstvene spoznaje i činjenice, a odbacivati teorije urote, tračeve, poluinformacije i dezinformacije o zaraznim bolestima i cjepivima.
Još se manje očekivalo da će i predsjednik Republike svojim autoritetom dovesti u pitanje COVID-potvrde – koje već mjesecima masovno uvode gotovo sve čanice EU-a – uz napomenu da one nisu jamstvo protiv dobivanja i širenja bolesti. Cijepljenja se u svijetu provode od početka ove godine i mnoge dileme o učinkovitosti cjepiva te mogućim negativnim posljedicama već su otklonjene. U situaciji kada je u brojnim državama cijepljenost dosegnula 70, 80 ili 90 posto stanovništva – poput Italije, Španjolske, Portugala – i kada je zahvaljujući tome smanjen broj teško oboljelih i umrlih od COVID-a, sumnja u cjepivo kao najučinkovitije rješenje za zaštitu protiv koronavirusa gubi svaki temelj. Cjepivo nije stopostotno jamstvo protiv dobivanja i širenja COVID-19, ali je jedini način za smanjivanje broja umrlih, teško bolesnih i hospitaliziranih, za rasterećenje bolnica.


Posve je jasno da su sindikalisti, poput ostalih dužnosnika, u nezgodnom položaju. Većina sindikalnih vodstava u Hrvatskoj zauzima se za cijepljenje, ali njihovo stajalište nije jedinstveno. Članovi sindikata su podijeljeni, poput ostalih građana. Sindikati ne mogu jednoznačno podržati mjere Nacionalnog stožera, jer bi to dovelo do sukoba među njihovim članovima i do osipanja članstva. Uvođenjem COVID-potvrda, štoviše, uvedene su i dodatne podjele u Hrvatskoj, jer se u njihove osporavatelje uvrstio i predsjednik države.


Pravi odgovor na mnoge dvojbe bio bi da Vlada i Sabor zakonom uvedu obvezno cijepljenje protiv koronavirusa, kao što je to već slučaj s mnogim zaraznim bolestima. Tada cijepljenje više ne bi bilo pitanje dobre volje, pitanje izbora, nego obaveza za gotovo sve građane. Ne bi više izazivalo takve nedoumice, loše argumentirane otpore i podjele, ne bi iziskivalo takvu društvenu energiju za borbu s virusom protiv kojeg već godinu dana postoji cjepivo. U tom slučaju, ni COVID-potvrde ne bi izazivale podjele.


Neovisno o dvojbama i teškoćama koje će od utorka izazvati obvezna COVID-potvrda u javnim institucijama u zemlji, najprikladniji odgovor na njih nije izbjegavanje te obveze, nego odlazak na testiranje ili na cijepljenje. Ukupno 60 posto odraslog stanovništva Hrvatske cijepilo se, a pooštrene mjere Nacionalnog stožera trebale bi pridonijeti da se taj broj i poveća. Alternativa COVID-potvrdama, po svemu sudeći, može biti samo zatvaranje, novi »lockdown«.