placeholder
placeholder

Piše Tihana Tomičić

Bombastičan dan, ali prazna puška

Tihana Tomičić

Foto Patrik Macek, Pixsell

Foto Patrik Macek, Pixsell

placeholder

Bum! Na dan raspisivanja izbora odmah iznimno puno važnih političkih događaja: baš je jučer stvorena osnova za privođenje supruge bivšeg šefa HDZ-a Ane Šarić Karamarko; baš je jučer dio HDZ-ovaca u Vukovaru napustio stranku; baš je jučer iz Vlade najavljeno da će se tražiti još dodatna financijska rješenja za Zagrepčane pogođene potresom; baš je jučer i Most ostao bez dijela svojih ljudi. Toliko potresa baš u tom danu – kakav tajming!


Već jučer postalo je jasno da će i ovi izbori biti borba na život i smrt, kao i svaki prethodni uostalom. »Anemični« šef vladajuće stranke naznačio je odmah da u ovom izborima neće biti mlake vodice, a njegovi novoproglašeni suparnici iz Vukovara već su krenuli i s prijetnjama o novim šatorima. Je li moglo brutalnije za prvi dan?


Teško.


No, koliko god tajming za privođenje Karamarkove supruge po mnogima izgledao kao preusmjeravanje pažnje s presice koju je Ivan Penava baš u tom trenutku držao u Vukovaru, ipak treba napomenuti i da predsjednik Vlade nikako ne bi trebao imati apsolutno nikakvog utjecaja na to kako postupaju pravosudni organi i policija.


Stoga su te optužbe, da je privođenje tempirano u političke svrhe, pogrešna meta – osim ako netko nije opasno zloupotrijebio položaj, a teško da bi se bilo tko u politici na prvi dan od raspisivanja izbora igrao tako opasnim igračkama kao izbornim oružjem.


To bi bilo političko samoubojstvo, stoga treba vjerovati da institucije doista samostalno i nezavisno rade svoj posao.


Uostalom, Ana Karamarko i njezina tvrtka tek su jedna karika u lancu od devet tvrtki koje se spominju u ovoj novoj velikoj policijsko-pravosudnoj aferi.


Njen je suprug uz to ionako već 2016. godine morao odstupiti s mjesta potpredsjednika Vlade i de facto se povući iz politike, te je ovo samo nastavak iste priče, i kao takav na neki način i očekivan.


S druge strane, iako izgleda kao da bi HDZ i Andrej Plenković mogli izgubiti svoju bazu u Slavoniji izlaskom Penave i praktički cijelog HDZ-a u Vukovaru, odnosno svih gradskih vijećnika i gubljenjem Gradskog vijeća, činjenica je da jedna lasta ipak ne čini proljeće.


Ako još neki značajniji broj viđenijih HDZ-ovaca u Slavoniji ne prijeđe u okrilje Domovinskog pokreta Miroslava Škore, tada će – nažalost po Penavu – ispasti da je ovo prazna puška.


Prvo, Penava uopće nije prešao Škori, nego je tek u osnivanju vlastite stranke, vjerojatno neovisne liste. Drugo, to je puška kratkog dometa, jer iako Penava ide i na izbore za Sabor, realnost je da mu mandat gradonačelnika istječe već za manje od godinu dana.


A njegova će se prava težina moći mjeriti tek na lokalnim izborima u svibnju 2021. godine. Realno je da će se dotad HDZ u Vukovaru uspjeti konsolidirati – to je velika i jaka stranka, i oni su već jučer popodne »rodili« novo vodstvo stranke u Vukovaru, a uz to disidenti uvijek loše prolaze, bez obzira bili ispravni ljudi ili ne.


Javnost često osuđuje ispadanje iz mainstreama, i upravo je to najveći Penavin, a ujedno posljedično i Škorin problem – Penava je na vlastitu žalost ispao prilično nevjerodostojan.


Iako je okupio respektabilan broj lokalnih dužnosnika i vijećnika, ostalo je neodgovoreno pitanje zašto s ovakvom retorikom nije nastupao prije nego li je izgubio na unutarstranačkim izborima u HDZ-u? Biti izbornim gubitnikom, pa onda plakati, a na kraju i prijetiti, nije baš junački čin.


No, Škorin Domovinski pokret, čiji pridruženi član sad postaje i Penava, ionako otpočetka ima problem s vjerodojstojnošću. Stoga, onog trenutka kad je Penava svom HDZ-u poručio da će dobiti »lakat u zube«, sam je sebe prekrižio na duge staze.


Na koncu, i optužba o tome da ova Vlada nije učinila dovoljno na procesuiranju raznih zločina, također je neuvjerljiva, kao i ostale teze. Naime, taj je dio posla na pravosuđu, i bilo bi negacija same demokratske države kada bi takve naredbe izdavao predsjednik Vlade, ma kako se on zvao i o kojoj god bi se opciji radilo.


Zato ovaj prvi predizborni dan, ma koliko bombastično zvučao, ipak završava više kao dječja igra pištoljima na vodu, nego kao stvarni politički rat s dugoročnim posljedicama.