Politika na trapezu

Bijela zastava neće zaustaviti rat

Tihana Tomičić

Foto iStock

Foto iStock

"Neki misle da je treći svjetski rat već počeo, ali ja sam malo suzdržan", kaže predsjednik

placeholder


Prva godišnjica rata u Ukrajini. Mrtvih je toliko da ih je nemoguće pobrojati. Podaci o poginulim civilima, kao i vojnicima s obje strane, ukrajinske i ruske, potpuna su nepoznanica, jer na terenu još vlada potpuni kaos. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij izašao je na godišnjicu od početka agresije na ulice Kijeva, poručio da će Ukrajina pobijediti, a onda se slomio i u suzama slušao himnu svoje nepokorene domovine.


U Hrvatskoj su tim povodom na službenim institucijama izvješene ukrajinske zastave. Poruka Vlade, a i Sabora kroz izjavu predsjednika Gordana Jandrokovića jest da ukrajinski narod može računati na trajnu solidarnost i podršku, te da su Hrvati dužni biti uz Ukrajince do konačne pobjede. I, doista, mi se u Hrvatskoj zaista s tim možemo itekako poistovjetiti zbog Domovinskog rata, to je razlog naše posebne empatije prema ukrajinskom narodu.


Europa nastavlja pomagati Ukrajini, a s druge strane, iz pogubljenog ruskog vodstva zloguki bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev jučer je izjavio da je jedini način da Moskva osigura trajni mir s Ukrajinom da se pomaknu granice neprijateljskih zemalja što je dalje moguće, čak i ako bi se to odnosilo na Poljsku, članicu NATO-a. Medvedev je također rekao da u budućim pregovorima odluke u ime Kijeva neće donositi “neki Zelenskij, ako još bude živ”. Nakon Putinove prijetnje nuklearnim oružjem, ovo je level više. Rusija više ne preza ni od čega.
No, istovremeno, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Hrvatske, predsjednik Zoran Milanović, ne osjeća se prozvanim komentirati godišnjicu od početka rata u Ukrajini. Njega se to doslovno ne tiče. U svojoj izjavi jučer, mada je tu izjavu davao upravo u vojarni, bez komentara o ratu. Osim činjenice da je ponovno u akciji prekomjernog granatiranja MORH-a i ministra Marija Banožića. On se doista vodi onom “uostalom, Kartagu treba razoriti”, pa o istome uvijek isto. Ali koliko god da je u pravu oko Banožića, ili još više ako nije, to papagajsko ponavljanje priče o ministru obrane i njegovim pojedinačnim grijesima, dok je svijet na pragu trećeg svjetskog rata, izgleda potpuno neprilagođeno i neprilično. Tvrdi kako ministar obrane ne brine o obrani i vojsci, nego o sebi i svojoj imovini, ali sam rat ga ne zanima, ne tiče ga se baš.


To je politika ekvidistance koja za vrhovnog zapovjednika jedne vojske države članice NATO-a, u situaciji kad agresiju trpi zemlja koja je “saveznik NATO-a”, kako se to u vojnoj diplomaciji trenutno naziva, u najmanju ruku – čudna. To je politika ekvidistance kakvu promovira mađarski predsjednik Viktor Orban, a u velikoj mjeri i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je u velikoj dilemi da li Srbiju zadržati pod skutima majke Rusije, koja će prije ili kasnije izgubiti ovaj rat, ili pobjeći na zapad u okrilje Europe, ali uz bijes Vladimira Putina. Jedan je medij pobrojao Milanovićeve izjave o ukrajinskom ratu u ovih godinu dana, i svega je tu bilo, od toga da ruska čizma uvijek ostaje ondje gdje jednom zagazi, do toga da je otpor Ukrajinaca uzaludan jer je Rusija naprosto nepobjediva. Agresiju treba osuditi, rekao je, ali rusku vojsku se ne može zaustaviti. Pritom je ustvrdio da nuklearnim oružjem jednako prijete i Rusija i Ukrajina, a posao je Hrvatske da se “makne sa strane i čeka”. Jedna od izjava je bila i da “u Ukrajini ljudi ginu i ginut će i dalje ako ih se bude poticalo da se bore”. Da li je moguće da predsjednik Republike Hrvatske, članice EU i NATO-a, doista misli da je samo kapitulacija Ukrajine garancija za mir?!


“Neki misle da je treći svjetski rat već počeo, ali ja sam malo suzdržan”, kaže predsjednik. Pa to što je on oko toga malo sumnjičav, ne znači da će rat stati. Rat je nažalost tu, on je sadašnjost za napadnute ukrajinske civile, za njihove vojnike koji dnevno ginu, kao i za ruske vojnike koje je Putin mobilizirao kao topovsko meso, a uskoro bi mogao postati i za Poljake, Moldavce i svakog tko se nađe na putu ruskoj čizmi. Da li to znači da treba unaprijed dignuti bijelu zastavu i kapitulirati?