Piše Zlatko Crnčec

Afera Janaf ide dalje

Zlatko Crnčec

foto: Igor Kralj, Pixsell

foto: Igor Kralj, Pixsell

Ni jedno od dosadašnjih istražnih saborskih povjerenstava nije polučilo neke rezultate

placeholder


Ni jedno od dosadašnjih istražnih saborskih povjerenstava nije polučilo neke rezultate. Barem ne u smislu da bi se ili do kraja razjasnilo što se točno dogodilo u nekoj aferi zbog koje je osnovano ili da bi njegovo osnivanje dovelo do toga da umiješane državne institucije ubuduće rade bolje, efikasnije ili transparentnije. Saborska je oporba sada izašla s prijedlogom za osnivanje takvog tijela koje bi se bavilo aferom Janaf. Autori zahtjeva namjerno su ga napisali široko i općenito. Jer prošli put kada su ga napisali na konkretniji način ono je nakon samo nekoliko tjedana moralo prekinuti s radom. Bilo je to vezano za slučaj Agrokor kada je vladajuća većina odlučila da odnosno povjerenstvo mora prekinuti s radom jer je o istoj temi započeo kazneni postupak. A budući da će on trajati sljedećih desetak, možda i više godina, istražno saborsko povjerenstvo koje bi se bavilo nastankom i posrnućem koncerna Ivice Todorića u istom razdoblju neće moći raditi.


Zbog toga je oporba ovaj put išla sa širokom varijantom kako rad Povjerenstva ne bi bio prekinut zbog toga jer bi mogao započeti kazneni postupak. Međutim, sudeći barem po jučerašnjim riječima premijera Andreja Plenkovića, nekih prevelikih izgleda za osnivanje novog saborskog istražnog povjerenstva baš i nema. Tako da će omjer dviju strana i dalje biti izjednačen. Oporba će imati veliki manevarski prostor za napade na Vladu da ne želi osnivanje ovog saborskog tijela jer žele prikriti nepravilnosti u radu državnih tijela na koja imaju utjecaj, iako i tvrde da nemaju. S druge pak strane vladajući će tvrditi da nadležna tijela ionako rade na ovim slučajevima, te da nema nikakve potrebe za novim povjerenstvom.


Ova događanja već po tko zna koji put ukazuju na to koliko je šupalj i nedorađen hrvatski politički sustav. Ispada da je svatko tko želi osnovati povjerenstvo na temi koja ima samo malkice veze s nekim kaznenim djelima nema nikakve šanse. Ako se zahtjev napiše vezano za konkretan slučaj, rad se Povjerenstva prekida jer ide postupak. A ako je zahtjev napisan preširoko, povjerenstvo se neće ni osnovati. Možda bi bilo bolje u sljedećim ustavnim promjenama institut Povjerenstva naprosto ukinuti. Naravno, bolje bi bilo preciznije ga regulirati kako bi njegovo osnivanje imalo smisla. Ali to nećemo nikada dočekati.
Nije ovo naravno jedina rupa u sustavu. Uvjerljiva pobjeda HDZ-a na srpanjskim izborima poštedjela je naciju još jedne ustavne krize. Naime, nigdje u Ustavu ne piše koliko traju pregovori stranaka nakon izbora da bi se odredio mandatar. Zbog toga je malo nedostajalo da 2015. imamo dvije paralelne Vlade. Ništa se nije dodatno reguliralo. Ista je stvar s činjenicom da su izborne jedinice brojem birača iskočile iz gabarita koje propisuje izborni zakon. Isto je s činjenicom da u Hrvatskoj zastupnici odgovaraju za izgovoreno u sabornici. Jer je ustavna norma koja propisuje ovu tematiku katastrofalno napisana. I to tako stoji već godinama.


Ista je stvar s gore spomenutom kvadraturom kruga vezano za osnivanje saborskih istraženih povjerenstava. Mada, treba priznati u ovom je slučaju situacija fakat zapetljana. Predsjednik Republike se na dosad neviđeni način upleo u to na koji je način USKOK provodio konkretne istražne radnje. Predsjednik naprosto smatra da se jedno konkretno uhićenje trebalo obaviti točno jednog konkretnog dana. I jako zamjera što se ono dogodilo deset mjeseci kasnije. Gledajući laički i sa strane, po svemu što je dosad izašlo u medije neke stvari možda doista nisu do kraja jasne. Ali nije jasno kako bi istražno povjerenstvo moglo utvrditi jesu li USKOK-ovi dužnosnici i kako pogriješili. Ako je zaista bilo nekakve intervencije iz izvršne vlasti, nekakav zviždač s tim bi mogao izaći u javnost i u slučaju da povjerenstvo ne postoji. A što se tiče famoznog kluba Dragana Kovačevića, ni tu nije do kraja jasno što bi trebalo istraživati povjerenstvo. Riječ je o njegovom privatnom prostoru koji nije poslovao kao restoran ili kafić. A njegov je vlasnik bio čovjek kojeg je poznavalo i s njim se zadnjih dvadesetak godina družilo pola Zagreba. Bilo kako bilo, afera Janaf će se otpetljavati i valjati sljedećih godina bilo istražnog povjerenstva ili ne.