Utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje

NL Promo

Zamislite da ste se upravo smjestili za radni stol, započeli raditi na važnom izvještaju i u tom trenutku vam prijatelj pošalje nekoliko zanimljivih videa s društvenih mreža. Mislite da ćete odvojiti samo nekoliko minuta za gledanje – a u tren oka, prošlo je sat vremena. Kao hipnotizirani, gledate video za videom, dok izvještaj stoji zanemaren na vašem stolu. Čitanje, gledanje, lajkanje, komentiranje i beskonačno listanje fotografija oduzima vam dragocjeno vrijeme u danu. Uskoro će vaša ukupna razina produktivnosti pasti i vaš osjećaj postignuća će se izgubiti.


Društveni mediji mogu naštetiti vašoj produktivnosti pa čak i mentalnom zdravlju stoga je važno znati ograničiti vrijeme korištenja. Pretjerano korištenje društvenih medija može dovesti do loše kvalitete sna i naštetiti mentalnom zdravlju koje je povezano s depresijom, anksioznošću i niskim samopoštovanjem.Ljudi odlučuju beskonačno skrolati sadržaje jer im to stvara ugodu, iako je to često u suprotnosti s onim što zapravo žele i trebaju raditi. To objašnjava i zašto je tako lako izgubiti fokus na poslu pregledavajući sadržaje društvenih mreža. One su osmišljene da „zarobe“ korisnike društvenih medija: nude kratak, zanimljiv sadržaj koji olakšava brzo gledanje nekoliko videozapisa ili postova zaredom, često automatski predlažu sličan sadržaj, a mnogi od njih čak i automatski počnu reproducirati slične videozapise, smanjujući mogućnost prekida.


Sigurno se pitate koji je najbolji način samokontrole nad društvenim mrežama?


Postoji mnogo načina, no nabrojati ćemo samo neke od njih:


– Isključite obavijesti koje vam šalju aplikacije društvenih mreža.


– Ograničite vrijeme korištenja na sat vremena dnevno.


– Uklonite aplikacije koje vam uzrokuju nemir i tjeskobu.


– Pratite vrijeme korištenja aplikacija putem mjerača vremena koji vas poziva na pauzu.


– Umjesto korištenja društvenih mreža, nazovite prijatelje i družite se s njima.


– Ugasite internet prije odlaska na spavanje.


– Izbjegavajte praćenje društvenih medija prije spavanja jer to može poremetiti obrasce spavanja.


– Smanjite konzumiranje sličnih sadržaja (npr. čitanje istih vijesti na različitim portalima).


U konačnici, nema ništa loše u tome da pogledate nekoliko fotografija i videa. Problem nastaje kada vas konzumiranje svih ovih medija sprječava da radite stvari koje zapravo želite. Važno je znati postaviti svrhu i cilj koji vam najbolje odgovara. Preuzimanje kontrole nad vlastitim navikama samo je početak samokontrole nad društvenim mrežama. Budite prisutni u trenutku, posvetite se bližnjima i usredotočite se na one aktivnosti koje će vam u konačnici donijeti osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva, umjesto praznine i usamljenosti. 


Lea Maričić, mag.psih.


https://www.humanetech.com/youth/take-control-of-your-social-media-use


https://www.medicalnewstoday.com/articles/social-media-and-mental-health