Prozuji kroz ljeto!

Ljetno zzzujanje kroz Zagreb!

NL Promo

Zuji kroz zagrebačko ljeto - poručuje Turistička zajednica grada Zagreba pozivajući posjetitelje da otkriju Zagreb i njegove prekrasne gradske površine. Ljeto u Zagrebu i ove godine donosi mnogo zanimljivih događaja na otvorenom, za sve članove obitelji. I ovog ljeta grad će potvrditi reputaciju mjesta umjetnosti, glazbe i kulture bogatim programom koji će uključiti za svakoga ponešto. Pripremite se na otkrivanje zvukova i prizora ljeta u Zagrebu jer program je već počeo!Od 19. svibnja do 3. srpnja na Bundeku se održava manifestacija Pop up by the Lake koja donosi mnogo glazbe, događanja i različitih aktivnosti, poput umjetničkih i ekoradionica, oslikavanja lica i pop up instalacija u organizaciji Muzeja Iluzija za najmlađe, filmskog i koncertnog programa za odrasle, nastupa DJ-a i sl. Također od 16. do 19. lipnja na Bundek se vraća Festival vatrometa, jedinstvena manifestacija u ovom dijelu Europe koja će nebo nad Zagrebom ukrasiti najljepšim bojama. Najbolji i najmaštovitiji svjetski priznati pirotehničari na obali Save priredit će zabavu za pamćenje. Prihod od prodanih lanterni donirat će se udrugama Krijesnica i Veliko srce malom srcu.


Kultura i klasika


Nedaleko od Bundeka, u Muzeju suvremene umjetnosti do 2. srpnja traje Ljeto u MSU-u koje donosi multimedijalna događanja: izvrsne sadržaje, velike zvijezde i najnovija umjetnička otkrića po principu »5 u1«: koncerti, izložbe, kazalište, performansi, film!


Ljubitelji kulturnih događaja uživat će u koncertima klasične glazbe pod vedrim nebom. Već poznati i veoma popularni Zagreb Classic ove godine se vraća na Trg kralja Tomislava od 23. do 29. lipnja, a tom prigodom, Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ-a je izjavila: „Ovogodišnji festival Zagreb Classic započinje u četvrtak, 23. lipnja, koncertom ukrajinske solistice na violini Anastasiye Petryshak i orkestra Opere HNK u Zagrebu, a završava u srijedu, 29. lipnja, koncertom komornog orkestra Cameristi della Scala, kojeg čine glazbenici orkestra Teatro alla Scala iz Milana. Svi programi su besplatni te očekujem da će privući brojnu publiku, kako zbog pažljivo biranih sadržaja domaćeg i međunarodnog karaktera, tako i zbog divnog ambijenta i ugođaja Trga kralja Tomislava. Naravno, Zagreb Classic 2022. nije jedino događanje koje nam donosi ovo uistinu bogato kasno proljeće i ljeto u Zagrebu, a kako bismo dodatno privukli goste sa ciljanih tržišta, osmislili smo i kampanju Summer BUZZ Zagreb. Ona će se, kroz različite segmente, obraćati ciljanoj publici na domaćem i stranim tržištima, stoga s veseljem pozivam sve da posjete naš grad koji je pun događanja i po mnogima, najljepši upravo u ovim mjesecima koji nam dolaze.“


Zagreb Classic – Boška i Krešo


Kazališni program
Isto tako zaljubljenici u kulturu ne smiju propustiti Ljetne večeri HNK koje donose atraktivna događanja na otvorenom. Balet će se predstaviti modernim i neoklasičnim baletom, a Opera priprema četiri glazbene večeri koje započinju 9. lipnja Talijanskom fantazijom u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu. Najljepše dijelove talijanskih opera publika će moći slušati 13. lipnja, a dva dana kasnije na repertoaru će biti hrvatske operete. Dramski program donosi večer posvećenu Vesni Parun, dok 17. lipnja Drama HNK priprema Večeri solidarnosti u sklopu koje će nastupiti ukrajinske glumice Maria Šhtofa i Oleksandra Bartok. Tu su i Poetske konzultacije, dok se za zatvaranje 1. srpnja priprema veliki tulum uz glazbu Prljavog kazališta, Haustora, Azre i Filma u izvedbi Ante Gele, Nikše Kušelja te glumaca Drame.


Projekt Ilica: Q’art, koji se bavi transformacijom napuštenih javnih prostora u središtu Zagreba, odnosno u njegovoj glavnoj ulici Ilici, 12. lipnja ponovo osvaja centar grada. Ilicu će zauzeti studenti Akademije likovnih umjetnosti i Tekstilno-tehnološkog fakulteta, članovi ULUPUH-a, obrtnici i učenici Srednje škole za modu i dizajn te mnogobrojni glazbenici.


Gornji grad


Ljubitelji kazališta od 30. lipnja do 6. kolovoza mogu posjetiti Ljetne noći Teatra Exit. Dok ljubitelji filma od 6. do 11. lipnja mogu uživati u Svjetskom festivalu animiranog filma – Animafest Zagreb koji u velikom natjecanju dugometražnog filma donosi sedam osebujnih priča.


U prekrasno ambijentu Gornjeg grada očekuju nas brojna događanja. Strossmayerovo šetalište, sadržajima, uređenjem i atmosferom ističe se kao romantično ljetno gradsko događanje koje svojim programom i scenografijom oživljava »dobra stara vremena« Zagreba. Upravo tamo od 24. lipnja do 31. srpnja posjetitelji mogu uživat u manifestaciji Ljeto kod Matoša, uz nastupe na maloj pozornici za bendove, stand-up komičare i druga iznaneđanja.


Ljeto kod Matoša


 


Ljeto kod Matoša


U neposrednoj blizini Strossmayerovog šetališta, na Katarinom trgu od 2. lipnja do 8. rujna održava se manifestacija Brokenships stage – (Pro)ljeto na Katarincu, gdje će svakog četvrtka nastupat mnogobrojni glazbenici. Od 26. svibnja do 25. lipnja na Platou Gradec odvija se Baš Naš Gourmet & Music festival koji donosi koncerte, uživanje u hrani, piću i druženju. Ove godine Gastrozvijezde su chefovi Mario Mandarić i Marko Palfi.


Uživanje u gastroponudi moguće je i na Jarunskom jezeru gdje se do 12. lipnja održava Food truck Festival koji posjetitelje privlači opuštenom atmosferom, slasnim zalogajima, koncertima, radionicama za djecu, knjižnicom na otvorenom, modnim buvljakom, malim placom itd.


Koncertni spektakli


Veliku koncertnu sezonu na ŠRC Šalati otvara Postmodern Jukebox, svjetski poznati glazbeni kolektiv koji obrađuje pupularnu glazbu u swing i jazz stilu. U sklopu turneje »The Grand Reopening« 4. lipnja održat će open air koncert. Na istu pozornicu u Zagreb se vraćaju engleski alt-rock velikani Placebo u ponedjeljak 27. lipnja. Dan kasnije, 28. lipnja, prvi put u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog dolazi Zucchero, jedan od omiljenih talijanskih glazbenika.


Posljednji dan lipnja rezerviran je za koncert legendarne škotske rock grupe Simple Minds koja također na Šalatu dolazi u sklopu velike svjetske turneje »40 Years Of Hits«.


Nešto novo i dosad neviđeno nudi kulturno-zabavni projekt Iznad Zagreba koji na osebujnoj lokaciji Medvedgrad od 28. svibnja do 2. srpnja nudi programe kao što su koncert Ansambla Lado i Borna Šercar & Jazziana Croatica, partiji BSH, Lollipop i Complex, koncert grupe Silente, radionice za djecu i još mnogo toga.


Više informacija o svim programima moguće je pronaći na stranici infozagreb.hr