GRAD POŽELJAN ZA ŽIVOT Uz međusobnu suradnju i uvažavanje potreba građana i gospodarstva, lovit ćemo nove prilike za daljnji razvitak

Ante Peričić

Novi Vinodolski iz dana u dan postaje sve poželjnije mjesto za život

Novi Vinodolski iz dana u dan postaje sve poželjnije mjesto za život

Novi Vinodolski danas je upotpunjen svim sadržajima neophodnim suvremenom načinu življenja i poslovanja, a uz nastavak infrastrukturnog razvoja, kroz nove socijalne, kulturne, sportske i poduzetničke programe održat ćemo kontinuitet u podizanju kvalitete života u našem gradu. Svi realizirani projekti rezultat su usklađenosti s nacionalnim politikama, pravovremene pripreme projekata, predanog rada i odlične suradnje s nadležnim tijelima, kazao je Tomislav Cvitković, gradonačelnik Novog VinodolskogNovi Vinodolski, grad brojnih, kroz povijest poznatih umjetnika – književnika, pisaca, slikara, brojnih političara, grad koji je dao prvog bana pučanina – Ivana Mažuranića, ali i najstariji pravni dokument hrvatskog naroda – Vinodolski zakon i to još prije 734 godine, 6. je siječnja proslavio Dan grada. Povodom toga razgovaramo s Tomislavom Cvitkovićem, gradonačelnikom Novog Vinodolskog, inače jednim od najmlađih gradonačelnika Hrvatske.


Tomislav Cvitković, gradonačelnik Novog Vinodolskog


Još kao zamjenik gradonačelnika – dužnost koju ste obavljali obilježile su brojne infrastrukturne i ine promjene u Novom Vinodolskom. Možete li se prisjetiti koji su EU projekti obilježili godinu prije početka vašeg gradonačelničkog mandata?
– Završna sanacija i zatvaranje odlagališta Duplja projekt je vrijedan 6,3 milijuna kuna u kojem je došlo do preoblikovanja otpada, prekrivanja otpada završnim prekrivnim sustavom, izgradnje hidrantske mreže za gašenje požara i sustava za prikupljanje i odvodnju oborinskih voda te sustava pasivnog otplinjavanja, izvedbe završnog krajobraznog uređenja prostora odlagališta te je regenerirano 1,59 hektara zemljišta. Tu je i izgradnja infrastrukture u Poslovnoj zoni Zapad gdje je izgrađena vodoopskrbna mreža u duljini od 930 metara, sanitarna odvodnja duljine 894,4 metra, oborinska odvodnja duljine 974,80 metara, prometnice u duljini 945 metara, kilometar duga elektroničko-komunikacijska mreža te javna rasvjeta s 12 rasvjetnih stupova. Sve skupa u Poslovnu zonu Zapad uloženo je 9,8 milijuna kuna. Godine 2020. rekonstruirali smo i proširili Dječji vrtić Fijolicu – 480 četvornih metata unutarnjeg prostora, 260 četvornih metara vanjskog prostora, dvije vrtićke prostorije, mini sportsku dvoranu te blagovaonicu, tako da Novi Vinodolski može s ponosom reći da ima dovoljno kapaciteta za prijem sve djece u vrtić. Investicija je to vrijedna 6,8 milijuna kuna. Ujedno je nastavljeno s izdvajanjem potrebnih financijskih sredstava za funkcioniranje vrtića, čime se omogućuje pružanje usluga smještaja djece u vrtiću na kvalitetnoj razini. Za vrtić tako izdvajamo oko 3 i pol milijuna kuna godišnje. Odvili su se tada i zanimljivi projekti koji su uključivali i naše građane – EPK Rijeka 2020 (30.000 kuna), te WIFI4EU (110.000 kuna). Grad je za provedbu projekata u 2020. osigurao 10.207.289 kuna sredstava Europske unije. Najviše je sredstava povučeno iz Kohezijskog fonda i Europskog fonda za regionalni razvoj. Osim navedenog, Novi Vinodolski je u 2020. godini osigurao i 2.442.204 kune iz Proračuna RH za uređenje plaže na Obali kralja Petra Krešimira IV., sanaciju obalnog područja te rekonstrukciju i proširenje vrtića. Započeli smo i s aglomeracijom koja će se finalizirati, nadamo se, iduće godine. Ne zaboravimo kako je Grad Novi Vinodolski po glavi stanovnika 2020. godine povukao nešto manje od dvije tisuće kuna, što nas čini sedmim u Hrvatskoj, a najboljim po tom kriteriju u Primorsko-goranskoj županiji. Sve to zahvaljujući vrijednom timu ljudi koji marljivo rade na boljitku našega grada.


Novi postaje perjanica hrvatskog turizma


Pozitivna klima


Pozitivna klima nastavila se i prošle godine?
– Da. 2021. konačno smo uredili dječje igralište Lokvica, sanirali krov zgrade muzeja u Jakov polju, u Krmpotama, uredili tematsku stazu u Parku Ivana Mažuranića, dovršili rekonstrukciju i proširenje dječjeg vrtića Fijolica, izgradili spoj Ulice Antuna Mažuranića s Trgom Ivana Mažuranića, obavili smo sanaciju obala u Klenovici, Novom i Povilama, započeli projekt uređenja ulice Lokvica u samom centru grada i tako dalje. Prema potpisanim ugovorima o sufinanciranju, u 2021. godini u Proračun Grada uplaćeno je oko 5 milijuna kuna, a za dio sredstava predani su zahtjevi za isplatama i tu se radi o oko 3,5 milijuna kuna. Uz pomoć tih sredstava u Gradu smo uspjeli osigurati kontinuitet u razvoju i provedbi planiranih projekata. U 2021. godini najveći dio sredstava povučen je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo te iz Državnog proračuna Republike Hrvatske za sufinanciranje vlastitog učešća u EU projektima.
Što će obilježiti 2022. godinu?
– Početak 2022. godine obilježit će završetak uređenja ulice Lokvica koji se provodi uz doprinos Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, zatim uređenje šetnice u Klenovici koje će se financirati iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, izgradnja reciklažnog dvorišta koja se financira iz Kohezijskog fonda, projekt uređenja Zagrebačke ulice te projekti izgradnje tunera u Povilama i uređenje muzeja ribarstva u Klenovici. Potonja dva financiraju se iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Dakle, ako je suditi po svemu ovome što nas čeka na početku, bit će to jedna dinamična godina.


Početak 2022. godine obilježit će završetak uređenja ulice Lokvica, uređenje šetnice u Klenovici, izgradnja reciklažnog dvorišta, projekt uređenja Zagrebačke ulice te projekti izgradnje tunera u Povilama i uređenje muzeja ribarstva u Klenovici


Tomislav Cvitković, gradonačelnik Novog Vinodolskog


Koje biste projekte izdvojili što se tiče socijalnih politika, demografije, udruga?
– Grad Novi Vinodolski kontinuirano prati trendove demografske politike te u skladu s tim donosi direktne i indirektne mjere kojima se nastoji poboljšati položaj djece i mladih te mladih obitelji na području Grada Novog Vinodolskog. U 2021. godini podigli smo naknadu s 5.000 na 10.000 kuna za svu novorođenčad, s čime ćemo i nastaviti u idućim godinama. Grad kontinuirano pomaže obitelji djece s poteškoćama u razvoju osiguravanjem besplatnog vrtića i asistenta za pomoć te sufinanciranjem troškova dodatne stručne pomoći i programa. Godine 2020. započeli smo s financiranjem produženog boravka, što smatramo izuzetno važnom mjerom za zaposlene roditelje osnovnoškolaca te je u tu svrhu izdvojeno po 260.000 kuna kako u 2020., tako i u 2021. godini. Godinu ranije, 2019., krenulo je i financiranje nabavke svih radnih materijala i likovnih mapa za sve učenike osnovne škole, za što se iz proračuna svake godine izdvaja 120.000 kuna. Kad su u pitanju stipendije za izvrsnost, za deficitarna zanimanja i socijalne stipendije, godišnje su izdvajana sredstva u iznosu od 280.000 kuna, a vrijedi spomenuti i sufinanciranje i financiranje javnog prijevoza učenika i studenata, za što se izdvaja 290.000 kuna. Što se tiče gradskih udruga koje djeluju u područjima sporta, kulture, socijale i zdravstva, Grad izdvaja značajna sredstva za sufinanciranje njihovih programa i projekata. U tu svrhu 2020. godine su utrošena ukupno 4 milijuna, dok je u 2021. utrošeno 4,6 milijuna kuna. Tu je i moj najdraži projekt, projekt moje karijere – izgradnja sportske dvorane u Novom, na čijem ostvarivanju intenzivno radimo. Važno je spomenuti i dodatne programe zdravstvene skrbi koji su provedeni u prethodnom razdoblju: sufinanciranje rada pedijatrice, sufinanciranje tima opće medicine, program palijativne skrbi, sufinanciranje izgradnje novog Doma zdravlja, a Grad posebnu pozornost usmjerava na svoje umirovljenike pa su tako osigurana sredstva za umirovljeničke božićnice.


Velika ulaganja u Poduzetničko-poslovnu zonu


Zahvalnice i priznanja


Proslavili ste, svečanom sjednicom Gradskog vijeća, i Dan grada – prvi put u pandemijskim uvjetima.
– Istina. Nedostajali su nam Novljani, nedostajali su nam naši dragi gosti iz gradova i općina prijatelja, iz Vlade, Županije, nedostajao nam je prepun Dom kulture. Proslava je bila intimna i lijepa. Najviše ističem naše laureate kojih je ove godine, zasluženo, bilo mnogo – ali i razloga za nagraditi ih bilo je mnogo. Kao što sam u govoru istaknuo – njihova hrabra djela, životna postignuća i izuzetna humanost vrijednosti su koje će vječno biti zapisane u bogatoj povijesti našega grada, stoga bih ih volio i ovom prilikom spomenuti. Zahvalnice su dobili Želimir Zoričić i Denis Cvitković za iznimno hrabro djelo spašavanja ljudskih života – na moru su, od sigurne smrti, spasili dvoje ljudi. Drago mi je što su zahvalnice za svoj rad dobile i naše medicinske sestre, u znak zahvalnosti za predanost u radu s pacijentima, pogotovo u ovim otežanim uvjetima – Džana Krčmar i Mateja Butorac. Ivana Balažević, koju sam imao prilike i ugostiti u mome uredu i razgovarati o njenoj svjetskoj karijeri, dobila je zahvalnicu za iznimna postignuća u području znanosti, konkretnije radu na umjetnoj inteligenciji. Tu su i tri momka – Anton Bilić i Kristijan Dražić dobili su zahvalnice za iznimna postignuća u području obrazovanja. Kristijan je dobitnik Rektorove nagrade, a Anton Dekanove nagrade. Antonovom bratu Marinu Biliću zahvalnicu smo dodijelili zbog zapaženih rezultata iz područja kulture. Riječ je o vrsnom harmonikašu i pjesniku koji aktivno sudjeluje u životu našega grada. Godišnju nagradu za ostvaren izniman rezultat u području kulturnog amaterizma zaslužila je najbolja klapa u Hrvata, naša klapa Vinčace. Pratim ih već godinama, slušam i u slobodno vrijeme i odlazim rado na koncerte. Ponosni smo na njih! Prošle su godine predstavili i svoju monografiju koju preporučam svakom zaljubljeniku u klapsku pjesmu. Godišnju nagradu za doprinos u promoviranju, čuvanju, proučavanju i zaštiti kulturne baštine Novog Vinodolskog te za sudjelovanje u kulturnom životu grada dobio je Narodni muzej i galerija. Muzej je bastion naše povijesti. Raznim projektima koji su u tijeku nastojimo ga poboljšati, modernizirati i proširiti. Galerija, u sklopu muzeja, ljeti je dupkom puna i organizirane su tamo brojne zanimljive izložbe važnih hrvatskih i inozemnih umjetnika, stoga čestitam na predanom radu ravnateljici Muzeja Đurđici Krišković te umjetničkom voditelju Galerije Ivanu Balaževiću.


Sa svečane sjednice Gradskog vijeća Novog Vinodolskog u povodu proslave Dana grada


Naš čuvar narodnih običaja i izvornog folklora je Kulturno-umjetničko društvo »Ilija Dorčić« koje smo nagradili Godišnjom nagradom za aktivnih 70 godina sudjelovanja u svim društvenim događanjima te za neprocjenjiv doprinos zaštiti kulturne baštine Novog. I Muzej i KUD prošle su godine proslavili sedam desetljeća svoga postojanja – Muzej zanimljivom i iscrpnom izložbom, a KUD koncertom. Planirali smo i fotomonografiju te brojna popratna događanja, ali nas je pandemija u tome spriječila te odgodila za neku drugu okruglu obljetnicu. Zahvalio bih ovim putem članovima KUD-a na njihovom radu, ljubavi i požrtvovnosti. Dolaziti svaki tjedan na probe, putovati i predstavljati svoj grad, a sve to volonterski, nije mala stvar. Na tome im čestitam i potičem ih na daljnji rad. Kazališna, filmska i televizijska glumica Branka Petrić-Fehmiju dobitnica je Povelje grada Novog Vinodolskog te je imenovana počasnom građankom zbog svog iznimnog doprinosa u području kulture. Riječ je o priznanju koje se, u našem gradu, ne dodjeljuje često, iako imamo mnoštvo zaslužnih pojedinaca koji bi trebali biti nositelji spomenute povelje. Petrić-Fehmiju zasigurno je jedna od njih. Nažalost, nije mogla prisustvovati svečanoj sjednici, a u pismu koje je poslala spomenula je, između ostalog, sve svoje pretke koji su izgrađivali Novi Vinodolski, što kulturološki, što infrastrukturno te je gradsku vlast pozvala na kontinuitet, na daljnji rad kako bismo Novi Vinodolski učinili boljim i ljepšim mjestom za život, baš kao što su to radili i naši preci. U istom pismu piše: »Često čujem od starijih Novljana, a opet malko mlađih od mene, kako se s radošću sjećaju moje majke Radmile, profesorice u osnovnoj školi Ivana Mažuranića, kasnije knjižničarke u Narodnoj čitaonici i knjižnici. Danas, pod krovom te iste Knjižnice i Centra za kulturu identificirana sam u svome rodnom gradu kao glumica i kao netko tko može izaći pred novljansku publiku pa čak i zapjevati, naravno, s velikom tremom. Kakva radost«. Riječ je o velikoj kazališnoj umjetnici, prvakinji drame beogradskog JDP-a, koju smo ovo ljeto nekoliko puta imali prilike slušati i gledati u Novom Vinodolskom. Imali smo bogato kulturno ljeto, bogat program. Često me zaustavljaju i spominju mi to. Od kulturnih programa u Srićinoj kući, besplatnog ljetnog kina dva puta tjedno u Domu braće Mažuranić, koncerata klasične glazbe u stolnoj crkvi i u Srićinoj kući, mnoštva radionica, što glazbenih, što glagoljaških, što dramskih i tako dalje. Da samo znate koliko nam ponuda na polju umjetnosti, gotovo svakodnevno, pristiže i iz Hrvatske i iz inozemstva za daljnje suradnje. Od renomiranih umjetnika! Ponosni smo na to što smo postigli u tako kratkom periodu. Na tome čestitam Knjižnici, koju je spomenula Petrić-Fehmiju, na čelu s Barbarom Kalanj-Butković te Centru za kulturu na čelu s Marijom Butorcem.


KUD »Ilija Dorčić« već je 70 godina dio identiteta Novog Vinodolskog


Brojna kulturna zbivanja


Otvorili ste mnoga pitanja – više no što imamo prostora. Što planirate na kulturnom polju ovoga ljeta?
– Možda najzanimljivije na čemu Centar za kulturu radi jest kazališna predstava koja će se u kolovozu igrati u Novom Vinodolskom, a koju producira Centar za kulturu. Tekst se piše za tri cijenjene umjetnice – Branku Petrić-Fehmiju, Editu Karađole te Anu Vilenica za koju možemo reći, na našu radost, da je naša stalna suradnica. Pored toga, nastavljamo s ljetnim kinom, nastavljamo s glazbenim bendovima na Korzu svakoga tjedna, Okolotornom, kazališnim predstavama, radionicama engleskog jezika, medijske kulture, glagoljaškim radionicama, dramskim i filmskim radionicama, s time da će ove godine, zbog velikog interesa, dramska radionica za djecu biti besplatna za učenike naše osnovne škole, dok će ostala djeca morati platiti. Ovog ljeta planiramo i Mažuranićeve dane između Banovog rođendana i datuma smrti, odnosno između 4. i 11. kolovoza. Program će biti raznovrstan, za svakoga ponešto, ali osim kazališnih predstava, radionica, stručnog skupa, kola za Bana, najavljujem ovim putem i festival sladoleda. Poznato je kako je ban Mažuranić, osim što je bio vješt političar i talentirani književnik, obogatio hrvatski jezik mnogim riječima, između ostalih i riječju »sladoled«, a naša sugrađanka Marija Škorić ima višestruko međunarodno nagrađivane sladolede!
Nastavit ćemo s koncertima klasične glazbe, galerijskim izložbama, oživit ćemo raznim manifestacijama naš otočić San Marino, a novitet je i oživljavanje još jednog, u posljednje vrijeme neopravdano zanemarenog prostora – Podbarana. To neka ostane iznenađenje. Kao što ste rekli – puno je toga, a prostora je malo. Pravovremeno ćemo o svemu informirati javnost.


Što je s manifestacijom FIT4NOVI, Raspjevanim balkonima? Uskoro birate i novog direktora Turističke zajednice?
– Tako je. Natječaj se piše te ćemo ga uskoro raspisati. S dvije marine i hotelom Lišanj – privatnim investicijama, otvorila su se mnoga radna mjesta te je, u kombinaciji sa svim ranije spomenutim infrastrukturnim projektima, posebice aglomeracijom, rasprodanom poslovnom zonom Zapad, početkom uređenja poslovne zone Kargač, oživljavanjem zaleđa, izgradnjom zaobilaznice i uređenjem plažnih kapaciteta, Novi Vinodolski postao turistički konkurentan kao nikad ranije. To se vidi i po brojkama, odnosno noćenjima koje ostvarujemo, unatoč pandemiji.
O dvjema spomenutim manifestacijama, kao i mnogim drugima, u ovome je trenutku teško govoriti. Obje se održavaju u svibnju, promatrat ćemo kakva će biti epidemiološka situacija i sukladno njoj odlučiti. Nadam se kako će se održati jer su to dva, od šire javnosti prepoznata događanja koja zasigurno zaslužuju prerasti u tradiciju. Novi Vinodolski danas je upotpunjen svim sadržajima neophodnim suvremenom načinu življenja i poslovanja, a uz nastavak infrastrukturnog razvoja, kroz nove socijalne, kulturne, sportske i poduzetničke programe održat ćemo kontinuitet u podizanju kvalitete života u našem gradu. Svi realizirani projekti rezultat su usklađenosti s nacionalnim politikama, pravovremene pripreme projekata, predanog rada i odlične suradnje s nadležnim tijelima. U tom duhu ćemo i nastaviti; odgovornim pristupom, kontinuiranim i predanim radom, uz međusobnu suradnju i uvažavanje potreba građana i gospodarstva, lovit ćemo nove prilike za daljnji razvitak.


Sadržaj nastao u suradnji s Gradom Novi Vinodolski