Jasno i glasno

Hrvati iz Toronta pred utakmicu s Kanadom: Natjerat ćemo Herdmana da pojede vlastite riječi

Portal Novi list

Foto Facebook Ivan Grbešić

Foto Facebook Ivan Grbešić

Imali smo pomiješane osjećaje uoči nedjelje. Ali, nakon komentara izbornika Herdmana mogu vam reći jednu stvar..., priča Ivan GrbešićNakon izjave kanadskog izbornka Johna Herdmana, koji je svojim igračima pred utakmicu s Vatrenima na Svjetskom prvenstvu u Katru poručio da će “sj*bati Hrvatsku” udarci slijevaju brzo i žestoko i među kanadskim Hrvatsima u Torontu.


Izbio je pravi rat riječima između nekih navijača Hrvatske, hrvatskog tabloida i trenera Herdmana, piše Toronto Sun.


“Imali smo pomiješane osjećaje, ali…”


Čini se da se njegov oštar komentar općenito smatra nepristojnim među navijačima.
“Imali smo pomiješane osjećaje uoči nedjelje. Ali mogu vam reći da će nakon komentara izbornika Herdmana prije dva dana većina Hrvata navijati za Hrvatsku”, rekao je Ivan Grbešić.


“Natjerat ćemo ga da pojede vlastite riječi”, dodaje.Zajednička gledanja utakmica planirana su diljem šire regije Toronta, jedna je u društvenom centru u Norvalu, a druga u Baki, lokalnom hrvatskom kafiću u Torontu.


“Prije te izjave trenera, stvarno sam bila rastrzana oko toga za koga navijati,” rekla je Rosemary Nizic iz Georgetowna, čiji je automobil ukrašen hrvatskom zastavom.


Hrabar odgovor Herdmanu osvanuo je na naslovnici popularnog hrvatskog tabloida 24sata.


“Jezičinu imaš. Imaš li m**a?”, glasio je naslov pored slike golog Herdmana s velikim, naopako okrenutim javorovim listom preko usta – ali i manjim iznad zdjelice.


U Kataru su Herdmana pitali o njegovim komentarima izrečenim nakon utakmice s Belgijom u srijedu.


“Jeste li vi to stvarno rekli?”


“Jeste li stvarno nakon sinoćnje utakmice rekli da idete sj*bati Hrvatsku? A ako jeste, je li to podcjenjivanje Hrvatske kao viceprvaka svijeta?”, pitali su novinari Herdmana.“Odlično pitanje”, rekao je Herdman. “I da, jesam. Izgovarate te stvari u strastvenom trenutku, pokušavajući inspirirati svoj tim. A kad vam se postavi pitanje što ste rekli u toj gužvi, da, to je ono što sam ja rekao.”


“Ne želim uvrijediti hrvatski tim i narod. To je samo način razmišljanja koji će Kanada imati, kao želimo tri boda protiv jedne od najboljih momčadi svijeta. I to je način razmišljanja koji smo ponijeli u Belgiju”, odgovorio je Herdman.


No, način razmišljanja mnogih u hrvatskoj zajednici promijenio se u posljednjih 48 sati.


“Očito je da volim Kanadu. A očito volim Hrvatsku. Ali ovo će biti teško za mene i za većinu ljudi u zajednici,” rekao je John Marion, vlasnik Baka Gallery Caféa, kafića hrvatske zajednice u Torontu, za Toronto Sun.