Rat protiv IS-a

Turska dopustila SAD-u korištenje baza za borbu protiv Islamske države

Hina

"Detalji korištenja turskih baza još su u izradi" dodao je taj neimenovani dužnosnik. Američke zračne snage koriste već dugo bazu Incirlik na jugu Turske i ondje je stacioniramo približno 1500 njezinih vojnika“Detalji korištenja turskih baza još su u izradi” dodao je taj neimenovani dužnosnik. Američke zračne snage koriste već dugo bazu Incirlik na jugu Turske i ondje je stacioniramo približno 1500 njezinih vojnika.


No, dosad su američki avioni korišteni za bombardiranje IS-a uzlijetali iz zrakoplovnih baza u Al-Dhafri u UAE-u, Ali al-Salemu u Kuvajtu i Al-Udeidu u Kataru gdje se nalazi i američki zračni operativni centar za 20 zemalja u regiji.


U Kataru postoji i pista za slijetanje duga 4,5 kilometara a baza je važan logistički centar s prostranim skladištem oružja.
Američki borbeni zrakoplov F-16 stacionirani su od prošle godine u Jordanu, a Pentagon ima dogovor s Omanom oko korištenja vojnih baza.


Američka vojska može koristiti i bazu Diego Garcia, britanski teritorij u Indijskom oceanu, za bombardere B-52, B-1 i B-2.