Donald Trump

Trump odgađa govor o stanja nacije: ‘Održat ću govor kada blokada završi’

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

U središtu sukoba je zid koji Donald Trump želi podići na granici s Meksikom i za koji traži 5,7 milijarda dolara, a demokrati odbijaju potpisati takav proračunski kompromisWASHINGTON Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump rekao je u četvrtak da će odgoditi godišnji govor o stanju nacije, predviđen za 29. siječnja, dok se ne završi djelomična blokada vlade koja traje od 22. prosinca.


»Održat ću govor kada blokada završi«, poručio je predsjednik Trump na Twitteru.


»Ne tražim alternativno mjesto za govor o stanju nacije jer ne postoji mjesto koje se može natjecati s poviješću, tradicijom i važnošću Zastupničkog doma«, dodao je Trump. »Veselim se ‘odličnom’ govoru o stanju nacije u bliskoj budućnosti«, poručio je.
Sukob oko godišnjeg govora o stanju nacije samo produbljuje pat poziciju između predsjednika i demokrata koja je rezultirala u 33-dnevnim djelomičnim zatvaranjem vlade.


Ranije u četvrtak, republikanac Trump poručio je da će održati godišnji govor u Kongresu 29. siječnja, unatoč blokadi vlade i to u pismu svojoj političkoj protivnici, predsjednici Zastupničkog doma, demokratskoj zastupnici Nancy Pelosi.


Trump i demokrati dulje od mjesec dana odmjeravaju snage u vezi proračunskih nesuglasica zbog kojih je 800.000 saveznih djelatnika na prisilnom dopustu ili rade bez plaće.


U središtu sukoba je zid koji Donald Trump želi podići na granici s Meksikom i za koji traži 5,7 milijarda dolara, a demokrati odbijaju potpisati takav proračunski kompromis.


Pelosi je u pismu rekla predsjedniku kako za sada ne razmatra odobravanje govora, godišnjeg obreda u američkoj politici koji prenose televizije i tradicionalno se održava u Zastupničkom domu. Naglasila je da se govor ne bi trebao održati zbog blokade vlade pa je predložila Trumpu da se naciji obrati pisanim putem ili da govor odgodi.