Opsežna operacija

Trump obećaje masovna uhićenja imigranata: “Bit će uklonjeni brzinom kojom su ušli”

Portal Novilist.hr

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Trump je u ponedjeljak uvečer izjavio da američki imigracijski agenti planiraju masovna uhićenja počevši od "sljedećeg tjedna". Objavljivanje buduće operacije provedbe zakona je nečuveno u ICE-u. 



Američki predsjednik Trump je u ponedjeljak uvečer izjavio da američki imigracijski agenti planiraju masovna uhićenja počevši od “sljedećeg tjedna”, što je očigledno upućivanje na plan koji se priprema već mjesecima i koji za cilj ima okupljanje tisuća roditelja migranata i djece u „blitz „operaciji u većim američkim gradovima, javlja MSN.


“ICE će sljedećeg tjedna započeti proces uklanjanja milijuna ilegalnih stranaca koji su nedopušteno pronašli svoj put u Sjedinjene Države”, napisao je Trump, misleći na američko imigracijsko i carinsko izvršenje. “Bit će uklonjeni brzinom kojom su ušli”.


(ICE – Američka imigracijska i carinska služba)




Operacije provedbe mjera ICE-a obično se čuvaju u tajnosti da bi se izbjeglo otkrivanje ciljeva mogućem uhićenju. Godine 2017., Trump i drugi visoki dužnosnici zaprijetili su gradonačelniku Oaklanda (Kalifornija) kaznenim progonom zbog upozoravanja stanovnika o tome.


Uhićenja članova obitelji


Trump i njegov viši savjetnik za imigraciju, Stephen Miller, potakli su dužnosnike Domovinske sigurnosti da uhite i uklone na tisuće članova obitelji čije je zapovijedi o deportaciji ove godine ubrzalo Ministarstvo pravosuđa kao dio plana poznatog kao “raketni dokument”.


Američki službenici za imigraciju i carinsku upravu okupili su se nakon što su 11. travnja prošle godine u Brooklynskoj četvrti New Yorka uhitili imigrante bez dokumenata. Predsjednik Trump je u ponedjeljak navečer objavio da su „novi, rasprostranjeni imigracijski napadi neizbježni.“


U travnju su ravnatelj ICE-a Ronald Vitiello i tajnik za domovinsku sigurnost Kirstjen Nielsen smijenjeni nakon što su oklijevali s planom, izražavajući zabrinutost zbog njegove pripreme, učinkovitosti i opasnosti od javnog bijesa zbog slika djece migranata koji se pritvore ili razdvajaju iz njihovih obitelji.


Pojačane unutarnje provedbe


Vitiellu je u ICE-u zamijenio bivši dužnosnik FBI-a i granične patrole Mark Morgan, koji je impresionirao predsjednika izjavama na televiziji u korist oštrih imigracijskih mjera.


U prva dva tjedna na poslu u ICE-u, Morgan je javno izjavio da planira pojačati unutarnju provedbu i krenuti za obiteljima s deportacijskim nalozima, ustrajavajući na tome da se presude moraju provoditi zbog održavanja integriteta pravnog sustava zemlje.


“Naš sljedeći izazov bit će interna provedba”, kazao je Morgan novinarima 4. lipnja u Washingtonu. “Mi ćemo ići za pojedincima koji su prošli kroz propisani postupak i koji su dobili konačne naredbe o deportaciji. To će uključivati ​​i obitelji”, rekao je, dodajući da će agenti tretirati roditelje i djecu koju uhite “sa suosjećanjem i čovječnosti”, prenosi MSN.


Američki dužnosnici koji su upoznati s pripremama posljednjih su dana izjavili da operacija nije neizbježna, a dužnosnici ICE-a u ponedjeljak su navečer izjavili da nisu svjesni da predsjednik planira objaviti svoje planove provedbe na Twitteru.


Osjetljiv plan obiteljskih uhićenja


Izvršavanje ovako opsežne operacije zahtijeva na stotine – a možda i tisuće – američkih agenata i pomoćnih službenika za provedbu zakona, kao i tjedne prikupljanja obavještajnih podataka i planiranja za provjeru adresa i lokacija pojedinaca kojima je cilj uhićenje.


Predsjednikova tvrdnja da će ICE deportirati “milijune”, također je u suprotnosti s realnošću kadrovskih i proračunskih izazova agencije. Uhićenja ICE-a u unutrašnjosti SAD-a u posljednjih nekoliko mjeseci opadaju jer su mnogi agenti zauzeti vođenjem rekordnog broja migrantskih obitelji preko južne granice s Meksikom.


Plan obiteljskog uhićenja smatra se još osjetljivijim od tipične operacije jer su uključena djeca, a službenici Domovinske sigurnosti zadržavaju značajnu zabrinutost da će obitelji nehotice biti razdvojene operacijom, pogotovo zato što roditelji u nekim kućanstvima imaju naloge za deportaciju, ali njihova djeca – od kojih su neka američki državljani – možda neće, prenosi MSN.


Ako bi odrasli trebali biti uhićeni bez svoje djece jer su u školi, dnevnom boravku, ljetnom kampu ili u prijateljskoj kući, moguće je da bi roditelji mogli biti deportirani dok su njihova djeca ostavljena sama.


Pristalice tog plana, uključujući Millera, Morgana i zamjenika direktora ICE-a Matthewa Albencea, snažno tvrde da će dramatična i visoko publicirana operacija ove vrste poslati poruku obiteljima koje se odupiru nalogu za deportaciju i mogu djelovati kao sredstvo odvraćanja.


Nečuveno objavljivanje planova


Prema dužnosnicima DHS-a, gotovo svi neovlašteni migranti koji su došli u Sjedinjene Države 2017. godine u obiteljskim grupama i dalje su prisutni u zemlji. Neke od tih obitelji čekaju na rješavanje zahtjeva za azil, ali dužnosnici administracije kažu da sve veći broj istječe na sudskim ročištima, dok se nadaju da će živjeti i raditi u Sjedinjenim Državama što je duže moguće.


Objavljivanje buduće operacije provedbe zakona je nečuveno u ICE-u. Dužnosnici Trumpove administracije prošle su godine uništili gradonačelnicu Oaklanda, Libby Schaaf zbog upozorenja imigrantima o predstojećem napadu, ukazujući da je ona “ugrozila sigurnost agenata.”


“Odluka gradonačelnice Oaklanda da promovira svoje sumnje u rad ICE-a dodatno je povećala rizik za moje časnike i upozorila kriminalne strance – što je jasno da je ta nepromišljena odluka utemeljena na njenom političkom planu”, rekao je tada zamjenik ravnatelja Thomas D. Homan.


Homan je kasnije otišao u mirovinu, ali je prošlog tjedna Trump rekao da će se vratiti u javnu službu kao njegov “granični car”. Na Fox Newsu, Homan je kasnije izjavu opisao kao “preranu” i rekao da nije odlučio hoće li prihvatiti posao.


Schaaf je u ponedjeljak odgovorila na predsjednikov „tweet“:


„Ako nastavite prijetiti, ciljati i terorizirati obitelji u mojoj zajednici i ako primimo pouzdane informacije… već znate kakve su naše vrijednosti u Oaklandu – i mi ćemo se neupitno zalagati za te vrijednosti “, napisala je.