Predsjednik EP

Tajani o porastu zahtjeva za autonomijom: Europa treba biti u strahu od gomilanja malih država

Hina

Reuters

ReutersPredsjednik Europskog parlamenta Talijan Antonio Tajani smatra da se Europa mora bojati gomilanja državica, u trenutku kad se Katalonija bori za svoju nezavisnost a talijanske regije Lombardija i Veneto glasuju u nedjelju za više autonomije.


»Naravno da se Europa mora bojati« množenja državica, naglašava Tajani u razgovoru koji je u nedjelju objavio rimski dnevnik Il Messaggero.»Zato nitko u Europi ne namjerava priznati Kataloniju kao nezavisnu državu«, ističe on. »Čak je i Theresa May (britanska premijerka), usred Brexita, rekla da Britanija nikada neće priznati Kataloniju«, nastavlja on.Po Tajaniju, »Španjolska je povijesno jedinstvena država s brojnim autonomijama, raznolikim stanovništvom koje govori različite jezike ali su jedinstvena država«.Tajani razlikuje katalonski referendum od onih u Lombardiji i Venetu, dvije talijanske regije koje u nedjelju glasuju kako bi dobile više autonomije.»Kao prvo, ta dva referenduma su legitimna, što nije bio slučaj u Kataloniji«, ističe on.

»Potom, katalonski referendum bio je za nezavisnost, dok Lombardija i Veneto traže više autonomije. U Španjolskoj se ne radi o autonomiji nego proglašenju nezavisnosti, na uštrb pravne države i protiv španjolskog ustava, koje je plod ilegalnog referenduma«, zaključuje Antonio Tajani.