Rasprava o Međunarodnom kaznenom sudu

Srebreničanke neće moći govoriti na Jeremićevoj raspravi u UN-u

Hina

Subašić je rekla da ne dvoji kako je jedini Jeremićev cilj pokušati dokazati da su ugroženi Srbi unatoč činjenici da je ICTY konstatirao kako su upravo Srbi ti koji su počinili 93 posto ratnih zločina, a 7 posto drugi



SARAJEVO – Predsjednica udruge »Majke enklava Srebrenice i Žepe« Munira Subašić te još nekoliko predstavnika udruga koje okupljaju hrvatske i bošnjačke stradalnike i članove obitelji ubijenih otputovat će u New York na raspravu o Međunarodnom kaznenom sudu (ICTY) u UN-u, no nisu dobili dopuštenje govoriti tijekom rasprave što ju je organizirao predsjedatelj Opće skupštine Vuk Jeremić.


»Redoviti poziv nismo ni dobili. Morali smo se nametnuti. Jeremić nam je dopustio ulazak u zgradu UN-a, no nije nam dao niti minutu govoriti«, kazala je u ponedjeljak za Hinu Munira Subašić. Pojasnila je kako zbog toga još razmišljaju hoće li sve promatrati s galerije ili će organizirati prosvjed ispred zgrade UN-a dok bude trajala rasprava.


Subašić je rekla da ne dvoji kako je jedini Jeremićev cilj pokušati dokazati da su ugroženi Srbi unatoč činjenici da je ICTY konstatirao kako su upravo Srbi ti koji su počinili 93 posto ratnih zločina, a 7 posto drugi. »Milošević je nestao, a Vuk Jeremić je nastavio«, zaključuje predsjednica udruge »Majke enklava Srebrenice i Žepe«.




Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović otputovat će u New York kako bi sudjelovao u raspravi na zasjedanju Opće skupštine UN-a o radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), potvrđeno je u ponedjeljak u Sarajevu, no Munira Subašić ne vjeruje kako će Radmanovićev istup doprinijeti pravdi.


Kakav će pristup tijekom rasprave pred Općom skupštinom UN-a imati Radmanović za sada nije poznato. On je ranije kazao kako je na razini Predsjedništva BiH »teškom mukom« postignuta suglasnost o govoru kojega će održati u New Yorku.


»Mislim da će gledati kako se izvući i kako biti dobar i BiH i Srbima koji su tu raspravu organizirali«, smatra Subašić rezignirao konstatirajući kako je više ništa ne iznenađuje pa tako ni činjenica da sadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik svjedoči u korist Radovana Karadžića.


»Sve to govori o jednoj smutnji i neiskrenosti s ciljem da se prikaže kako su Srbi žrtve, a svi drugi zločinci«, ocijenila je Subašić dodavši kako su činjenice neumoljive te kako ih nikakve konferencije ne mogu izmijeniti.


»Kada je počeo rat moj sin je imao 18 godina. I nije tražio ništa više osim da živi kao čovjek«, kazala je Subašić, koja će, na dan kada će ove godine biti obilježena 18. obljetnica srebreničkog genocida, u Potočarima moći pokopati posmrtne ostatke svog najmlađeg sina, ubijenog 1995. godine, zapravo tek nekoliko kostiju koje su pronađene razbacane po različitim grobnicama udaljenim dvadeset kilometara.


Bivši srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, koji predsjedava Općom skupštinom UN-a od lipnja prošle godine, iskoristio je svoje pravo sazivanja tematske sjednice i zakazao je raspravu o ulozi međunarodnih kaznenih sudova u ostvarivanju pravde i procesu pomirenja, nezadovoljan oslobađajućim presudama Haškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.


Hrvatsku će na javnoj raspravi o Haškom sudu u Općoj skupštini UN-a, sazvanoj za 10. travnja, predstavljati samo hrvatski veleposlanik pri UN-u Ranko Vilović.


Posljednjih dana je nekoliko međunarodnih pravnih stručnjaka, među kojima predsjednik Međunarodnog kaznenog suda Song Sang-Hyun, koji su prvotno potvrdili svoj dolazak na tu konferenciju, ipak odustalo. Theodor Meron, predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) također je objavio da neće sudjelovati.


Kritičari smatraju da Jeremić želi iskoristiti tu konferenciju kako bi okrivio UN-ov tribunal da je optužio više od 90 Srba, uključujući i bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića, koji je umro u zatvoru u Den Haagu 2006. godine.