Moraju u koaliciju

Socijalisti nadmoćno pobijedili na izborima u Portugalu, ali ipak nemaju punu većinu

Hina

Reuters

Reuters



Portugalski socijalistički premijer Antonio Costa osvojio je drugi mandat na parlamentarnim izborima u nedjelju pošto je 2015. preuzeo vlast na čelu lijeve koalicije kako bi prekinuo s politikom proračunske štednje.


Kako pokazuju gotovo konačni rezultati, stranka bivšeg lisabonskog gradonačelnika kojemu je 58 godina, osvojila je 36,65 posto glasova i imat će najmanje 106 od 230 mjesta u parlamentu a u prošlom sazivu ih je imala 86.


Dakle, socijalisti nadmoćno vode ispred svojih najvećih suparnika Socijaldemokratske stranke (PSD, desni centar) koji su pali na 27,9 posto glasova i 77 mjesta pošto su ih 2015. osvojili 89.




Ovi parlamentarni izbori koje je obilježila rekordno niska izlaznost (45,5 posto) potvrđuju da je Portugal među rijetkim europskim zemljama u kojima socijalistima raste potpora i gdje populistička desnica ne utječe na politički život premda je stranka Chega! (Dosta je!) ušla u parlament s jednim zastupnikom.


Costa ipak nema apsolutnu većinu pa će morati potražiti pomoć drugih stranaka u parlamentu u kojemu ljevica uvelike dominira.


Slaveći pobjedu s pristašama Costa je rekao da je spreman »ponoviti iskustvo« nakon prošlih izbora kada je ušao u koaliciju s Lijevim blokom (radikalna ljevica) i s komunistima. »Stabilnost je najvažnija za međunarodni ugled Portugala i za privlačenje ulagača. PS će nastojati donijeti rješenja koja će jamčiti tu stabilnost tijekom čitavog mandata«, dodao je.


Lijevi blok koji je, kao i 2015., osvojio 19 mjesta, već je najavio da je »otvoren za pregovore (s PS-om) kako bi se osigurala stabilnost zemlje«, rekla je njegova čelnica Catarina Martins. I komunisti koji raspolažu s 12 zastupnika, što je lošiji rezultat nego na prošlim izborima, nisu isključili mogućnost ponovne potpore PS-u.Costa ima još jednog potencijalnog saveznika, stranku za zaštitu okoliša i za prava životinja PAN koju je osnovao budistički filozof i koja je od jednog zastupnika narasla na četiri.

Otkad je Antonio Costa na vlasti portugalsko gospodarstvo je nastavilo oporavak počet nakon drastičnih mjera štednje koje je uvela prethodna vlada desnog centra 2011. u okviru plana financijskog spašavanja zemlje.


Rast je trenutačno najviši od početka 2000-ih (3,5 posto 2017. i 2,4 u 2018.) a nezaposlenost je pala na razinu na kojoj je bila prije krize (6,4 posto).