Ratni zločinac

‘Radio je tamo kao vozač kamiona’: SAD izručio bivšeg pripadnika vojske bosanskih Srba osumnjičenog za ratne zločine

Hina

Tijekom istrage o zločinima u Bratuncu iz kojega je na početku rata u BiH prognano gotovo cjelokupno bošnjačko stanovništvo istražitelji su došli do podatka da Trivić nakon napuštanja BiH živi u SAD-uAmeričke vlasti izručile su Bosni i Hercegovini bivšeg pripadnika vojske bosanskih Srba Milana Trišića koji je pod istragom zbog sumnje da je počinio ratne zločine, potvrdili su u četvrtak iz Tužiteljstva BiH koje vodi ovaj slučaj.


Trišić (56) je uhičen u sarajevskoj zračnoj luci nakon deportacije iz SAD.


Tužiteljstvo BiH tereti ga da je kao pripadnik vojske bosanskih Srba na području Bratunca u istočnoj Bosni tijekom 1992. počinio zločine protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.
Tereti ga se da je sudjelovao je u zločinima ubojstva, progona, nezakonitog zatočenja i zlostavljanja te progona Bošnjaka.


Tijekom istrage o zločinima u Bratuncu iz kojega je na početku rata u BiH prognano gotovo cjelokupno bošnjačko stanovništvo istražitelji su došli do podatka da Trivić nakon napuštanja BiH živi u SAD-u a nakon toga je od američkih vlasti zatraženo njegovo izručenje.


Iz Tužiteljstva BiH ističu kako i dalje poduzimaju intenzivne aktivnosti čiji je cilj lociranje i procesuiranje počinitelja ratnih zločina u toj zemlji koji sada žive u inozemstvu.Trišić je ranije osuđen na godinu i pol zatvora u SAD jer je istragom koja je tamo provedena utvrđeno kako je dao lažne podatke o sudjelovanju u ratu u BiH kada je aplicirao za zelenu kartu odnosno dozvolu boravka.

U prosincu 2017. godine pred američkim pravosudnim tijelima je priznao kako je sudjelovao u nezakonitom premlaćivanju, zarobljavanju i transportu bošnjakih zarobljenika tijekom etničkog čišćenja koje je počelo 1992. godine. Priznao je i to da je Bratunačka brigada bila jedna od jedinica odgovornih za genocid u Srebrenici 1995. godine.


U SAD-u je radio kao vozač kamiona, a živio je u mjestu Coulwood u Sjevernoj Karolini. Pri podnošenju zahtjeva za dozvolu boravka u SAD-u lažno je naveo kako je živio u Srbiji.


Njegovo ime pojavilo se na popisu od 300 osoba podrijetlom iz BiH koji žive u SAD-u a vlada ih istražuje zbog moguće deportacije jer su sudjelovali u zločinima protiv čovječnosti.