70. godišnjica smrti

Posmrtni ostaci talijanskog kralja koje je vladao za fašizma prebačeni iz Egipta u Italiju

Hina

Viktor Emanuel III. i kraljica Elena / Foto Corriere della Sera

Viktor Emanuel III. i kraljica Elena / Foto Corriere della SeraRIM Posmrtni ostaci Viktora Emanuela III., koji je vladao Italijom tijekom fašističke diktature, u nedjelju su prebačeni iz Egipta u Italiju uoči 70. godišnjice njegove smrti.


Talijanska novinska agencija ANSA objavila je snimku dolaska posmrtnih ostataka u crkvu marijanskog svetišta u Vicoforteu, u blizini grada Cunea u sjeverozapadnoj regiji Pijemontu.


Crkva, koja je u prošlosti bila mauzolej kraljevske obitelji Savoja, u subotu je u priopćenju najavila dolazak posmrtnih ostataka ali nije navela datum.
Viktor Emanuel III. rođen je 1869. a sahranjen u katedrali Svete Katarine u egipatskoj Aleksandriji gdje je umro 28. prosinca 1947. godine.


Abdicirao je 1946. u svibnju, a njegovo 46-godišnje kraljevanje okončano je mjesec dana prije no što su Talijani na referendumu glasali da njihova država postane republika.


Povezanost monarhije s fašističkim režimom i njegovim porazom u Drugom svjetskom ratu doprinijela je takvom ishodu.


Repatrijaciju je odobrila talijanska vlada što je predsjednica talijanskih židovskih zajednica Noemi Di Segni ocijenila potezom koji izaziva »duboku zabrinutost«.


»Moramo jasno reći, Viktor Emanuel III je bio suučesnik fašističkog režima čijem se usponu i nasilju nikada nije suprotstavio«, poručiila je Di Segni u izjavi podsjetivši na kraljevo odobrenje rasnih zakona 1938. godine.


Viktor Emanuel III., ismijavan zbog niskog stasa, posebno je bio kritiziran i zato što je pobjegao iz Rima nakon primirja sklopljenog sa saveznicima u rujnu 1943. i ostavio zemlju bez vodstva.


Ostaci kraljeve supruge Jelene Savojske, princeze Crne Gore i kraljice Italije, u petak su iz Montpelliera u Francuskoj također prebačeni u istu crkvu.


Njezino je tijelo u tajnosti 15. prosinca prebačeno u Italiju iz Montepelliera gdje je umrla 1952. godine.


Jelena Petrović Njegoš bila je šesta kći crnogorskog kralja Nikole i kraljice Milene a rođena je 1871. godine.


Jelena se iz Aleksandrije preselila 1950. u Montpellier, a katolički biskup Montpelliera pokrenuo je postupak proglašenja Jelene Savojske blaženom zbog njezina humanitarnog rada.