Referendum

Po izlaznim anketama Irci velikom većinom za ublažavanje zakona o pobačaju

Hina

REUTERS

REUTERS

Službeni rezultati očekuju se u subotu kasno poslije podne.



Više od dvije trećine Iraca se u petak na referendumu izjasnilo za ublažavanje restriktivnog irskog zakona o pobačaju, pokazuju izlazne ankete.


Po izlaznoj anketi provedenoj za list Irish Times za ublažavanje zakona se izjasnilo 68 posto izašlih birača, a po rezultatima ankete provedene za javnu televiziju RTE 69 posto birača.


Pravo glasa imalo je oko 3,2 milijuna birača, a prebrojavanje glasova počinje u 9 ujutro u subotu. Službeni rezultati očekuju se u subotu kasno poslije podne.




Ankete su provele agencije Ipsos/MRBI i Behaviour & Attitudes. Ipsos/MRBI ispitao je za Irish Times više od 4500 glasača na 160 glasačkih mjesta po cijeloj Irskoj, a procjenjuje se da je margina statističke greške 1,5 posto.


Povijesni referendum izazvao je snažne osjećaje zagovornika i protivnika ublažavanja zakona i podijelio tradicionalno katoličku Irsku.


Irski građani su se zapravo izjašnjavali o osmom amandmanu irskog ustava, uvedenom 1983. godine, kojim je pobačaj bio potpuno zabranjen sve dok 2013. nije uvedena iznimka za majke kojima je u trudnoći život ugrožen. 


Neovisno o tome, irski zakon o pobačaju najstroži je u Europi i ne poznaje iznimke čak niti u slučajevima incesta, silovanja ili malformacije ploda.


Svake godine tisuće Irkinja koje žele pobaciti putuju u inozemstvo, uglavnom u Veliku Britaniju, kako bi to učinile.


Organizacija referenduma predizborno je obećanje premijera Lea Varadkara koji je došao na vlast u lipnju 2017.


»Za mene je to jedno veliko ‘da’«, napisao je na Twitteru premijer Leo Varadkar nakon što je izašao na glasanje u Dublinu.


Varadkar, koji se zalaže za liberalizaciju strogih zakona o pobačaju, poticao je ljude da izađu na glasanje, kazavši da će visoki odziv ići u prilog ublažavanju zakona.Čelnica oporbenog Sinn Feina Mary Lou McDonald nakon glasanja u Dublinu kazala je da je referendum »sudbonosni datum za sve nas«.

Ankete objavljene uoči glasovanja, Sunday Business Posta i Sunday Timesa, predviđale su da će vjerojatno, ali tijesno (od 55 do 57 posto), pobijediti opcija za liberalizaciju pobačaja.