Povijesna konferencija

Papa otvorio skup o pedofiliji: ‘Žrtve traže konkretne mjere, a ne samo osude’

Hina

Reuters

Reuters

Istaknuo je kako će Crkva »poslušati plač djece koja traže pravdu«, prenosi Reuters. »Zlo« seksualnog zlostavljanja djece treba se transformirati u »pročišćivanje« Katoličke crkve, poručio je Papa, ukazujući na potrebu da se »zacijele velike rane koje su pedofilski skandali zadali i djeci i vjernicima«



VATIKAN Papa Franjo otvorio je u četvrtak povijesni skup u Vatikanu na temu svećenićkog seksualnog zlostavljanja, ističući da žrtve traže »konkretne mjere«.


Žrtve očekuju »konkretne i djelotvorne mjere« za borbu protiv zlostavljanja, a ne samo osude, kazao je Franjo u kratkom uvodnom govoru.


Istaknuo je kako će Crkva »poslušati plač djece koja traže pravdu«, prenosi Reuters.




»Zlo« seksualnog zlostavljanja djece treba se transformirati u »pročišćivanje« Katoličke crkve, poručio je Papa, ukazujući na potrebu da se »zacijele velike rane koje su pedofilski skandali zadali i djeci i vjernicima«.


Na četverodnevnoj konferenciji koja je počela u četvrtak stiglo je više od stotinu čelnika biskupskih konferencija sa svih kontinenata, a prisutni su vatikanski dužnosnici, stručnjaci, čelnici muških i ženskih vjerskih redova, te predstavnici udruga koje okupljaju žrtve zlostavljanja.


Neki od predstavnika takvih udruga izrazili su sumnju i prozvali događaj marketinškim trikom kojem je cilj poboljšanje imidža Crkve s 1,3 milijarde vjernika, znatno uzdrmane pedofilskim skandalima.


Katolička crkva suočena je s velikom krizom zbog višedesetljetnog prikrivanja spolnog zlostavljanja i propusta u kažnjavanju svećenika predatora. Nedavni skandali u Čileu, Sjedinjenim Državama, Australiji i Njemačkoj stvorili su pritisak na papu Franju da djeluje.


Posljednji slučaj dogodio se u subotu kad je Vatikan objavio da je trajno razriješio iz svećeničkog reda bivšeg kardinala u američkoj prijestolnici Theodorea McCarricka nakon što ga je disciplinska komisija proglasila krivim za seksualno zlostavljanje odraslih i maloljetnika.