Potkopavanje Katoličke crkve

PAPA ZOVE – SVI U BORBU PROTIV SOTONE: Vrag je živ, zdrav i radi prekovremeno

P. N.

foto: Satan Wallpaper

foto: Satan Wallpaper

"Crkva treba biti spašena od napada zloćudnog, velikog tužitelja, a u isto vrijeme biti svjesnija nego ikad svoje krivnje, pogrešaka i zlostavljanja počinjenih u sadašnjosti i prošlosti", napisao je papa u Poruci 29. rujna.VATIKAN – Vrag je živ i zdrav i radi prekovremeno kako bi potkopao Katoličku Crkvu, rekao je papa Franjo.


Papa je stoga pozvao svjetske katolike na posebnu molitvu u listopadu kako bi ga pobijedili.


“Crkva treba biti spašena od napada zloćudnog, velikog tužitelja, a u isto vrijeme biti svjesnija nego ikad svoje krivnje, pogrešaka i zlostavljanja počinjenih u sadašnjosti i prošlosti”, napisao je papa u Poruci 29. rujna.
Otkad je postao Papa 2013. Franjo je davao do znanja da vjeruje u postojanje vraga. U dokumentu iz travnja o svetosti u modernom svijetu spomenuo ga je više od deset puta.


“Ne smijemo misliti o vragu kao o mitu, prikazi, simbolu, slikovitom izražavanju ili ideji. Ta bi nas pogreška dovela do manjeg opreza, bezbrižnosti i veće ranjivosti”, napisao je u tom dokumentu.


Crkva je trenutno pogođena nizom skandala zlostavljanja, od Njemačke, preko Sjedinjenih Država do Čilea. U isto vrijeme jača i polarizacija između konzervativaca i liberala unutar Crkve.


Franjin izraz “veliki tužitelj” u opisivanju sotone razljutio je jednog od njegovih najvećih kritičara, nadbiskupa Carla Mariu Vigana, bivšeg veleposlanika Svete Stolice u Washingtonu.


Podjele unutar Crkve


U 11 stranica dugom priopćenju objavljenom 26. kolovoza Vigano je iznio niz optužbi protiv pape i niza vatikanskih i američkih crkvenih dužnosnika.


Optužio je Franju da je znao za seksualno zlostavljanje koje je činio američki kardinal i da nije ništa poduzeo po tom pitanju.


Vigano je zaključio da je bivši šef izdvojio njega kao zamaskiranog vraga, pa je u idućoj izjavi rekao kako ga je Franjo “usporedio s velikim tužiteljem, sotonom, koji sije skandale i podjele u Crkvi, no da nije izgovorio njegovo ime”.


Visoki vatikanski dužnosnik u nedjelju je u otvorenom pismu optužio Vigana da izvodi politički napad “bez stvarnih temelja” te je točku po točku osporio njegove optužbe protiv Pape.


Franjo je u borbi protiv sotone zatražio i pomoć arkanđela Svetog Mihaela koji se u Bibliji nekoliko puta spominje kao vođa anđela koji su izbacili Lucifera iz raja.


Od katolika se traži da u listopadu mole krunicu svakodnevno i da zaključe molitvom Svetom Mihovilu koja je čitana na misama do 1964. godine.