Nema preživjelih

Okončana potraga: Malezijski zrakoplov pao zapadno od australske obale

Šarlota Brnčić

»S velikim žaljenjem moram vam priopćiti da je let MH370 okončan u Indijskom oceanu gdje je zrakoplov pao zapadno od australske obale« izvjestio je javnost malezijski premijer Mohd Najib Tun Razak 



SYDNEY Potraga za nestalim Boeingom 777 Malaysia Airlinesa, kojem se pred nešto više od dva tjedna misteriozno izgubio svaki trag, danas je konačno urodila plodom i poznata je sudbina 227 putnika i 12 članova posade.


»S velikim žaljenjem moram vam priopćiti da je let MH370 okončan u Indijskom oceanu gdje je zrakoplov pao zapadno od australske obale«, izvijestio je javnost malezijski premijer Mohd Najib Tun Razak na konferenciji za novinare u Kuala Lumpuru.


Na to upućuju posljednja saznanja i dokazi prikupljeni uz pomoć nove opreme, a koji sa sigurnošću ukazuju na to da je Boeing krenuo »južnim koridorom« i da je »njegova posljednja zabilježena pozicija« bila zapadno od australskog grada Perth.




Zrakoplovna tvrtka Malaysia Airlines objavila je u priopćenju kako pretpostavljaju da se nestali Boeing 777 srušio i da u nesreći nema preživjelih.


»Duboko žalimo što moramo pretpostaviti bez ikakve razumne sumnje da je let MH370 izgubljen i da nema preživjelih. Moramo prihvatiti sve dokaze koji upućuju na to da se zrakoplov srušio u južnom Indijskom oceanu« stoji u priopćenju.


Potraga za mogućim ostacima Boeinga 777 Malaysia Airlinesa danas je ujutro bila više nego li intenzivirana nakon što je australski zrakoplov koji sudjeluje u akciji opazio dva plutajuća predmeta na jugu Indijskog oceana.


Australski premijer Tony Abbott priopćio je, vezano uz to otkriće, kako je »prvi predmet okrugao, sive ili zelene boje, a drugi narandžast, četvrtastog oblika«. Malezijski ministar prometa Hishammuddin Hussein je na tiskovnoj konferenciji u Kuala Lumpuru rekao kako se prema tom području uputio brod HMAS Success koji je najbliži i opremljen dizalicom te stoga može vući ostatke većih dimenzija.

Očito je, po ishodu potrage, da se ovoga puta uistinu radilo o ostacima nestalog zrakoplova i da je bez ikakve sumnje potvrđeno kako pripadaju tom letu.