Težak udarac

Kurdi tvrde: Uhvatili smo ključnog čovjeka Islamske države u Siriji

Hina

Reuters

ReutersKurdske paravojne snage na sjeveru Sirije priopćile su u četvrtak da su uhitile ključnog čelnika Islamske države (IS) dok je pokušavao pobjeći preko granice u Tursku. 


»Plaćenik Semir Bogana, talijanski državljanin poznat i kao Abu Hureyre al-Muhajir ili Abu Abdullah al-Muhajir, odgovoran za isporuke oružja, uhićen je 27. kolovoza prilikom pokušaja bijega u Tursku, u specijalnoj operaciji naših antiterorističkih postrojbi (YAT)«, priopćila je milicija YPG sirijskih Kurda.


»Uhićeni plaćenik otkrio je brojne pojedinosti o terorističkoj organizaciji Islamskoj državi i njezinim stranim vezama«, dodaje se u priopćenju, ne navodeći pojedinosti.
Od kad je osnovana 2014. u Iraku i Siriji, Islamska država privukla je u svoje redove brojne inozemne borce u objema zemljama.


Irak je u prosincu proglasio pobjedu nad snagama IS-a. Unatoč vojnom napretku u suzbijanju te terorističke organizacije, ona još uvijek, prema izvješću UN-a objavljenom u kolovozu, u Siriji i Iraku broji između 20 i 30 tisuća boraca.


Prema tome izvješću, nakon vojnih poraza redove IS-a napustio je manji od očekivanog broj stranih boraca. Mnogi su se stopili s lokalnom zajednicom, a dosta njih skriva se u susjednim zemljama.