Bez pritvorenih ministara

Katalonija dobiva vladu nakon osam mjeseci

Hina

Quim Torra / Reuters

Quim Torra / Reuters

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra vodit će vladu sklonoj nezavisnosti u kojoj će biti osam muškaraca i šest žena, no od kojih nitko nije u pritvoru niti optužen za pobunu protiv Španjolske



MADRID Novi ministri regionalne vlade u Kataloniji u subotu preuzimaju dužnost na svečanosti kojom nakon osam mjeseci prestaje izravno upravljanje Madrida nad tom pokrajinom na obali Sredozemnog mora sa 7,5 milijuna stanovnika.


Predsjednik katalonske vlade Quim Torra vodit će vladu sklonu nezavisnosti u kojoj će biti osam muškaraca i šest žena, no od kojih nitko nije u pritvoru niti optužen za pobunu protiv Španjolske.


Upravo je to bio uvjet španjolske središnje vlade za povlačenje izvanredne mjere kojom je tu autonomnu pokrajinu stavila pod svoje direktno upravljanje.




Katalonijom izravno upravlja otkako je 27. listopada u katalonskom parlamentu bilo izglasano uspostavljanje samostalne republike Katalonije. Madrid je otpustio tadašnju katalonsku vlada te su pokrenuti sudski postupci protiv njezinih članova.


Torra, pobornik odcjepljenja od Španjolske, u svoju je vladu bio imenovao dvoje ministara koji su u pritvoru pored Madrida, kao i dvoje koji su nakon podizanja optužnice za pobunu otišli u inozemstvo.


Španjolski konzervativni premijer Mariano Rajoy, koji je u petak odstupio s dužnosti, bio je poručio da će izvranredna mjera ostati na snazi sve dok ne budu izabrane osobe protiv kojih se ne vodi sudski postupak.


U utorak je Torra maknuo »polemične« ministre čime bi nakon osam mjeseci regionalna vlada opet trebala postati nadležna za upravljanje Katalonijom gdje nastane 19 posto svih proizvoda i usluga proizvedenih u Španjolskoj.


Uspostavljanje nove vlade odvija se pred početak turističke sezone kada stotine tisuća stranih gostiju dolaze na pješčane plaže poput one u mjestu Lloret de Mar, poznatom odredištu hrvatskih maturanata. Time je na trenutak smirena napetost na relaciji Madrid-Barcelona. Ublažavanju tenzija pridonosi i promptna smjena vlasti u Španjolskoj.


Socijalist Pedro Sánchez u subotu je postao novi premijer premda ima samo 84 od 350 zastupnika u parlamentu. Njega je, prilikom izglasavanja nepovjerenja Rajoyevoj vladi, podržalo osam stranaka među kojima i one koje zagovaraju nezavisnost Katalonije i Baskije, pokrajine na sjeveru.


Sánchez, vođa lijevog centra Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), također je podržavao uvođenje izvanredne mjere u Kataloniji te se protivi referendumu o nezavisnosti. On je u petak optužio Rajoya da ne sluša Katalonce no zasad nije ponudio nikakvo drugo rješenje za situaciju u Kataloniji.


Zagovornici nezavisnosti su na izborima u prosincu osvojili najviše mjesta u regionalnom parlamentu u Barceloni te poručuju da njihov cilj ostaje stvaranje samostalne republike. Sánchez će sada morati pronaći kompromis s nizom različitih stranaka bude li htio ostati na vlasti u Španjolskoj do sredine 2020. godine kada se održavaju redoviti izbori. Ne uspije li održati podršku koju je dobio u petak kako bi maknuo Rajoya morat će raspisati prijevremene izbore.


Stranka centra Građani, prema anketama najpopularnija u Španjolskoj, optužila je u petak Sáncheza da se doveo u situaciju pogodovati zagovornicima nezavisnosti.


Rajoyeva Narodna stranka desnog centra, na vlasti od 2011., osuđena je prije desetak dana za korupciju, odnosno nezakonito financiranje od 1999. do 2005. godine. U sudskoj presudi navedeno je da su poduzetnici financirali stranku u zamjenu za političke usluge.


Nakon toga je Sánchez pokrenuo glasovanje o povjerenju vladi ponudivši sebe za kandidata premda je izgubio od Rajoya na izborima 2016. i 2015. Ovo je prvi put od uvođenja demokracije u zemlju 1978. da je netko na takav način preuzeo premijersko mjesto. Socijalisti i konzervativci smjenjuju se na vlasti posljednja četiri desetljeća te brane cjelovitost Španjolske.