Kalorije i sastojci

Inicijativa iz Europskog parlamenta: Od proizvođača alkoholnih pića traži se da na etiketu stave ove podatke

Irena Frlan Gašparović

Proizvođač mlijeka ili soka ili bilo koje druge namirnice koju konzumiramo ima daleko više obaveza nego proizvođač alkoholnog pića, ističe Biljana Borzan, iz čijeg ureda je, kako nam je kazala, pismo i krenulo

ZAGREB Skupina zastupnika u Europskom parlamentu zatražila je od Europske komisije da obveže proizvođače alkoholnih pića da na svojim proizvodima navedu popis sastojaka i nutritivnu deklaraciju, i tako ih izjednači s proizvođačima hrane i drugih pića za koje takva obveza već postoji. Eurozastupnici, među kojima je i Biljana Borzan, nedavno su, vezano uz tu problematiku, poslali pismo europskom povjereniku za zdravlje i sigurnost hrane Vytenisu Andriukaitisu. »Trenutna situacija stvorila je nejednakosti na unutarnjem tržištu gdje proizvođač mlijeka ima veći administrativni teret nego proizvođač votke. Smatramo da bi EU trebala osigurati jednak položaj za sve gospodarske subjekte, a ne favorizirati proizvođače jedne kategorije dobara«, navodi se u pismu koje je potpisalo 16 eurozastupnika iz nekoliko političkih grupacija.

Deklaracije


U Europskoj uniji na snazi su pravila o navođenju popisa sastojaka i obaveznim nutritivnim deklaracijama za hranu i piće iz kojih su izuzeta alkoholna pića s više od 1,2 posto alkohola. U ožujku prošle godine Komisija je pozvala europsku industriju alkoholnih pića da sama osmisli model kako će te informacije davati potrošačima. Godinu dana kasnije, u ožujku ove godine, proizvođači alkoholnih pića prezentirali su svoje prijedloge koji predviđaju fleksibilnost za različite sektore unutar industrije. Među ostalim, predloženo je da se informacije mogu dati na etiketi ili na način da budu dostupne putem weba ili, primjerice, QR koda. Smatra se da bi se tako smanjio mogući trošak, osobito za male i srednje proizvođače. Uz to, energetska vrijednost trebala bi izražena na sto mililitara, ali industrija želi i mogućnost da se informacije navode po standardnom »serviranju« za pojedino piće. Dok Komisija njihove prijedloge još uvijek razmatra, eurozastupnici očito žele »pritisnuti« Bruxelles, jer smatraju da prijedlozi industrije »nisu dovoljni«. To je i ocjena Biljane Borzan iz čijeg je ureda, kako nam je kazala, i krenulo pismo europskom povjereniku.

Povlašteni položaj


– Alkohol je u bezrazložno povlaštenom položaju. Proizvođač mlijeka ili soka ili bilo koje druge namirnice koju konzumiramo ima daleko više obaveza nego proizvođač alkoholnog pića – ističe Borzan, dodajući da se potpisnici pisma »ne bore protiv alkoholne industrije, nego za zdravog pojedinca«. Prijedlog da traženi podaci potrošačima budu dostupni, primjerice, putem QR koda, eurozastupnica smatra nedostatnim: »Malotko će to očitavati«, procjenjuje Borzan. Njezin kolega iz strasburških klupa Ivan Jakovčić zalaže se, pak, za fleksibilniji pristup. – U današnje vrijeme svatko može vrlo lako doći do informacije kakve proizvode kupuje. Najveći dio potrošača uglavnom i zna što kupuje. Zato trebamo biti oprezni i ne komplicirati pretjerano – ističe Jakovčić koji se slaže da treba staviti neke informacije na etiketu, ali i da »treba ostaviti odgovarajuću slobodu i proizvođačima i potrošačima«.