Brexit

Europska unija izglasala ključni dokument koji Velikoj Britaniji omogućuje odlazak. Kakvi će biti budući odnosi?

Hina

Reuters

Reuters

»Ovo je najbolji mogući sporazum. Pozivam sve one koji ga trebaju ratificirati u Donjem domu britanskoga parlamenta da o tome vode računa. Ovo je najbolji sporazum za Veliku Britaniju, za Europu i jedini mogući sporazum«, rekao je Juncker



Čelnici 27 zemalja članica Europske unije potvrdili su u nedjelju na izvanrednom summitu u Bruxellesu sporazum o razdruživanju i političku deklaraciju o budućim odnosima između EU-a i Ujedinjene Kraljevine, objavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.


Odmah po usvajanju zaključaka, sastanku čelnika 27 zemalja Unije pridružila se britanska premijerka Theresa May.


»Europsko vijeće je podržalo sporazum o izlasku Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije i Europske zajednice za atomsku energiju«, rekao je Tusk.




»Temeljem toga, Europsko vijeće poziva Komisiju, Europski parlament i Vijeće da poduzmu potrebne korake kako bi osigurali da sporazum stupi na snagu 30. ožujka 2019. godine kako bi se osiguralo uređeno povlačenje«, dodao je.


Europsko vijeće odobrilo je političku deklaraciju koja uspostavlja okvir za buduće odnose između EU-a i UK-a.


U zaključcima summita navodi se da vijeće potvrđuje odlučnost Unije da s UK-om ima što je moguće tješnje parnerstvo u budućosti u skladu s političkom deklaracijom.Pristup Unije i dalje će biti određen stajalištima i načelima koji su utvređeni u ranije donesenim smjernicama, a vijeće će se trajno baviti tim pitanjem, rekli su europski čelnici.

Zahvalili su glavnom europskom pregovaraču Michelu Barnieru na »neumornim naporima i doprinosu za održanje jedinstva 27 članica EU-a kroz proces pregovora o izlasku UK iz Velike Britanije«, stoji u zaključcima.


Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u nedjelju je pozvao britanske parlamentarce da ratificiraju sporazum o Brexitu što ga je EU postigao s britanskom premijerkom Theresom May, kazavši da je riječ o jedinome mogućem sporazumu.


»Ovo je najbolji mogući sporazum. Pozivam sve one koji ga trebaju ratificirati u Donjem domu britanskoga parlamenta da o tome vode računa. Ovo je najbolji sporazum za Veliku Britaniju, za Europu i jedini mogući sporazum«, rekao je Juncker.


Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk istaknuo je da bi EU trebala ratificirati sporazum o Brexitu na vrijeme, do 29. ožujka 2019., dana službenog izlaska te zemlje iz EU-a. Dodao je da bi u budućnosti s Britanijom trebalo »graditi što tješnje partnerstvo«.


»Zauvijek ćemo ostati prijatelji. I jedan dan više od toga«, kazao je Tusk.


»Oni koji smatraju da će, odbacujući sporazum postići neki bolji sporazum, bit će razočarani«, kazao je Juncker.