Krvava izložba u Teksasu

Dva napadača ubijena na natjecanju u karikaturama proroka Muhameda u SAD-u

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersWASHINGTON -  Teksaška policija ubila je dvojicu napadača na izložbu karikatura proroka Muhameda kod Dallasa koju je organizirala protuislamistička udruga, objavile su vlasti u ponedjeljak.


Pucnjava se dogodila nakon nekoliko sličnih napada u zapadnoeuropskim zemljama povezanih s karikaturama. U siječnju su napadači ubili dvanaest osoba u pariškom uredu satiričkog lista Charlie Hebdo.


Najnoviji napad dogodio se u nedjelju oko sedam sati navečer na parkiralištu centra Curtis Cuvell u predgrađu Dallasa Garlandu. Geert Wilders, kontroverzni nizozemski političar i antislamist koji je na listi za odstrel džihadista, bio je među govornicima na izložbi.
U policiji kažu da još nisu identificirali dvojicu napadača ni jesu li povezani s kritičarima koji izložbu smatraju protuislamskom.


Policija je iz opreza pretražila njihov automobil zbog eksploziva koji je mogao biti u vozilu, rekao je glasnogovornik gradske policije Joe Harn.


Naoružani muškarci su se pred kraj izložbe automobilom dovezli pred centar i zapucali na zaštitara pogodivši ga u nogu, a policijaci koji su se tamo zatekli uzvratili su i ubili obojicu napadača.


Zaštitar je obrađen u bolnici i pušten, kažu u policiji dodajući da nitko drugi nije ranjen.


Većina posjetitelja izložbe bila je u centru i nije bila svjesna što se vani događa, dok policajci nisu ušli i rekli da ostanu unutra.


Natjecanje je organizirala Pamela Geller, predsjednica Američke inicijative za obranu slobode (AFDI) poznate po antiislamskim stavovima.


U toj udruzi kažu da je smisao događaja bio promicanje slobode govora. Organizatori su ponudili nagradu od 10.000 dolara za najbolju karikaturu proroka Muhameda i 2500 dolara za nagradu publike.


AFDI je nakon pucnjave objavio priopćenje na Facebooku u kojem kaže “da je to napad na slobodu govora”. “Što ćemo učiniti? Hoćemo li se predati tim zvijerima?”, piše u priopćenju.


U govoru na izložbi, Wilders je objasnio zašto podupire natjecanje u karikaturama, rekavši da je crtanje Proroka i kršenje jednog od najvećih islamskih tabuo “čin oslobođenja”.


“Naša poruka danas je vrlo jednostavna: nikad nećemo dopustiti da nam divljaštvo, da nam islam oduzmu slobodu govora”, rekao je Wilders gostima na izložbi.