Sastanak

Dobra suradnja: Božinović i Collomb u Parizu razgovarali o problemu migracija

Hina

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je u Parizu razgovarao s francuskim ministrom unutarnjih poslova Gérardom Collombom, a u MUP-u ističu da je na sastanku na kojem je jedna od glavnih tema bilo pitanje migracija, istaknuta tradicionalno dobra i prijateljska suradnja dviju država. Ministar Božinović naglasio je da je Hrvatska država članica s jednom od najduljih vanjskih granica EU koja bilježi porast broja nezakonitih migracijskih kretanja, posebno iz pravca BiH. Upravo je zato Hrvatska posebno posvećena zaštiti i kontroli državne granice kako bi migracijska kretanja ostala kontrolirana, zakonita i održiva, ističu u MUP-u.»Hrvatska se za sada vrlo učinkovito suočava s krijumčarskim mrežama, čija se zarada izjednačila sa zaradom od krijumčarenja droga«, rekao je Božinović i dodao kako je samo u godini dana korištenja šengenskog informacijskog sustava, izvršeno 320 milijuna provjera te su pronađene tisuće osoba, stvari, dokumenata i vozila za kojima se tragalo.

Za Schengen spremni do kraja godine


»Po broju ostvarenih pogodaka Hrvatska je među top sedam država članica zbog čega je Hrvatsku pohvalila i Europska komisija. Upravo bi zato proširenje šengenskog prostora na Hrvatsku bio značajan doprinos jačanju sigurnosti Europske unije u cjelini. Bit ćemo tehnički spremni za Schengen do kraja ove godine«, istaknuo je ministar.Božinović je na sastanku podsjetio da Hrvatsku granicu nadzire gotovo 6300 graničnih policajaca sa značajnim tehničkim resursima.No, naglasio je da je unatoč ulaganjima u zaštitu granice potrebna i suradnja EU s državama jugoistočne Europe kako bi se što učinkovitije amortizirali migracijski pritisci.Božinović je i istaknuo i potrebu ubrzanja postupaka vraćanja nezakonitih migranata iz Hrvatske, a za što je potrebna i puna kooperativnost država jugoistočne Europe.

Rješavanje na izvorištu problema


»Hrvatska smatra kako EU mora usmjeriti pažnju na nastavak dosljedne provedbe Izjave EU-Turska te osiguranje pomoći Grčkoj na tehničkoj, financijskoj i operativnoj razini kako bi se pitanje migracija rješavalo na samom izvorištu problema«, kazao je Božinović.Francuski ministar unutarnjih poslova Gerard Collomb, ističu u MUP-u, na sastanku je kazao da shvaća ulogu Hrvatske u zaštiti vanjske granice, posebice u kontekstu povećanih migracijskih kretanja u jugoistočnom dijelu Europe kojima je jedno od odredišta i Francuska. Nadzor granice i siguran šengenski prostor za Francusku znače i učinkovitiju borbu protiv terorizma, naglasio je francuski ministar te dodao kako se nada da će Hrvatska ispuniti sve uvjete za ulazak u Schengen.»Francuska u daljnjoj izgradnji EU računa na Hrvatsku, kao što i Hrvatska može računati na Francusku«, zaključio je ministar Collomb. U MUP-u dodaju da se na sastanku razgovaralo i o odličnoj suradnji u okviru projekta Ravnateljstva policije »Sigurna turistička sezona«, u kojem su do sada sudjelovala 22 francuska policajca, što je vrlo značajno s obzirom da je Hrvatska nakon Grčke druga najposjećenija destinacija francuskih turista.