Udar

Damask tvrdi da je koalicija predvođena SAD-om raketirala položaje sirijske vojske

Hina

Reuters

ReutersRežim u Damasku je u nedjelju optužio međunarodnu koaliciju na čelu sa Sjedinjenim Državama da je raketirala položaje njegove vojske, objavila je službena sirijska novinska agencija Sana pozivajući se na vojni izvor.


»Snage američke koalicije su večeras (nedjelja) oko 20.00 sati (19.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) ispalile više raketa na neke položaje naših snaga u planini al-Ghourabu, južno od grada al-Souhne«, pričinivši samo »materijalnu štetu«, izvijestila je Sana, ne navodeći druge pojedinosti.


Kako navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), snage koalicije raspoređene na području al-Tanafa ispalile su »više od 14 raketa« na konvoj snaga režima dok je prolazio kroz badiju (pustinju), na krajnjem istoku pokrajine Homsa.
»Skupina se izgubila usred pustinje, 35 km od baze al-Tanafa«, gdje su stacionirane američke i britanske snage, rekao je za France Presse ravnatelj SOHR-a Rami Abdel Rahman.


Sjedinjene Države se tom bazom uglavnom koriste za zračne udare na skupinu Islamsku državu (IS). Al-Tanaf se dosad koristio i kao kamp za uvježbavanje boraca sirijske oporbe. Lani su se na tom području snage sirijskog režima borile sa snagama koje podupire koalicija.


Damask je više puta pozivao na povlačenje američke vojske iz tog dijela Sirije uz granicu Iraka i Jordana.