Pobjeda kralja duhana

Cartes pobjednik predsjedničkih izbora u Paragvaju

Hina

Dvojica su pak favorita, Cartes i Alegre, izbornu su kampanju vodila na protuoptužbama. Alegre (50) optuživao je protivnika za trgovinu drogom i za krijumčarenje deviza, dok je Cartes pak optuživao Alegrea da je kao ministar javnih radova od 2008. do 2011., pronevjerio 25 milijuna dolara iz svog portfelja



Cartes (56), jedan od najbogatijih ljudi u Paragvaju, pobijedio je osvojivši 50,8 posto glasova birača, dok je kandidat Liberalne stranke Efrain Alegre (50) osvojio 37 posto glasova, pokazala je izlazna anketa koju je izradila agencija First Analisis y Estudios. Po rezultatima izlazne ankete Instituta za komunikacije i umjetnosti Cartes je osvojio 53,5 posto glasova, daleko više od Alegrea, koji je osvojio njih 32,6 posto.


Paragvajci su u nedjelju ujutro po mjesnom vremenu izašli na birališta kako bi izabrali novog predsjednika, a favoriti su bila dvojica kandidata desnice, kralj duhana Horacio Cartes i odvjetnik Efrain Alegre koji obećaje da će stati na kraj korupciji.


Ovi će izbori, podsjeća AFP, okončati političku krizu koja je izbila 2012., nakon što je bivši biskup San Pedra, Fernando Lugo, prvi predsjednik ljevice izabran 2008., ostao u parlamentu bez svog glavnog saveznika te ga je desnica lišila vlasti. On se ne može kandidirati zadrugi mandat. Dvojica su pak favorita, Cartes i Alegre, izbornu su kampanju vodila na protuoptužbama. Alegre (50) optuživao je protivnika za trgovinu drogom i za krijumčarenje deviza, dok je Cartes pak optuživao Alegrea da je kao ministar javnih radova od 2008. do 2011., pronevjerio 25 milijuna dolara iz svog portfelja.




Tijekom kampanje Cartes je tvrdio da će on najbolje privući strana ulaganja i poboljšati izglede zemlje čije se gospodarstvo temelji na soji čiji je 4. svjetski izvoznik. Gospodarski rast je održan, no Paragvaj je duboko podijeljen i siromaštvo pogađa 52 posto stanovništva od kojih 20 posto živi u krajnjoj bijedi, napose Indijanci.


Fernando Lugo, pobjednik predsjedničkih izbora 2008., nije se mogao natjecati za drugi mandat, ali se kandidirao za mjesto senatora na parlamentarnim izborima koji se u nedjelju održali istovremeno s predsjedničkim.


Alegre priznao poraz


Čelnik paragvajske vladajuće Liberalne stranke Efrain Alegre priznao je poraz na nedjeljnim predsjedničkim izborima od kandidata stranke Colorado Horacia Cartesa. 


Izborna komisija je, nakon prebrojanih rezultata sa 35 posto biračkih mjesta, izvijestila da Horacio Cartes vodi sa više od devet posto glasova ispred Efraina Alegrea. Cartes je osvojio 46,1 posto glasova, a kandidat vladajuće stranke Efrain Alegre osvojio ih je 36,9 posto.