Zasad nema osumnjičenika

Bostonske bombe napravljene od ekspres lonca: upute kako to učiniti mogu se naći i na internetu

Hina

Identificirane su sve tri žrtve, osim osmogodišnjeg Martina Richardsa, poginula je 29-godišnja Krystle Campbell, studentica sveučilišta u Bostonu, a treća žrtva je kineski državljanin čiji identitet na zahtjev obitelji nije objavljen



BOSTON Treća osoba koja je poginula u ponedjeljak u eksplozijama kod ciljne crte Bostonskog maratona je kineski državljanin čiji identitet na zahtjev obitelji nije otkriven, objavio je kineski konzulat u New Yorku. 


Dužnosnici su ranije potvrdili da je identificirano dvoje poginulih, Martin Richards, osmogodišnjak koji je s cijelom obitelji došao gledati maraton, te 29-godišnja Krystle Campbell, studentica sveučilišta u Bostonu.


U dvjema eksplozijama je ozlijeđeno ukupno 176 osoba, a sedamnaest žrtava nalazi se u kritičnom stanju.




Američke sigurnosne službe objavile su da zasad nikoga ne sumnjiče za napad. Policija je u međuvremenu priopćila da je pronašla komadiće crnog najlona koji možda potječu od torbe ili ruksaka u kojem je bila skrivena jedna ili više bombi detoniranih na cilju Bostonskog maratona.


Posebni agent FBI-ja, voditelj istrage o ovom terorističkom napadu Richard DesLauriers izjavio je da su istražitelji pronašli i dijelove kugličnih ležajeva i čavala koji su korišteni kao punjenje bombi.


DesLauriers je rekao da FBI zasad nema osumnjičenika. “Nitko još nije preuzeo odgovornost. Nemamo nikakvu čvrstu informaciju o motivu, osumnjičeniku ili osumnjičenicima. Možda je to bila jedna osoba, možda više njih”, rekao je.


Američki mediji pišu, pozivajući se na izvore bliske istrazi, da su sastojci jedne bombe postavljeni u ekspres lonac naguran u ruksak, a da je druga bila sličnog dizajna. Smatraju također da se radilo o tempiranim bombama. Upute o tome kako se kako se može napraviti bomba od ekspres lonca napunjenog šrapnelima mogu se pronaći na internetu, piše LA Times.


Organizatori Bostonskog maratona objavili su u utorak navečer da sljedeće godine namjeravaju organizirati njegovo 118. izdanje, unatoč terorističkom napadu.


“Bostonski maraton je duga tradicija – utrka je integralni dio tkiva i povijesti naše zajednice”, navodi se u priopćenju Bostonskog atletskog saveza. “Posve smo predani nastavku te tradicije i sljedeće će se godine trčati 118. izdanje Bostonskog maratona”, naglašavaju organizatori.