Zabranjeni simboli

Austrija Ustaše izjednačila s koljačima IS-a: Tko pokaže zloglasno “U”, plaća 10.000 eura

Portal Novilist.hr

Detalj s propagandnog plakata NDH-a, koji veliča suradnju s nacistima

Detalj s propagandnog plakata NDH-a, koji veliča suradnju s nacistima

Zabranom ustaških simbola Austrija želi suzbiti veličanje fašizma koje se svake godine odvija na komemoraciji u Bleiburgu



RIJEKA Austrijska vlada novim zakonskim izmjenama proširuje listu zabranjenih simbola. Pod zabranu dolaze simboli Islamske države i Al-Kaide, ali i ustaška obilježja. Stupaju na snagu 1. ožujka sljedeće godine, a tko prekrši odredbe morat će platiti 10.000 eura. za usporedbu, onaj koji koristi zabranjene nacističke simbole kažnjava se s 4.000 eura.


Uz oznake ustaštva i Al-Kaide, Austrija će kažnjavati i isticanje simbola Muslimanske braće, Sivih vukova, Radničke partije Kurdistana, Hamasa i Vojnog dijela Hezbolaha.


Zabranom ustaških simbola Austrija želi suzbiti veličanje fašizma koje se svake godine odvija na komemoraciji u Bleiburgu. Smatraju da se tamo okupljaju desničarski ekstremisti koji su do sada bez ikakve kazne koristili simbole “krvave prošlosti Nezavisne države Hrvatske”.




Uz simbole s popisa, zabranjena su i obilježja svih organizacija bliskih tim zabranjenim grupacijama, kao i bilo kakva druga grupacija koju je Europska unija ocijenila kao terorističku. Takva obilježja se neće smjeti pokazivati, nositi ili širiti. Izmjene zakona vlada još treba usvojiti, što će vjerojatno napraviti sljedećeg vikenda, piše Telegram.