Skandal

APSURD ADMINISTRACIJE Država Mozambik dvije godine plaćala duhove za obavljanje poslova u javnim službama

P. N.

Država Mozambik je potrošila 250 milijuna dolara na isplaćivanje javnih službenika koji zapravo ne postojeDržava Mozambik je potrošila 250 milijuna dolara plaćajući javne službenike koji zapravo ne postoje.


Čini se da, osim Hrvatske, postoje još neke države koje muku muče s administracijom i javnim službama. News sky javlja da je Mozambik u razdoblju od 2015. do 2017. godine, potrošio 250 milijuna dolara plaćajući ‘duhove’.


Naziv je to za zaposlenike u državnim službama koji jednostavno ne postoje. Pojedini radnici na određenim radnim mjestima ili nisu postojali, ili su bili plaćeni za poslove koji nisu postojali, a neki su bili plaćani unatoč tome što su preminuli ili su im imena jednostavno izmišljena. Vlasti su utvrdile da je bilo više od 30.000 takvih zaposlenika.
Ministarstvo je napravilo niz testova kojima se pokušala ocijeniti efektivnost službenika u državi, koja je 2017. prema Nacionalnom indexu transparentnosti proglašena 153. na listi  najkorumpiranijih.


Ministrica Carmelita Namashulua, za NewSky objašnjava da su testirali oko 348 tisuća zaposlenika, otkrivši tako 30.000 ‘duhova’.