Najavljena potpora brodograditelja 3. maja

Štrajk u MID-u se nastavlja, prva plaća očekuje se do petka

Hina

Vedran Dragičević naveo je da je novac za dvije plaće osiguran te da s isplatom ne bi trebalo biti problema / Snimio Sergej DRECHSLER

Vedran Dragičević naveo je da je novac za dvije plaće osiguran te da s isplatom ne bi trebalo biti problema / Snimio Sergej DRECHSLER

Radnici tvornice 3. maj Motori i dizalice (MID) nastavit će štrajk do isplate druge od dviju obećanih plaća, od kojih bi prva trebala biti isplaćena do petka, a druga početkom sljedećeg tjedna, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata održanoj na ulazu u 3. maj



RIJEKA  Radnici tvornice 3. maj Motori i dizalice (MID) nastavit će štrajk do isplate druge od dviju obećanih plaća, od kojih bi prva trebala biti isplaćena do petka, a druga početkom sljedećeg tjedna, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata održanoj na ulazu u 3. maj.


Predsjednik tog sindikata Vedran Dragičević rekao je da je na povjereništvu sindikata u Brodogradilištu 3. maj, koje posluje u sastavu Uljanik grupe, odlučeno da će, ako obećano ne bude ostvareno, sljedećeg tjedna na sat vremena obustaviti rad u znak solidarnosti s radnicima MID-a.


Naveo je da je novac za dvije plaće osiguran te da s isplatom ne bi trebalo biti problema. Istaknuo je da će sindikat poslodavcu, kako radnici ne bi ‘prosili’ plaću svaki mjesec, uputiti prijedlog sporazuma kojim bi poslodavac jamčio normalnu isplatu plaća, dok će se za preostale dvije neisplaćene plaće dogovoriti. Znamo da je situacija osjetljiva zbog pregovora s kupcima i to će biti naš doprinos, dodao je.Dragičević kaže kako radnici žele stabilizirati poduzeće, koje ima ugovorenih poslova do kraja 2016. te da država mora ubrzati proces rješavanja pitanja vlasništva.

Na pitanje o ustupcima, budući da je sindikat u početku štrajka tražio isplatu četiriju plaća, rekao je da je situacija bila blizu »uzmi ili ostavi« te da su procijenili da će, ako im se isplate dvije plaće i dobiju traženo jamstvo, izdržati do isplate preostalih plaća u sljedećim mjesecima.




Na pitanje o Tomislavu Debeljaku, kao jednom od potencijalnih kupaca, Dragičević smatra da Vlada tu treba biti »jako, jako oprezna«. Sindikat metalaca, kako je rekao, nema dobra iskustva s Debeljakom u socijalnom dijalogu, a na vlasniku je da odluči kome će prodati.


Povjerenica Sindikata metalaca u MID-u Bosiljka Zlojutro kazala je da vjerojatno nisu svi radnici zadovoljni predloženim, ali da se mora tražiti više da bi se na kraju pristalo na kompromis. »Mi jesmo ucijenjeni, jer to je ponuđeno«, rekla je dodavši da je prioritet opstanak tvornice, nastavak proizvodnje i dovršenje privatizacije.


Na pitanje o mogućem stečaju, ako se ne nađe kupac, rekla je da stečaj ne prihvaća, da metalci neće tvornicu stavljati u stečaj te da je Vlada preuzela određene obveze.


Dragičević je dodao da stečaj ne dolazi u obzir i da nikome ne odgovara, da tvornica ima majstore koji trebaju hrvatskoj brodogradnji i da vjeruje u uspjeh privatizacije.


Povjerenik Sindikata metalaca u Brodogradilištu 3. Maj Juraj Šoljić potvrdio je da će radnici brodogradilišta poduprijeti kolege u MID-u ako ne dođe do isplate dviju plaća te da su ih spremni poduprijeti i članovi druga dva sindikata.


Oko 200 radnika MID-a štrajka od 18. veljače tražeći da im se isplate četiri zaostale plaće, iskazujući zabrinutost zbog nezainteresiranosti države za stanje u toj tvornici, a u petak je iz Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) najavljena isplata dviju plaća i drugi krug natječaja za prodaju tvornice s obvezujućim ponudama.