Lošije stanje radnih prava

Žene plaćene 25 posto manje od muškaraca

Vesna Roller

Među 160 tisuća radnika koji u  Hrvatskoj rade na crno većina je žena  



Stopa domaće nezaposlenosti žena popela se  na 21 posto, žene čine 54 posto svih nezaposlenih, što znači da ih je  trenutačno 180 tisuća



Ovo je bilanca aktualne hrvatske »ravnopravnosti« žena na tržištu rada, na koju je na Međunarodni dan žena  koji se proslavlja 100-ti put, podsjetilo tridesetak aktivistica nevladinih  udruga i ženskih sindikalnih grupa.


– Hrvatska ide u suprotnom smjeru od Europe. Kod nas se stopa radne aktivnosti žene smanjuje i sada iznosi svega 40 posto, a u EU-u  raste prema 60 posto, istaknula je Jasna Petrović, koordinatorica ženskih sindikalnih grupa.


Stopa domaće nezaposlenosti žena popela se  na 21 posto, žene čine 54 posto svih nezaposlenih, što znači da ih je  trenutačno 180 tisuća. Među radnicima koji rade na crno i kojih u Hrvatskoj ima oko 160 tisuća, većina je žena.


Više od 90 posto žene koje  su se zaposlile tijekom prošle godine, dobile su ugovore na određeno  vrijeme. A kada će one zaželjeti dijete, ostat će na cesti.– Trudnice od otkaza štiti samo ugovor na neodređeno vrijeme, a  većina mladih žene radi na određeno vrijeme.


Čim poslodavac dozna  »veselu vijest«, toj se ženi ugovor ne produžuje, ističu aktivistice. Žene većinom rade u slabije plaćenim djelatnostima – trgovini, ugostiteljstvu i turizmu, prerađivačkoj industriji, obrazovanju i socijalnim  ustanovama, gdje su plaće niske, ali i u tim »ženskim« sektorima šefovi  su redovito muškarci.


Sindikalistice i predstavnice ženskih NGO-a u utorak su potpredsjedniku  Vlade Slobodanu Uzelcu predale listu sa 13 zahtjeva za poboljšanje radnog položaja žena. Traži se, uz ostalo, da se ojačaju ovlasti inspekcije  rada, uvedu učinkovite mjere za povećanje zaposlenosti žena, zakonski  ograniči rad na određeno vrijeme, a neisplata plaća i neuplata doprinosa tretira kao kazneno djelo.


Zahtjeve Vladi aktivistice jučer su u podne pročitale na zagrebačkom  Trgu bana Jelačića te u zrak pustile desetak ljubičastih balona. Nadamo  se, kazale su, da naši zahtjevi, za razliku od balona, neće ostati u zraku.